• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto Srbija "mora" da osvoji prvo mjesto u grupi Lige nacija?!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija počinje takmičenje u Ligi nacija, takmičenju koje bi tokom juna i septembra reprezentaciji Srbije moglo da donese bitne pogodnosti u narednim godinama i omogući im lakši put ka najvećim takmičenjima.

 Sve o Srbiji u Ligi nacija Izvor: MN Press/Profimedia

Fudbalska reprezentacija Srbije u četvrtak uveče (20.45) u Beogradu započinje učešće u trećoj sezoni UEFA Lige nacija. "Orlovi" će u novom takmičenju startovati protiv selekcije Norveške, u okviru četvrte grupe B divizije.

Selektor Dragan Stojković Piksi će promeniti formaciju za ovaj meč, a Liga nacija će za Srbiju ove sezone biti posebno važna - samo prvo mjesto u grupi vodi našu reprezentaciju u povlašćenu poziciju u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2024!

Srbija se još prošle godine plasirala na Svjetsko prvenstvo u Kataru, ali dok čekamo novembar i borbe "orlova" na najvećoj fudbalskoj sceni, već sada je potrebno razmišljati o narednom kvalifikacionom ciklusu.

Srpska reprezentacija se na Evropsko prvenstvo nije plasirala od 2000. godine - kada je Piksi još uvijek bio igrač u nacionalnom timu - i da bi se post od 24 godine napokon prekinuo, biće potrebno da se Srbija plasira među 24 najbolje selekcije na Starom kontinentu.

A upravo Liga nacija bi mogla da poploča taj zaboravljeni put. Kako?

PRVO MJESTO U GRUPI DONOSI MJESTO U DRUGOM ŠEŠIRU

Izvor: MN PRESS

Liga nacija ove sezone ima trostruku vrijednost. Ona najvažnija za Srbiju bila bi ta da u grupi B4 sa Švedskom, Norveškom i Slovenijom, samo prvo mjesto vodi u drugi šešir pred žrijeb za kvalifikacione grupe za EURO 2024!

Kako se Liga nacija igra ove godine, a cijele kvalifikacije za EURO tokom 2023, ovo novo UEFA takmičenje će odlučivati raspored reprezentacija u šeširima pred žrijeb za kvalifikacije.

Svaki šešir će brojati 10 timova (osim posljednjeg, šestog gdje su najslabije selekcije). Kako je u A diviziji Lige nacija ukupno 16 selekcija, najboljih 10 u ovom takmičenju će u prvi šešir pred žrijeb za kvalifikacije, a preostalih šest u drugi.

To ostavlja samo još četiri mjesta u drugom šeširu i ta mesta popuniće pobjednici četiri grupe u B diviziji Lige nacija, među kojima bi mogla da bude i Srbija. Drugo i treće mjesto u grupi bi značili plasman u treći šešir i samim tim teži žreb pred kvalifikacije za EURO 2024, dok će dva najgora tima u B diviziji Lige nacija morati u treći šešir.

PRVO MJESTO U GRUPI VODI U BARAŽ ZA EURO 2024

Izvor: Profimedia

Druga prednost koju bi Srbija mogla da ostvari u Ligi nacija ove sezone je da prvo mjesto u grupi sigurno vodi u baraž za plasman na Evropsko prvenstvo, kao što je Srbija to uspjela u C diviziji pred EURO 2020.

To bi bila rezervna opcija za "orlove" u slučaju da se kroz kvalifikacije ne nađu među dva najbolja tima u grupi i time ne plasiraju direktno na završni turnir.

No, zbog toga što je u B diviziji, čak i drugo mjesto u grupi bi moglo da Srbiji donese takvu prednost, pošto će se većina najjačih selekcija plasirati na EURO kroz klasične kvalifikacije i neće čekati baraž. Ipak, nije to put kojim će Piksi i njegovi puleni željeti da idu na Evropsko prvenstvo u Njemačku.

PRVO MJESTO U GRUPI DONOSI "A" DIVIZIJU I NAJJAČE PROTIVNIKE

Izvor: MN PRESS

I posljednja, treća prednost prvog mjesta u grupi Lige nacija za ovu reprezentaciju bile bi još bolje i kvalitetnije utakmice Srbije pred domaćom publikom u Beogradu.

Osvajanje prvog mjesta u grupi bi značilo plasman u "A" diviziju Lige nacija u sezoni 2024/25, što znači da bi poslije Evropskog prvenstva 2024. Srbija igrala u najjačem rangu Lige nacija.

Tamo bi Srbija mogla da u grupi bude smještena sa najjačim timovima na kontinentu - Njemačkom, Francuskom, Španijom, Italijom, Portugalom, Belgijom, Engleskom, Holandijom, a ko zna, možda čak i Hrvatskom. Pa koji iskreni navijač reprezentacije ne bi volio takve ekipe u Beogradu?

Ti mečevi bili bi prilika za reprezentaciju Srbije da igra seriju teških utakmica i okuša se protiv najboljih ekipa Evrope. Da vidimo hoće li se "orlovi" ove godine izboriti za takvu privilegiju...

KADA IGRA SRBIJA U LIGI NACIJA?

  • 2. jun, SRBIJA - Norveška (20.45)
  • 5. jun, SRBIJA - Slovenija (20.45)
  • 9. jun, Švedska - SRBIJA (20.45)
  • 12. jun, Slovenija - SRBIJA (20.45)
  • 24. septembar, SRBIJA - Švedska (20.45)
  • 27. septembar, Norveška - SRBIJA (20.45)

Prvo mjesto vodi u A diviziju, poslednje četvrto vraća u C diviziju, dok drugo i treće mjesto znače ostanak u ovom rangu Lige nacija.

Izvor: Wikipedia/printscreen

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC