• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudija priznao najveću krađu u istoriji Lige šampiona: Barselonu gurnuo u finale, a u Čelsiju su ga jurili po terenu!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

"Bio je penal. Trebalo je da ga dosudim", rekao je 13 godina kasnije.

 Čelsi Barselona greška sudije Ovrebo Izvor: Profimedia

Iako je prošlo 13 godina od kada je sudija Tom Hening Ovrebo oštetio Čelsi protiv Barselone u polufinalu Lige šampiona 2008/09, pomen njegovog imena i dalje je sinonim za grešku kojom je pogurao tim Pepa Gvardiole u finale.

Norvežanin je potpuno ignorisao proteste domaćih igrača poslije odluke da ne dosudi očigledan penal za Čelsi pri rezultatu 1:0 za "plavce". Tačnije, čak tri jedanaesterca su mu tražili domaći, on je odmahivao rukom i kažnjavao ih kartonima, a onda je Andres Inijesta u završnici dao gol i uveo Katalonce u finale protiv Junajteda, u kojem su trijumfovali i postali prvaci Evrope.

Možda će vas zanimati

Sada, 13 godina kasnije, Norvežanin priznaje da je pogriješio.

"Siguran sam da bi kraj utakmice bio mnogo lakši za nas da taj gol (Barselone) nije bio postignut. Čelsi bi ušao u finale i njihovi navijači bi otišli u pab i rekli 'možda je trebalo da nam dosudi jedan, dva, tri, četiri, pet ili šest penala... Ali ništa od toga nije važno, jer smo ušli u finale", rekao je Ovrebo za "Dejli mejl".

"Naravno, kao sudija znate da takvi golovi stvaraju još diskusije i više reakcije i kontroverzi od odluka koje ste donijeli ranije u meču", dodao je on.

Čelsi je tražio penal u 24. minutu, kada je Dani Alveš srušio Florana Maludu, ali je Norvežanin dosudio slobodan udarac. Tri minuta kasnije, Didije Drogba je pao u duelu sa Erikom Abidalom, a Ovrebo ni tada nije pokazao na bijelu tačku. Navijači su bjesnili, tenzija je rasla, a sve je eksplodiralo u posljednjih 10 minuta. Đerar Pike tada je igrao rukom u šesnaestercu Barselone toliko očigledno da svu svi na stadionu to uočili. Ipak, arbitar opet nije dosudio penal.

Uslijedio je Barselonin gol i pobjeda u dvomeču, a čak i poslije toga je Mihael Balak šutirao ka golu gostiju, a Samjuel Eto je rukom blokirao taj udarac. I on se nalazio u šesnaestercu i to je mogao/trebalo da bude penal, ali je sudija opet ostao nijem. Žoze Murinjo je tu noć nazvao "Skandal na Stamford Bridžu", a Balak i Drogba su jurili arbitra. Napadač je povikao u kameru: "Ovo je je*ena sramota".

Izvor: Profimedia/DAVE SHOPLAND

"Mislim da navijači Čelsija nisu u pravu kada traže četiri ili pet penala, ali mislim da svi koji znaju pravila fudbala znaju da je trebalo da bude penal. To se događalo, posebno prije VAR-a. Nekad vam promakne penal, nekad crveni karton ili ključna odluka. I mislim da svi koji prate fudbal znaju da je trebalo da bude penal. Mogu da spekulišu šta je trebalo da bude dosuđeno i neću vam dati ispravan odgovor, jer ga nemam. To je sve samo moja percepcija".

"Mislim da Koldpej ima pjesmu u kojoj pjeva o tome kada date sve od sebe, a ne uspijete. To na neki način simboliše rad sudija na toj utakmici", dodao je Ovrebo.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC