• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pisao Dekiju na Instagram, za 5 minuta ga ostavio bez riječi: Srbi koji vole samo Inter jedno ne zaboravljaju

Autor Nemanja Majstorović

Kolumnista MONDA Nebojša Petrović gledao je italijanski derbi u društvu članova Interovog fan-kluba u Srbiji. Doživljaj je bio nezaboravan!

 Navijači Intera u Srbiji Izvor: MONDO/Nebojša Petrović/MNPress

"Moj životni san? Da Inter pobjedi Juventus u petom minutu sudijske nadoknade golom koji je postignut rukom ili iz čistog ofsajda. Ili još bolje, golom iz čistog ofsajda koji je postignut rukom".

Rečenica koju je izgovorio advokat Pepino Prisko, najveći i najpoznatiji navijač Intera svih vremena, savršeno se uklapa u ideologiju grupe momaka koji su prije dvije godine odličili da osnuju PAZZA INTER SERBIA, prvi zvanični klub navijača "nerazura" u Srbiji

"Zatekao sam se slučajno 2019. godine u Crnoj Gori i odgledao jednu utakmicu zajedno sa članovima kluba 'INTERminabili'. Oduševila me je njihova energija i način na koji su organizovani. Oni se već godinama skupljaju, putuju na utakmice, navijaju. Saznao sam da Inter ima klubove navijača i u Hrvatskoj, Bosni, Makedoniji… pa zašto onda ne bi imao i u Srbiji. Raspitao sam se za proceduru, popunio dokumenta i osnovao PAZZA INTER SERBIA", kaže za Mondo predsjednik i osnivač kluba Nikola Popović.

Prvo okupljanje ove sezone proteklo je upravo tako – LUDO ('pazzo' na italijanskom). Inter je u derbiju kola Serije A na rimskom Olimpiku, poveo protiv Lacija golom iz penala poslije prekršaja nad Nikolom Barelom. U pabu na Novom Beogradu eksplozija oduševljenja kada je Perišić savladao Reinu.

"A Kasano izjavio da Barela nikada neće postati as. Taj Kasano definitivno nije normalan. Barela je čudo od igrača", pun je hvale jedan od članova kluba na račun italijanskog reprezentativca koji bi od naredne sezone trebalo da preuzme kapitensku traku od Samira Handanoviča.

Izvor: Profimedia

"Naravno da imamo svoje ljubimce među igračima", nastavlja priču Nikola Popović. "Pored Barele, obožavamo Škrinjara i Bastonija. Još uvijek ne možemo da prežalimo odlazak Romelua Lukakua. Bio je glavna poluga u pohodu na titulu i najveći ljubimac navijača Intera. Kada uzme loptu i kad se zagradi, to je raj za oči i dušu. Ali, šta je tu je… idemo dalje… nije ni Džeko loš".

Finiš prvog poluvremena protiče u opasnim naletima Lacija koji pokušava da izjednači rezultat, ali Samir Handanovič sjajnom reakcijom zaustavlja udarac Tome Bašića.

"Hajde sada, da vas čujem. Ko to kaže da je Handa zreo za penziju", stižu prozivke na račun onih koji navijaju za što brži dolazak Onane iz Ajaksa.

"INTER PAZZA SERBIA" broji 49 članova, a Nikola kaže da će ih uskoro biti još više.

"Ima nas iz svih krajeva Srbije. Iz Priboja, Subotice, Vrbasa, Vršca, Lazarevca, Obrenovca… Evo ga pored mene momak iz Novog Pazara, Haris Dragolovčanin, ne propušta nijedno naše okupljanje. Imamo grupu na whatsapp-u, dijelimo informacije, komentarišemo utakmice, zbijamo šale na račun Milana, Juventusa, Napolija… Tek smo dvije godine na okupu, a imam utisak da se poznajemo od rođenja. Kao da smo odrasli zajedno, među nama vlada prava porodična atmosfera".

Izvor: MONDO/Nebojša Petrović

Inter u drugom poluvremenu postaje PAZZA-INTER (na italijanskom jeziku Inter je ženskog roda, pa otuda LUDA INTER). Galjardini gubi loptu, Bastoni igra rukom, a Imobile je neumoljiv sa 11 metara – 1:1.

"Brate, šta ko je pogriješio?! Zašto uopšte pitaš? Ovaj Galjardini mi ide na živce od kako je stigao iz Atalante", eto i prvih izliva nervoze.

"Normalno je da ima igrača koji ne spadaju u kategoriju omiljenih" – objašnjava Nikola - "Galjardini je najčešće meta kritika, ali ni Perišića mnogi ne mirišu. Mene lično najviše nervira Dambrozio, bez obzira što je prethodnih sezona znao da rijješi neke jako bitne utakmice".

Simone Inzagi pokušava da razmrda ekipu i uvodi Vesina, Koreu i Dumfrisa, umjesto Galjardinija, Perišića i Bastonija.

"Ajoooooj, pa gdje Vesina… sad smo još gori" – čuje se vapaj jednog navijača koji je vjerovatno zaboravio antologijske golove Urugvajca u mečevima sa Lacijom i Totenhemom.

Odličan šlagvort ostalim momcima da krenu sa nabrajanjem Interovih "bisera" iz bliske prošlosti:

"Majko moja, kad se setim Gargana. Ili Mvile i Rolanda… pa to je cirkus".

Izvor: MONDO/Nebojša Petrović

Strasti na terenu dostižu vrhunac kada Felipe Anderson trese mrežu, umjesto da izbaci loptu van terena zbog povrede Dimarka.

"Sami smo krivi. Sudija je pustio prednost, ako Lautaro nije izbacio u aut, zašto bi oni prekidali akciju", konstatuje Ljubomir Milovanović, jedan od najobjektivnijih članova navijačke grupe.

Inter je iskeširao 100.000 evra za privatni avion, da bi se Lautaro, Korea i Vesino na vrijeme vratili iz Južne Amerike. Ali, šta vrijedi…

"Te kvalifikacije za Svjetska i Evropska prvenstva nas stalno koštaju bodova" – kuka Ognjen Orlović i podsjeća na sve Interove kikseve koji su uslijedili poslije reprezentativnih akcija.

Izvor: Profimedia

I Sergej je igrao protiv Luksemburga i Azerbejdžana, ali je bio dovoljno svjež i odmoran da u 90. minutu skoči iznad Škrinjara i zapečati sudbinu Intera.

"Opet Sergej! Pa ne prođe utakmica da nam on ne zatrese mrežu. Da li je moguće" – očajan je Miloš Nikolić, dok Nikola Popović prenosi poruku sa telefona od drugara koji je utakmicu gledao kod kuće:

"Kaže Marko ako izgubimo sljedeće kolo od Juventusa, ispadamo iz borbe za titulu".

"To ne smijemo da izgubimo" – iskren je Popović – "Moja prva utakmica koju sam gledao uživo bila je Inter-Juventus, 2013. godine. Prvo, pa muško. Prije neku godinu, bratu od tetke sam otišao sa vjenčanja zbog Derbija Italije. Naljutio se na mene. A lijepo sam ga upozorio. Čim mi je javio datum, pogledao sam u kalendar i rekao mu da ću u jednom trenutku morati da zbrišem sa svadbe. Nije me shvatao ozbiljno. Evo, ne govorimo ni dan-danas".

"Interizmo" ne stičeš rođenjem, ali kad te obuzme, to traje vječno.

Izvor: MONDO/Nebojša Petrović

"Inter sam zavolio u sezoni 1999/2000, kada je Bobo Vijeri stigao iz Lacija. To mi je prvi fudbalski idol, pratio sam sve njegove utakmice, divio se njegovim golovima. Taj njegov volej levom nogom, skok, udarac glavom… Fantazija. Vijeri je moja prva ljubav, sinonim za fudbal i srećno detinjstvo“.

A od srpskih igrača…

"Kakvo je to pitanje? Jedan je Deki. ‘Il Drago’. Ispisao je istoriju Intera i ostavio neizbrisiv trag na Meaci. Gromada od čoveka. Otišli smo Dušan Ostojić i ja 2017. godine na 'Derbi della Madonina', ali nije bilo šanse da nađemo ulaznice na blagajni. Poslao sam Dekiju poruku na Instagram, odgovor je stigao poslije nepunih pet minuta – ulaznice vas čekaju u hotelu Melia. Ostali smo bez teksta".

Izvor: Profimedia

Gotovo je na Olimpiku, tri boda ostaju u Rimu, a srpski ’interisti’ i dalje traže razloge poraza:

"Čekaj bre, u ovom pabu nismo nikada slavili pobjedu" – kaže Nikola Cvejanović, ali ga Nikola Lazić brzo demantuje – "Jesmo, prošle sezone protiv Sampdorije".

Niko od prisutnih ne upire prstom u trenera Inzagija. Dovoljan dokaz da je Pipov burazer pobrao simpatije crno-plavog svijeta.

"Što se tiče taktike, Konte je tata. Ali mi se Simone više sviđa zbog ofanzivnog fudbala. Forsira igru na gol više i stalno napada. A Konte da gol i svi nazad, samo da ga ne primimo".

A Murinjo?

"Ah, Žoze! Žoze je 'uno di noi' (jedan od nas). Neko ko će zauvijek ostati u našim srcima. Čak i ovaj odlazak u Romu nije ništa promjenio. Prevelika je to ljubav da bi je bilo šta ugrozilo".

Naredno kolo, Juventus.

"Reći ću ti nešto iskreno, sve mogu da podnesem, čak i Milan. Ali Juve nikako".

Pa da. To je i Pepino Prisko lijepo objasnio:

"Kada pružim ruku nekom 'milanisti', odem odmah da je operem. A kad pružim ruku nekom ’juventinu’, provjerim da li su mi i dalje svi prsti na broju".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC