• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radio u mesari, sad igra za svjetske šampione: Fudbaler bio amater do 25. godine, danas je reprezentativac Francuske!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Džonatan Klaus bi mogao da zaigra na Svjetskom prvenstvu, iako je do ne tako davno morao da radi razne poslove pored igranja fudbala.

 Džonatan Klaus igra za Francusku, a bio je mesar Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/KALE DZEDAJ IMAM SILU

Fudbal umije da piše zaista neobične priče. Selektor reprezentacije Francuske Didije Dešan objavio je spisak igrača na koje će računati tokom junskih utakmica njegovog tima u Ligi nacija.

Tokom tih susreta, Francuzi će dva meča odigrati i protiv Hrvatske, a na spisku se našao i jedan manje poznati igrač koji je do prije nekoliko godina dijelio letke i radio u mesari kako bi zaradio novac za život i koji bi krajem godine mogao da nastupi na Svjetskom prvenstvu.

Možda će vas zanimati

Dešanov spisak izgleda očekivano impresivno, krcat je svjetskim zvijezdama poput Karima Benzeme i Kilijana Mbapea, ali na njemu je i Džonatan Klaus. To je fudbaler koji igra za Lans i nastupa na mjestu desnog beka.

Klaus ima 29 godina i do sada je upisao samo dva nastupa za nacionalni tim Francuske. Ipak, ovaj momak je pokazao da u fudbalu može da se uspije i zaobilaznim, težim putem. Njegov je bio zaista neobičan.

Ovaj Francuz je tek prije dvije godine prvi put stigao do francuske Lige 1. Nastupao je ranije u karijeri za brojne francuske niželigaše kao što su Raon Letap ili Kevili Ruen. Sasvim logično, tada niko u javnosti nije znao za njega.

Za neke je bio premršav, za druge previše slab ili čak i nezainteresovan da se u potpunosti posveti profesionalnom fudbalu. Klaus je igrajući među amaterima morao da radi i druge poslove, ne bi li zaradio dovoljno novca.

Ovaj defanzivac je dijelio reklamne letke, radio je noćne smjene u poštanskim sortirnicama, ali i u mesari. O drugim stvarima, poput fudbala, počeo je ozbiljnije da misli tek nešto prije 25. rođendana.

Izvor: Profimedia

Tek tada je potpisao prvi profesionalni ugovor, kada mnogi mladići odustaju od fudbala. Pružio je dobre igre u Avranšu u Kupu Francuske, kada se pokazao protiv Lavala, Strazbura i Pari Sen Žermena. Taj ugovor mu je donosio 2.000 evra mjesečno.

No, bilo je tu i izleta po njemačkim i francuskim klubovima pete i šeste lige, kao i neuspjeli prelasci u neke jače klubove. Ipak, kada je Klaus prešao u Arminiju Bilefeld i zaigrao u njemačkoj Cvajti, sve je počelo da dolazi na svoje mjesto.

Odigrao je dvije sezone u Arminiji, od kojih je druga bila u Bundesligi i u ljeto 2020. godine je kao slobodan igrač prešao u Lans. Tamo je napravio dodatan iskorak u prethodne dvije godine i učinio da ga Dešan primijeti u jednom osrednjem francuskom klubu.

Sada je član reprezentacije koja će ove jeseni braniti titulu prvaka svijeta. Nije loše za bivšeg mesara...

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC