• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

90% testiranih igrača u Bundesligi i Cvajti, objavila Fudbalska liga Njemačke!

Autor Nemanja Majstorović

U Njemačkoj se posljednjih dana vodi rasprava nakon što je odbrambeni igrač njemačke reprezentacije i Bajerna Džošua Kimih izjavio kako još nije vakcinisan protiv kovida 19.

 90% testiranih igrača u Njmeačkoj Prvoj i Drugoj ligi Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Stopa vakcinisanih među igračima, trenerima i ostalom osoblju u njemačkoj Bundesligi i Bundesligi 2 iznosi više od 90 posto, objavila je Njemačka fudbalska liga (DFL).

DFL je navela da se ovaj broj temelji na dobrovoljnim informacijama klubova, a DFL nema podatke o pojedinim osobama, te njihovom statusu vakicnisanja i vrsti vakcina.

"DFL preporučuje vakcinisanje protiv koronavirusa i više puta je jasno iskazao ovaj stav pokrenuvši kampanje o važnosti vakciniacije u borbi protiv koronavirusa," navodi Upravljačko tijelo prve dvije njemačke fudbalske lige.

U Njemačkoj se posljednjih dana vodi rasprava nakon što je odbrambeni igrač njemačke reprezentacije i Bajerna Džošua Kimih izjavio kako još nije vakcinisan protiv kovida 19.

Možda će vas zanimati

Kimih se ogradio od onih koji negiraju postojanje koronavirusa i antivaksera, ali je istaknuo kako se još nije spreman vakcinisati iz zabrinutosti zbog potencijalnih dugoročnih rizika.

"Brinu me potencijalne dugoročne posljedice vakcine, odnosno nedostatak studija o njima. Svjestan sam svoje odgovornosti, pridržavam se higijenskih mjera i testiram se svaka dva do tri dana, rekao je Kimih za Skaj Sport,.

Njegov stav nailazi na brojne kritike među zdravstvenim radnicima, političarima, ali i fudbalerima.

Njegov saigrač Tomas Miler istaknuo je kako kao Kimihov prijatelj prihvata njegovu odluku, ali kao saigrač smatra kako bi bilo bolje da se vakcinisao.

Slično razmišlja i legenda kluba Karl-Hajnc Rumenige.

"Bio sam iznenađen kada sam saznao da nije vakcinisan," rekao je za njemačke medije.

"Međutim, uvjeren sam kako će i on uskoro biti vakcinisan" dodao je Rumenige koji je istaknuo kako se Kimih pridržavao protokola i “ponaša vrlo odgovorno” te da se testira svaki drugi dan, prenosi Hina.

Možda će vas zanimati

(agencije/mondo.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC