• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Hrvatskoj sanjamo, a Srbima se pretvara u javu: Ovako Hrvati pišu o istorijskom uspjehu srpskog fudbala!

Autor Dragan Šutvić

Srpski nacionalni koeficijent nikad nije bolje izgledao!

 kako hrvati komentarišu uspjeh srpskog fudbala  Izvor: MN PRESS

Partizanova pobjeda u Pragu dodatno je "pogurala" nacionalni koeficijent srpskih klubova i omogućila da Srbija dođe nadomak dva predstavnika u Ligi šampiona, dok bi i treći išao direktno u grupnu fazu evro-takmičenja.

Za to vrijeme, u Hrvatskoj prepoznaju taj uspjeh dok tamošnji šampion Dinamo sam skuplja bodove na međunarodnoj sceni.

Možda će vas zanimati

Portal 24sata.hr tako je objavio da da je Srbija preskočila Ukrajinu i zauzela 11 mjesto na listi nacionalnih koeficijenata UEFA, prema kojem je šampion u sezoni 2023/24 direktno ići u grupnu fazu Lige šampiona, dok će vicešampion igrati u kvalifikacijama. Takođe, to će otvoriti i dodatna mjesta, pa će uz osvajača Kupa u plej-ofu za Ligu Evrope domaći fudbal imati i dva sigurna predstavnika u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

Poslije poraza Dinamo Zagreba na gostovanju Sevilji (1:3), dalja borba hrvatskog kluba za dva tamošnja tima u LŠ postaje teško ostvariva misija, za koju više ne bi bio dovoljan ni preokret protiv Andalužana na Maksimiru. Zato Hrvati konstatuju...

"No, ono o čemu mi sanjamo, Srbima će se pretvoriti u javu. Crvena zvezda osvojila je prvo mjesto u grupi pa će se priključiti u osmini finala Lige Evrope, a Partizan je sinoć u šesnaestini finala Konferencijske lige pobijedio Spartu Prag (1-0) i vrlo vjerovatno osigurao Srbiji dva kluba u Ligi prvaka!"

Partizanova pobjeda i 0,5 poena za srpski fudbal ojačali su nacionalni koeficijent i potvrdili 11. poziciju Superlige među evropskim ligama. Naravno, najviše i isključivo zahvaljujući uspesima "vječitih" u Evropi prethodnih godina. Pogledajte kako izgleda ta tabela:

Izvor: Printscreen

Odlična okolnost je to što su i Partizan i Crvena zvezda i dalje aktivni u Evropi i imaju šansu da dodatno povećaju koeficijent i poboljšaju "startnu poziciju" Srbije u Evropi narednih sezona.

Obzirom na to da je Ukrajina bez predstavnika u evro-takmičenjima, ona ne može da prestigne Srbiju, ali potencijalna prijetnja mogu da budu Belgija i Gent, koji se takmiči u Konferencijskoj ligi i ako bi daleko odmakao u nokaut fazi mogao bi da pokvari planove i računicu.

Belgijski klub je bio Partizanov rival u grupnoj fazi i osvajanjem prvog mjesta u Grupi B direktno se plasirao u osminu finala, za koju će žrijeb biti održan narednog petka. Ako bi se on plasirao što dalje, a "vječiti" uskoro ispali, onda bi se ova matematika vjerovatno zakomplikovala.

Izvor: Printscreen

"I nije to došlo preko noći. Crvena zvezda već godinama vuče srpski koeficijent, baš kao i Dinamo hrvatski, igrajući eliminacijske faze evropskih takmičenja, a ove sezone priključio im se i Partizan. Ređale su se pobjede, skupljali se bodovi pa su tako skočili do 11. mjesta. Jednog predstavnika već imaju u osmini finala Lige Evrope, a Partizan će osminu finala Konferencijske lige imati priliku osigurati sljedeći četvrtak kada će u Beogradu braniti pobjedu od 1-0 iz Praga", piše hrvatski portal.

Sa druge strane, Hrvati su imali zadovoljstvo da imaju dva kluba u Ligi šampiona prošle sezone, kada je praktično pola tamošnje lige igralo Evropu, ali od toga nisu izvukli mnogo. Dinamo Zagreb tada je ispao u trećem kolu kvalifikacija za LŠ protiv Ferencvaroša, a Lokomotiva Zagreb je u istim kvalifikacijama, samo u "stazi liga", ispala na prvoj prepreci - protiv Rapida iz Beča (0:1). Dinamu se potom u grupnoj fazi Lige Evrope pridružila Rijeka, dok su Osijek i Hajduk ispali u borbi za jesen u drugom po snazi evro-takmičenju.

S obzirom na sve navedeno, već sada je očigledno da će sljedeća sezona imati ogroman ulog u Superligi i u Kupu Srbije. Osim "vječitih", koje će teško neki treći tim razdvojiti na vrhu tabele, ostaje da se vidi koji još srpski klub će igrati grupnu fazu - i to prvi put.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC