• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Benzema je posljednji ponovio kultni udarac! Legendarni Panenka o svom "patentu" - Zbog tog udarca sam se udebljao!

Autor Dragan Šutvić

Udarac legendarnog Antonjina Panenke posljednji je ponovio Karim Benzema, u sinoćnjem duelu Lige šampiona između Mančester sitija i Real Madrida (4:3).

 panenka o svom udarcu  Izvor: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Finale Evropskog prvenstva 1976. godine, odigranog na beogradskoj "Marakani" (danas "Rajko Mitić"), obilježio je Antonjin Panenka.

U borbi za titulu, protiv reprezentacije tadašnje Zapadne Njemačke, proslavljeni član selekcije Čehoslovačke izveo je jedanaesterac na način kakav do tada nije viđen.

Pogledajte taj trenutak:

Panenka
Izvor: Youtube/UEFA

Mnogi fudbaleri pokušali su, u godinama koje su uslijedile, da ponove takav udarac, a posljednji koji je to učinio bio je napadač Real Madrida Karim Benzema, u odličnoj utakmici polufinala Lige šampiona protiv Mančester sitija (4:3).

Engleski tabloid "San" se, povodom sinoćnjeg omaža francuskog reprezentativca tom udarcu, prisjetio jednog intervjua koji je Panenka dao za portal "goal.com".

"Vježbao sam taj udarac dvije godine prije prvenstva Evrope 1976. godine. Vodio sam se mišlju da se svaki golman baci u jednu ili drugu stranu, pa bi možda bilo dobro šutirati po sredini gola. Nakon svakog treninga, takmičio sam se sa našim golmanom Hruškom (Zdenjek) u jedanaestercima. Bio je mnogo dobar, pa sam gubio mnogo novca, čokolade... obzirom da smo se kladili. Onda sam počeo da koristim svoj mali trik, i tada sam dobijao... Loša stvar je bila ta što sam se mnogo udebljao od toliko čokolade!", govorio je prije četiri godine Panenka, koji se 2020. godine uspješno izborio sa korona virusom.

Osim Benzeme, originalnu "panenku" pokušali su da imitiraju Zinedin Zidan 2006. godine u finalu Mundijala, Aleksis Sančez 2015. godine u finalnom meču Kopa Amerike...

Panenka, međutim, vjeruje da je najbolji imitator – Serhio Ramos.

"Da, Ramos je to učinio dva puta ako se ne varam. Zbog toga ga smatram najboljim", istakao je Panenka o Ramosu, koji je ovaj udarac izveo 2012. godine na prvenstvu Evrope protiv Portugala, ali i sedam godina kasnije, u kup-pobjedi Real Madrida nad Đironom (4:2).

Nisu se, međutim, baš svi proslavili sa imitiranjem ovog udarca.

"Školski primjer" je Venecuelanac Bendriks Para, kojeg je paragvajski Independijente otpustio nakon promašaja koji je ekipu koštao plasmana u narednu fazu Kopa Sudamerikane...

Bendiks Para loše izveo "panenku"
Izvor: D10 Paraguay

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC