• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zlatni trenutak Crvene zvezde - 31 godina od titule u Bariju: Penali za evropsku titulu i ulazak u istoriju! (FOTO)

Autor Haris Krhalić

Crveno-bijeli su pobjedom nad Olimpikom napravili najveći uspjeh u istoriji jugoslovenskog fudbala.

 31 godina od Zvezdinog osvajanja titule u Bariju Izvor: MN PRESS

Pobjeda Crvene zvezde nad Olimpikom iz Marseja u finalu Kupa evropskih šampiona 1991. godine bila je u tom trenutku najveći uspjeh srpskog i jugoslovenskog fudbala. Danas je tačno 31. godišnjica velikog dana za crveno-bijele!

Nakon meča bez pogodaka Zvezda je bila sigurnija u penal-seriji, a titulu evropskog šampiona beogradskom timu obezbijedio je najbolji strijelac te generacije - legendarni Darko Pančev.

Ti penali postali su kultni u klupskoj istoriji crveno-bijelih. Pogađali su redom Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i pomenuti Pančev, dok je kapiten Stevan Stojanović već u prvoj seriji zaustavio udarac desnog beka Manuela Amorosa.

Sa tog finala čuvena je i anegdota o Draganu Stojkoviću Piksiju. Sadašnji selektor Srbije odbio je da izvede penal u seriji protiv svog bivšeg kluba, čega se prije nekoliko dana podsjetila još jedna legenda Crvene zvezde.

Stadion "Sveti Nikola" u Bariju postao je dio Zvezdine istorije, ali put do njega i trofeja na njemu nije bio nimalo lak.

Crvena zvezda je krenula od švajcarskog Grashopersa, koji je ukupnim rezultatom savladala 5:2. U Beogradu je bilo mršavih 1:1 uz blijedu igru jugoslovenskog tima, da bi Švajcarci tek u revanšu vidjeli svu moć budućeg evropskog šampiona.

Uslijedio je škotski Rendžers, silno pojačan sa nekoliko poznatih engleskih fudbalera. "Treneru, naje*ali smo", rekao je skaut tima iz Škotske nakon što je u Beogradu posmatrao Zvezdin prvenstveni meč sa kojeg je trebalo da raportira legendarnom Grejemu Sunesu.

Crveno-bijeli su u Beogradu pobijedili 3:0 golovima Radinovića, Prosinečkog i Pančeva, dok je makedonski fudbaler postigao gol i u revanšu koji je završen 1:1.

Zvezdu su kasnije čekali predstavnik Istočne Njemačke i predstavnik Zapadne Njemačke, a budući šampion preskočio je obje veoma teške prepreke. Naravno, bilo je lakše protiv Dinama iz Drezdena.

U Beogradu sigurnih 3:0 golovima Prosinečkog, Binića i Savićevića, a u Drezdenu trijumf (2:1) tek poslije preokreta. Nijemci su rano stigli do prednosti, koju nisu uspjeli da zadrže pred četom Ljupka Petrovića. Tandem Savićević-Pančev donio je novu evropsku pobjedu i odomaćio se na tlu Njemačke.

Tamo će, ali u zapadnom dijelu današnje Njemačke, srušiti i čuveni Bajern! Gol Volfarta poništile su majstorije Pančeva i Savićevića, a o revanšu u Beogradu ne treba trošiti riječi. Siniša Mihajlović je bio strijelac pred punom Marakanom, a zatim je i u finišu meča ubacio u kazni prostor loptu koju će Augentaler poslati u mrežu svog tima.

Uslijedilo je finale, koje je Zvezda igrala na specifičan način. ne baš onako kako je igrala cijele sezone - napadački i direktno. Petrović je zaključio da treba sačekati Francuze, a onda ih u mirnom meču savladati boljim izvođenjem penala. Desilo se, "Mali Dika" je kao kapiten Zvezde podigao trofej namijenjen osvajaču Kupa evropskih šampiona 1991. godine. 

Pogledajte i kako je to bilo na ulicama Barija prije 31 godine:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC