• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija gubi trku za mjesto u Ligi šampiona, ali sanja novi cilj: Zvezda i Partizan se bore za NIKAD KRAĆE kvalifikacije!

Srpski klubovi žele mjesto koje bi im kvalifikacije za Ligu šampiona učinilo kraćim nego ikad, potencijalno i na samo jednu kvalifikacionu rundu!

 crvena zvedza partizan srbija 2 mjesta u ligi šampiona Izvor: MN Press/Twitter/@swissfootdata/Printscreen

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana uspjeli su da se plasiraju u grupne faze UEFA takmičenja i da potom otvore nadmetanje sa po dvije pobjede. Ipak, ova sedmica nije bila idealna po srpske klubove.

Jedan remi i jedan poraz uticali su i na koeficijent Srbije u borbi za što bolji plasman na UEFA listi, a koji bi mogao da bude vrlo važan i za Zvezdu i za Partizan, ali i za ostale srpske klubove.

TEŠKO DO MJESTA U LIGI ŠAMPIONA

Nerešen rezultat Zvezde u Danskoj protiv Midtjilanda i poraz Partizana u Beogradu od Genta znače da su sve manje šanse da će se srpski klubovi izboriti za direktno mjesto u grupnoj fazi Lige šampiona!

Za tako nešto Srbija bi morala da sezonu završi na 11. mjestu UEFA koeficijenata, a činjenica da nam Škotksa, Rusija i Ukrajina dobrano beže, govori da će to biti jako teško ostvariti.

Srbija je trenutno na 12. mjestu sa 29.125 bodova, dok je ispred nas Ukrajina sa 31.000, a ispred su i Rusi sa 31.682 i Škoti sa 32.100 bodova. Bilo bi potrebno da prestignemo makar jednu od te tri države, a da nas niko drugi ne prestigne. To je izuzetno težak zadatak za naše klubove, ali šta onda Srbija može da ostvari?

BORBA ZA 13. MJESTO JE VRLO VAŽNA

Trenutno stanje u borbi za ključna mesta u Evropi
Izvor: Twitter/@swissfootdata/Printscreen

Naši klubovi se odlično kotiraju u ovom trenutku, a biće presudno da do kraja sezone "vječiti" očuvaju Srbiju na 13. poziciji.

To 13. mjesto donosi šampionu države mjesto u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, umjesto 2. kola što je ove sezone bio slučaj sa Crvenom zvezdom. To znači da bi šampion Srbije u sezoni 2023/24 morao da preskoči samo dva stepenika na putu ka Ligi šampiona, a potencijalno i samo plej-of. Za tako nešto bi osvajač Lige šampiona iz prethodne sezone morao da bude tim koji je mjesto u Ligi šampiona obezbijedio kroz domaće prvenstvo, što se najčešće i dešava.

Ipak, neće biti jednostavno odbraniti tu poziciju. Belgija sa četiri tima u grupnim fazama se ozbiljno približila Srbiji i imaju samo 0.525 bodova zaostatka. Čini se da bi oni mogli da nas zaobiđu i to neće biti problem za Srbiju ukoliko Belgijanci ostanu i jedini koji to učine.

Švajcarska je trenutno 14. sa 1.700 bodova manje od nas, imaju dva predstavnika u grupnim fazama takmičenja, od kojih je jedan Jang Bojs u Ligi šampiona. Zato su neophodne nove pobjede Zvezde i Partizana...

DVA TIMA U KVALIFIKACIJAMA ZA LIGU ŠAMPIONA SU REALNOST!?

Izvor: MN PRESS

Iako je do prije samo par godina delovalo kao nezamislivo, čini se da će Srbija gotovo sigurno u sezoni 2023/24 imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona!

Razlog za to je što Srbija ima odličnu bodovnu prednost u odnosu na timove koji su ispod famoznog 15. mjesta. Hrvati su trenutno 15. sa čak 4.225 bodova manje od Srbije i sa samo Dinamo Zagrebom u Ligi Evrope.

Odmah iza njih su Grci (4.425 manje od Srbije) koji imaju Olimpijakos i PAOK u evropskim takmičenjima, a odmah iza njih su i Kiprani (dva tima), Česi i Turci (po tri preostala tima). Ipak, činjenica da su Zvezda i Partizan u odličnim pozicijama da se plasiraju u nokaut fazu svojih takmičenja daje odličnu šansu Srbiji da ostanu među 15 najboljih liga Evrope.

To bi značilo da bismo u sezoni 2023/24 gledali šampiona i vicešampiona u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jedan tim bi imao mjesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope, a dva u pretkolima za Konferencijsku ligu...

https://mondo.rs/Sport/Fudbal/a1545527/Utisci-o-Zvezdi-posle-Mitjilanda-i-losa-forma-Filipa-Falka.html

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC