• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA totalno mijenja evropski fudbal! Stižu tri potpuno drugačija takmičenja, evo kako će izgledati

Autor Dragan Šutvić

Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija neće izgledati ni približno kao sada.

 promjene u ligi šampiona  Izvor: Profimedia

Čelnici UEFA su se sastali u Beču i dogovorili promjene u formatu Lige šampiona po takozvanom "švajcarskom modelu". Potvrđeno je da će Liga šampiona imati 36 učesnika, što znači četiri više nego do sada.

Umjesto najavljenih deset mečeva grupne faze igraće se osam, ali će se tih osam mečeva igrati tokom deset zakazanih kola. Takođe osam mečeva će se igrati sa osam različitih protivnika, uz četiri meča na svom terenu i četiri kao gost. Od četiri dodatna učesnika ipak nijedan neće biti dodijeljen timovima sa najvećim koeficijentom koji nisu izborili plasman u LŠ, kao što su neki velikani poput Mančester junajteda predlagali.

Možda će vas zanimati

Umjesto toga jedno mjesto će ići trećem timu lige koja se nalazi na petom mjestu UEFA rang liste, dva mjesta će biti dodata ekipama iz dvije lige koje su u prethodnoj sezoni ukupno osvojile najviše bodova u Evropi, a jedno dodatno mjesto će biti ubačeno u "stazu šampiona". Umjesto četiri mjesta koliko sada šampioni država koji su završili u kvalifikacijama za Ligu šampiona dobijali, sada će u toj stazi biti dodijeljeno pet viza.

Takođe osam najboljih na kraju regularnog ligaškog dijela kvalifikovaće se direktno za nokaut fazu, dok će timovi od devetog do 24. mjesta igrati dvomeče za plasman u osminu finala. 

Isti format će preuzeti i Liga Evrope, a u Ligi konferencija će takođe biti igrano po istom sistemu samo sa šest mečeva u grupnoj fazi umesto osam.

Zbog usvajanja ovakvog modela svoje zadovoljstvo nije krio predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin.

"UEFA je danas jasno pokazala svoju potpunu posvećenost fundamentalnim vrijednostima sporta i odbrani principa otvorenog takmičenja sa kvalifikovanjem baziranim na sportskim mjerilima, sve u liniji sa evropskim sportskim modeom baziranim na solidarnosti. Današnje odluke su zaključile dug proces konsultacija u kojima smo čuli mišljenja i ideje igrača, navijača, trenera, nacionalnih asocijacija i liga", istakao je Čeferin. 

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC