• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Egzodus fudbalera iz Rusije! Svi mogu da odu za džabe, trojica već raskinula ugovore

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nema još najava ko će sve napustiti ruske klubove, ali svi imaju dozvolu da odu bez obeštećenja. Mnogi će to probati da iskoriste, a možda Zvezda i Partizan među više od 100 igrača pronađu bar jedno pojačanje?

 stranci odlaze iz ruskih klubova Izvor: Profimedia

FIFA je donijela neočekivanu odluku i dozvolila svim inostranim fudbalerima koji trenutno igraju u Premijer ligi Rusije da jednostrano raskinu ugovore, pa je tako iznenada otvoren treći prelazni rok ove sezone!

Razlog je naravno vojna akcija Rusije u Ukrajini, zbog koje su uvedene već mnogobrojne sankcije, a inostrani fudbaleri koji nastupaju u ruskim klubovima zbog narušene bezbjednosti mogu da raskinu važeće ugovore. To će moći da učine između 10. marta i 7. aprila, a neki su već iskrostili to pravo.

Možda će vas zanimati

Prije nego što je saopštena odluka FIFA - u Premijer ligi Rusije nastupala su 132 inostrana fudbalera, ali je već sada izvjesno da će nakon 7. aprila taj broj biti znatno manji.

Prvi koji je "povukao nogu" bio je bivši ukrajinski reprezentativac Jaroslav Rakicki. Snažni štoper Zenita "precrtan" je u Ukrajini još od 2019. godine kada je iz Šahtjora otišao u Rusiju, ali nije dugo čekao kada je izbio rat u njegovoj domovini, dok mu klub nije pravio problem - čak ni bez odluke FIFA.

Isto se desilo i sa njegovim zemljakom Artjomom Polijarusom (29) iz Ahmata, dok je prvi stranac koji je "dobio papire" Viktor Kleson (30) iz Krasnodara.

Šveđanin je godinama igrao u Rusiji, bio jedan od najboljih igrača Krasnodara, ali je sada slobodan u izboru nove sredine.

Nezvanično, raskid ugovora zatražila su još sedmorica igrača Krasnodara, a nakon njihovog odlaska klub više neće ličiti na sebe. Čeka se zvanična potvrda, ali Vanderson, Kajo, Borhajm, Ramirez, Alonso, Kordoba i Kabela žele da po svaku cijenu napuste Krasnodar.

Izvor: Profimedia

Sada imaju i pravni osnov za to, pa je samo pitanje trenutka kada će to iskoristiti. Njihov odlazak mogao bi da pokrene egzodus u Rusiji u kojoj trenutno nastupaju osmorica srpskih fudbalera.

U pitanju su Đorđe Despotović, Uroš Radaković i Goran Čaušić (Arsenal Tula), Miroslav Bogosavac (Ahmat), Ivan Miladinović (Nižnji), Nemanja Glavčić (Himki), Nemanja G. Miletić (Ufa) i Dominik Dinga (Ural), a za sada nema informacija da je bilo ko od njih podnio zahtjev za raskid ugovora.

Biće vrlo zanimljivo u Zenitu koji ima petoricu Brazilaca - Malkom, Vendel, Klaudinjo, Santos i Alberto. Kod njih nastupa i skupocjeni defanzivni vezni Vilmar Barios, pa hrvatski štoper Dejan Lovren.

Neće biti svejedno ni drugima u Rusiji. Najvredniji stranac u CSKA je nigerijski vezista Čidera Ejuke, Spartak bi mogao da ostane bez Kvinsija Promesa i Samuela Gigoa, Dinamo Moskva bez Sebastijana Šimanskog i Nikole Mora, pa Rubin bez Hviče Kvarachelije...

Izvor: Profimedia/TASS/Sipa USA/Dmitry Feoktistov

Svi oni bi mogli u "lige petice", imaju kvalitet i biće traženi jer su trenutno besplatni, a biće zanimljivo da li će Crvena zvezda i Partizan možda reagovati. Među više od 100 stranaca, sigurno ima i neko ime za njih.

Nije tajna da je Zvezda krajem zimskog prelaznog roka željela da dovede pojačanje na mjestu zadnjeg veznog, međutim nije uspjela da se dogovori sa Šerifom oko Ada, dok je Partizan razmišljao o još jednom napadaču, ali je u zadnji čas odustao kako bi dali šansu Marku Milovanoviću.

Ko zna, možda se predomisle i dobiju vrijedno pojačanje pred plej-of...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

PROČITAJTE I OVO:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC