• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Reforma u Seriji A - Italijani spremaju važnu promjenu: Liga će izgledati kao kad je Kalčo bio najjače prvenstvo!?

Autor Haris Krhalić

Nekolicina je razloga zbog kojih se ova mogućnost sve glasnije pominje na Apeninima.

 Sprema se promjena u Serija A Izvor: Profimedia/AFP PHOTO/Paolo Cocco

Već neko vrijeme znamo da će od sezone 2024/25 svoj život početi nova, revolucionarno drugačija Liga šampiona sa 36 umesto dosadašnja 32 učesnika.

A u narednim godinama mogli bismo da gledamo i drugačiju Seriju A, baš onakvu iz doba kada je Kalčo bio najbolji fudbal na Starom kontinentu!

U Italiji razmišljaju da u godinama koje slijede Seriju A smanje sa 20 na 18 klubova učesnika! Kako piše "Tutosport", sve je više onih koji razmatraju opciju za smanjenje najjače lige italijanskog Kalča.

Za nešto više od mjesec dana, biće obilježeno 12 godina od posljednje titule prvaka Evrope neke italijanske ekipa (Inter 2010. godine), od tada je samo Juventus igrao dva puta u finalu i to je jedan od razloga za ovakvu inicijativu.

Drugi je reforma koja je potrebna italijanskom fudbalu poslije propuštanja i drugog Svjetskog prvenstva u nizu. "Azuri" se nisu plasirali u Rusiju 2018. niti u Katar 2022. i to je razlog zbog čega se vjeruje u "kraću" Seriju A.

Uz to, "Tutosport" navodi i da bi sa dva kluba manje njihova liga bila konkurentnija, sa manje timova koji bi mogli da prerano ostanu bez šansi za ostanak u takmičenju. Posljednji put kada je Serije A brojala 18 timova, bila je sezona 2003/04, kada je desetoplasirani Leće imao samo 11 pbodova više od timova koji su ispali iz lige.

Naravno, kao najveći kontra argument navodi se da bi klubovi imali manje prihode sa četiri utakmice manje. Analitičari predviđaju da bi jača i kompetitivnija liga to nadomjestila, jer bi Serija A onda bila interesantnija za gledanje.

Ne treba zaboraviti ni da bi ova promjena sa četiri kola manje u sezoni otvorila više mjesta za proširenu Ligu šampiona, koja će od 2024. zahtijevati da učesnici igraju minimalno 10 mečeva prije nokaut faze, a ne dosadašnjih šest...

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC