• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakav podatak - Crvena zvezda bolja od Reala, Barse i Juventusa: Crveno-bijeli među velikanima, dio su fudbalske elite!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Crvena zvezda je u posljednjih pet godina imala sjajne rezultate u Evropi, a to je dovelo do toga da klub ponovo postane izuzetno relevantan u Evropi.

 Crvena zvezda Srbiji donijela veliki UEFA koeficijent Izvor: Twitter/@swissfootdata/Printscreen

U posljednjih pet godina Crvena zvezda je više doprinijela nacionalnom koeficijentu Srbije na UEFA rang listama nego što je to učinio Real Madrid za Španiju, uprkos tome što je tim Karla Ančelotija osvojio Ligu šampiona!

Srbija je usljed sjajnih rezultata Crvene zvezde, ali i odličnih nastupa Partizana u evropskih takmičenjima uspjela da se popne na visoko 11. mjesto UEFA rang liste, koje je de fakto 10. pozicija jer su Rusi za sada diskvalifikovani iz Evrope do daljnjeg. Taj skok će joj donijeti dva mjesta u Ligi šampiona, tj. jedno mjesto direktno u grupnoj fazi, a drugo putem kvalifikacija. 

Možda će vas zanimati

UEFA koeficijent se računa u periodu od pet godina, a u proteklih pet sezona Crvena zvezda je Srbiji donijela 17,875 bodova, što je više od pola poena! Kada se gleda ovaj parametar, klubovi poput Real Madrida, Čelsija, Barselone, Juventusa, ali i Dinama iz Zagreba su iza crveno-bijelih. Ispred je samo sedam klubova: Liverpul, Bajern Minhen, Mančester siti, PSŽ, Ajaks i Salcburg. 

Naravno, ovo nikako ne znači da je Crvena zvezda sveukupno imala bolje rezutlate od Reala u Evropi, ali nacionalni koeficijent se računa tako što se ukupan broj osvojenih bodova za neku ligu podijeli sa brojem timova koje ta liga ima u Evropi. Primera, kao jedna od najboljih  liga ima čak sedam predstavnika, dok je Srbija na četiri i zbog toga se ukupan broj bodova koji su u tih pet sezona uzeli crveno-bijeli dijeli sa četiri, dok se ukupan broj bodova Reala dijeli sa sedam. 

Uskoro će Superliga dobiti i peti tim u Evropi, pa će dolazak na ovu listu biti mnogo teži jer će se ukupan broj osvojenih bodova dijeliti sa pet, umjesto sa četiri.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC