• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liverpul pokazao "tajno oružje" pred finale Lige šampiona: Jirgen Klop izveo na teren igrače sa elektrodama na glavama

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Pogledajte sa kakvim napravama na glavama su trenirali pred put u Pariz.

 Igraci-Liverpula-sa-elektrodama-na-glavama-treniraju-mozak Izvor: Profimedia

Liverpul je u srijedu otvorio trening predstavnicima medija pred put na finale Lige šampiona u Pariz (subota) i tom prilikom pokazao tehnologiju kakva još nije široko zaživjela u fudbalu.

Prema pisanju engleskih medija, igrači Jirgena Klopa nosili su moždane senzore, u nadi da bi ta tehnologija njemačkog neurologa mogla da im da prednost u spektaklu protiv Madriđana. Tvorac te novine je Niklas Hausler, koji je sa partnerom Patrikom Hančkeom osnovao kompaniju "neuro11" koja pomaže igračima da budu u najboljem mogućem mentalnom stanju kada igraju.

Navodno, elektrode prikačene za mrežice na njihovim glavama mogu da šalju određene podatke o svakom igraču, a sve u cilju što bolje optimizacije treninga za svakog člana tima ponaosob. Iako još nema preciznih objašnjenja kako ovaj sistem funkcioniše, očigledno je da se Klop trudi da iskoristi svaku šansu da stekne prednost u odnosu na Real uoči najveće utakmice evropskog fudbala ove sezone.

Izvor: Profimedia

Cilj ove tehnologije je da pripremi sportiste da budu u optimalnom mentalnom stanju da bi mogli da nastupaju na najvišem nivou. Ona je osmišljena sa ciljem da "trenira" direktno mozak.  

"Ovo je sljedeći nivo u sportskim performansama. Fizička strana u fudbalu je bila skoro maksimalno iskorišćena. Ovi momci su super-fit. Sljedeći korak je direktno treniranje mozga. Tu se mi pojavljujemo sa nečim što je naučno potvrđeno. Ovo je naš san i ovo je prvi put da govorimo o tome", rekao je Niklas Hausler tokom 2021, kada je zvanično potvrđeno da se sa saradnikom priključio Liverpulu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC