• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Intervju: Srbija će imati najboljeg špica u Evropi! Bio je Ronaldu kapiten i gledao je kako postaje mašina

Autor Mladen Šolak

U razgovoru sa kolumnistom MONDA Nebojšom Petrovićem, legendarni portugalski napadač komentarisao je Srbiju, Portugal, "meč decenije", dugovječnost Kristijana Ronalda, koji ga je naslijedio sa trakom u reprezentaciji...

 Nuno-Gomes-intervju-o-Dusanu-Vlahovicu-Ronaldu-Portugalu-i-Srbiji Izvor: MN PRESS

Nunjo Migel Soareš Pereira Ribeiro. Ime koje vam ništa ne znači dok se ne pojednostavi i svede pod NUNJO GOMEŠ. E, to je već mnogo jasnije. Nekadašnja zvijezda portugalske reprezentacije, od koga je Kristijano Ronaldo naslijedio kapitensku traku u državnom timu.

Iako je zvjezdane trenutke karijere doživio u dresu Benfike, za koju je ukupno igrao čak 12 godina,  ljubitelji fudbala više ga pamte kao neustrašivog špica duge kose u ljubičastom dresu Fiorentine i sa trakom oko glave.

U ekskluzivnom razgovoru sa kolumnistom Monda Nebojšom Petrovićem, čovjek koji je na 79 utakmica za reprezentaciju Portugala postigao 29 golova, odgovara na pitanja o meču decenije koji se igra u nedjelju u Lisabonu, ali i o mnogim drugim temama: Kristijanu Ronaldu, Dušanu Vlahoviću, Draganu Stojkoviću, svojim igračkim iskustvima protiv reprezentacije Srbije, bivšim saigračima sa naših prostora.

/Na slici: Nunjo Gomeš u društvu Nikole Jokišića, bivšeg asa Veleža iz Mostara i mnogih portugalskih klubova koji danas živi i radi u Njemačkoj i koji je pomogao u organizaciji ovog intervjua/

Izvor: MONDO/privatna arhiva

Kvalifikacije se završavaju na najljepši mogući način, direktnim duelom Portugala i Srbije za prvo mjesto u grupi. Da li je domaći tim pod većim pritiskom s obzirom da igra pred svojom publikom i važi za velikog favorita?

"Slažem se da je Portugal favorit i tu ulogu želi da opravda na terenu, da osvajanjem prvog mjesta u grupi izbori direktan plasman na Svjetsko prvenstvo. Domaći teren je u mečevima odluke, kao što je ovaj, velika prednost. Očekujem dobru igru oba tima i jednu odličnu utakmicu u nedjelju uveče".

Koliko igra Portugala zavisi od forme i raspoloženja Kristijana Ronalda?

"Da se razumijemo, Portugal ima fenomenalan tim sastavljen od velikog broja igrača vanserijskog kvaliteta. Jasno je da su sa Ronaldom na terenu mnogo jači i da u tom slučaju još lakše stižu do pobjede. Kada je zdrav i raspoložen, Kristijano je uvijek najveća prijetnja protivničkoj odbrani".

"RONALDO JE MAŠINA"

Izvor: MN PRESS

Kako objašnjavate fenomen Kristijana Ronalda koji u 37. godini djeluje kao mladić na terenu i svojim golovima u posljednjim minutima rješava utakmice Portugala i Mančester junajteda?

"Ronaldo je rođeni takmičar, obožava da se nadmeće i tokom cijele karijere želi da bude najbolji. Tajna je u satima i satima napornog treninga, u trudu koji svakodnevno ulaže da bi uvijek bio u vrhunskoj formi. Ronaldo, to je mašina".

Da li Vam se dopada stil igre Srbije koja od dolaska Dragana Stojkovića na mjesto selektora forsira izrazito napadački fudbal i jedna je od najefikasnijih ekipa u ovim kvalifikacijama?

"Srbija, tradicionalno, može da računa na izvrsne igrače i uvijek je imala konkurentan tim u kvalifikacijama za velika takmičenja. Rekao bih da sa Stojkovićem djeluju kao kolektiv jako dobro i da ne zavise više od individualnih kvaliteta nekih pojedinaca. To je ekipa koja tokom cijele utakmice traži gol i stvara mnogo šansi. Mislim da su i taktički bolje organizovani nego ranije".

Mnogo igrača iz ove postave srpske reprezentacije je prošlo kroz Benfiku (Đuričić, Živković, Stefan Mitrović…), neki su trenutno u klubu (Radonjić, Svilar…). Da li Benfika ima neki poseban filing kada je riječ o fudbalerima iz Srbije?

"Benfika je uvijek obraćala pažnju na istočno tržište jer u tim zemljama ima mnogo talentovanih fudbalera. Srbija je svakako interesantno fudbalsko područje i ne čudi me što je veliki broj vaših igrača nosio dres slavnog portugalskog kluba".

BIO JE GOLGETER U DUŠANOVOM KLUBU

Izvor: Profimedia

Kao bivši centarfor, kako komentariše eksploziju Dušana Vlahovića koji je za samo godinu i po dana u dresu Fiorentine postao zvijezda evropskog fudbala i velika želja najbogatijih klubova iz Italije i Engleske?

"Vlahović posjeduje izuzetan potencijal i mislim da će za koju godinu biti jedan od najboljih napadača u Evropi. Veoma je mlad, ima mnogo dobrih osobina i predviđam mu zaista lijepu budućnost".

Može li na tako mladog igrača negativno da utiče činjenica da se našao na udaru navijača Fiorentine zbog odluke da odbije ponudu o produžetku ugovora koji bi ga učinio najplaćenijim fudbalerom u istoriji kluba iz Firence?

"Mislim da je već pokazao da, uprkos godinama, ima jak karakter i fantastičan mentalitet. U fudbalu postoje situacije koje ne bi trebalo da se dogode, ali se dešavaju. Volio bih da se na kraju nađe rješenje koje će zadovoljiti sve strane".

"PAMTIM ASISTENCIJU IZ BEOGRADA"

Izvor: MN PRESS

Dva puta ste tokom igračke karijere odmjeravali snage sa reprezentacijom Srbije. Čega se sjećate iz tih duela u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. godine?

"Dobro se sjećam obje utakmice. Imali smo imperativ pobjede, ali je Srbija oba puta uspjela da izvuče remi (1:1, op.aut). Imali ste odličan tim, kao i uvijek. U Beogradu sam asistirao za gol Tijaga, a u Lisabonu sam imao sjajnu šansu, šutirao sam glavom i pogodio stativu“.

Dali ste mnogo važnih golova u dresu reprezentacije Portugala (pobjedonosni protiv Engleske u grupnoj fazi i oba protiv Turske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva 2000. godine, pobjedonosni protiv Španije na Evropskom prvenstvu 2004). Koji gol vam je najdraži u reprezentativnoj karijeri?

"Gol koji je kod mene izazvao najviše emocija bio je taj protiv Španije za pobjedu od 1:0 kada je upravo Portugal bio domaćin Evropskog prvenstva 2004. godine. To nam je bila jako važna utakmica od čijeg ishoda je zavisilo da li ćemo ostati u igri za plasman u završnicu šampionata. Pobijedili smo jednog od favorita za najviši plasman i poslije toga dogurali do finala. Mnogo mi je drag i gol protiv Francuske u polufinalu Evropskog prvenstva 2000. godine, ali nismo uspjeli da sačuvamo vođstvo, izgubili smo sa 2:1 i oprostili se od borbe za titulu".

"U KONTAKTU S MIJATOM"

Izvor: MN PRESS

Da li ste u kontaktu sa Peđom Mijatovićem koji vam je svojevremeno bio saigrač u Fiorentini?

"Mijatović je bio veliki as evropskog i svjetskog fudbala, ali prije svega jedna fenomenalna osoba. Provodili smo mnogo vremena zajedno, veoma je pametan i odlično smo se slagali. I danas razgovaramo s vremena na vrijeme. Ostao sam u dobrim odnosima sa svim svojim drugovima i trenerima sa kojima sam sarađivao tokom karijere", dodao je Nunjo Gomeš u razgovoru sa kolumnistom MONDA Nebojšom Petrovićem.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC