• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog FIFA revolucije jedna reprezentacija će "uvijek" igrati na SP: Oni su najveći dobitnici Infantinove promjene!

Autor Dragan Šutvić

Predsjednik FIFA Đani Infantino je insistirao na toj velikoj promjeni, kako bi i manje reprezentacije mogle da učestvuju na Svjetskom prvenstvu.

 novi zeland će uvijek igrati na svjetskom prvenstvu  Izvor: Profimedia/Stephen McCarthy/FIFA/Sipa USA

Polako se bližimo Svetskom prventsvu u Kataru, do čijeg početka je ostalo još nešto malo više od sedam mjeseci, a to će biti ujedno i posljednji put da će na njemu učestvovati 32 reprezentacije.

Već od 2026, na Mundijalima će igrati čak 48 selekcija, a zbog te odluke FIFA, jedna reprezentacija bi mogla da praktično uvijek igra na završnim turnirima!

I dok se navijači u Srbiji spremaju za Svjetsko prvenstvo na kojem će "orlovi" Dragana Stojkovića Piksija igrati protiv Brazila, Švajcarske i Kameruna, već su uveliko u toku pripreme za naredno izdanje tog turnira.

Odavno su za domaćine turnira izglasani SAD, Meksiko i Kanada, a odluka FIFA da to bude prvi Mundijal sa čak 48 reprezentacija uticaće na jednu reprezentaciju vjerovatno više nego na bilo koju drugu.

Novi Zeland bi od takvih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo mogao da ima najviše koristi, pošto će Okeanija dobiti jedno sigurno mjesto na završnom turniru!

FIFA je donijela odluku da Okeanija umjesto jednog mjesta u interkontinentalnom baražu sada dobije direktnog učesnika turnira, a kako Novozelanđani nemaju pravog rivala u tom kraju svijeta, za njih su stvari sada daleko bolje nego do sada.

Novi Zeland je u nedavnim okeanijskim kvalifikacijama pobedio u finalu turnira Solomonska Ostrva 5:0, a u pet utakmica kvalifikacija su ostvarili gol-razliku 18:1. Zbog toga su oni i dalje u igri za turnir u Kataru, ali će morati da prođu baraž protiv Kostarike za konačni plasman na turnir.

Izvor: Profimedia

Ideja Đanija Infantina da Mundijal broji 48 selekcija znači da će ubuduće Novi Zeland morati da igra samo protiv selekcija Tonge, Samoe, Fidžija, Kukovih Ostrva i Tahitija ne bi li se plasirali na (pre)veliko takmičenje.

U svemu tome im je pomogla i Australija, koja je 2007. godine riješila da pređe u azijsku konfederaciju, kako bi se nadmetala sa profesionalnim i snažnijim ekipama.

Inače, na Mundijal 2026. će se kroz kvalifikacije plasirati 16 evropskih ekipa (umesto dosadašnjih 13), devet afričkih (sada pet), osam azijskih (sada četiri plus baraž) i šest iz Južne Amerike i Severne Amerike (sada po četiri i tri, plus baraž). Preostala dva mjesta biće odlučena interkontinentalnim baražom.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC