• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Omiljeni Putinov sin je morao da ode: "Gospodin A" je stvorio šampiona Evrope, pa ovim potezom uzdrmao svjetski fudbal!

Autor Mladen Šolak

Romana Abramoviča decenijama optužuju za blisku saradnju sa Vladimirom Putinom, kao i za brojne kontroverze. Velikim dijelom zbog toga, u subotu se povukao iz kluba.

 Abramovič Putin odnos Izvor: Profimedia

S obzirom na trenutne tenzije i rat u Ukrajini gazda Čelsija Roman Abramovič bio je pod velikim pritiskom iprepustio je upravljanje klubom saradnicima iz dobrotvorne fondacije šampiona Evrope.

Nije tajna da je ruski oligarh i bivši gubernator Čukotskog autonomnog okruga decenijama imao i održavao kontakte sa Vladimirom Putinom, a u Engleskoj vjeruju da je taj odnos dobar i danas, kada je predsjednik Ruske Federacije naredio napad na Ukrajinu.

Dok je Abramovič i dalje izbjegao sankcije premijera Velike Britanije i tamošnje vlade, bio je pod pritiskom da se za sada povuče, a postoji šansa da uskoro i oglasi prodaju kluba. Navodno, nekoliko američkih kompanija već je spremno da "uskoči" i da preuzme rukovođenje klubom koji je Abramović postavio u evropski i svjetski vrh.

Abramović je stekao bogatstvo devedesetih godina, poslije kolapsa Sovjetskog saveza i kupio je Čelsi 2003. Navodno je on bio jedan od prvih koji su Borisu Jeljcinu saopštili da bi Putin trebalo da bude njegov nasljednik, što je i postao 1999, najprije kao premijer države.

Takođe nezvanično, Abramovič je bio u uskom krugu ljudi koje je Putin 2007. savjetovao prije nego što je odlučio da Dmitrija Medvedeva postavi za svog nasljednika i novog predsjednika Ruske Federacije.

Izvor: Profimedia

Kris Hačins, Putinov biograf, opisao je njegov odnos sa Abramovičem kao "odnos oca i omiljenog sina". Abramović je tako navodno priznao da persira Putinu, dok Abramoviča u Kremlju, takođe navodno, zovu "Gospodin A".

Ipak, 2012. je i na jednom suđenju u Engleskoj utvrđeno da Abramovič nema bliski odnos sa predsjednikom svoje zemlje i da svakako ne može da utiče na njega i na njegove odluke.

Uz navode o njegovom odnosu sa Putinom, Abramoviča su pratile i optužbe pokojnog Borisa Berezovskog da ga je ucenjivao, da je "prekršio ugovore" i da mu duguje odštetu od čak 3 milijarde funti. Ipak, engleski sud je odbacio te optužbe.

Dok je tokom skoro 20 godina vladavine na Stamford Bridžu stvorio fudbalsku imperiju, Abramovič ni u jednom trenutku nije pobjegao od kontroverzi i od veza sa Putinom i ruskom vlašću, zbog kojih je ove subote i donio odluku da se (bar privremeno) skloni sa čela kluba.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC