• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Piksijeva Srbija ima dva problema - jedan rješava preko ljeta!

Autor Dušan Ninković

Fudbalska reprezentacija Srbije tokom juna je odigrala četiri meča i pokazala nam zbog čega treba da budemo optimistični pred Svjetsko prvenstvo.

 Analiza reprezentacija Srbije u Ligi nacija Izvor: MNPRESS

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je tokom juna četiri meča u Ligi nacija, a selektor Dragan Stojković iskoristio je priliku da malo "proširi" igrački kadar na koji računa. Na širem spisku selektora našli su se neki igrači koji ranije nisu imali priliku da igraju, a debitanata je bilo i na samim mečevima.

Upisane su dvije pobjede, remi i poraz, ali rezultatski značaj kao da nije bio u prvom planu na ovim susretima. Nacionalni tim se priprema za Katar, pa je Piksi tokom mečeva morao da razmišlja i o situacijama koje reprezentaciju za nekoliko mjeseci očekuju na Mundijalu.

Čini se da je bilo i dobrih i loših stvari tokom posljednja četiri meča...

Naravno, za korekcije će biti vremena i u septembru kada se nacionalni tim ponovo okupi, ali čini se da je sada pravo vrijeme za presjek stanja. Sezona je završena, a reprezentativci su nakon velikih napora u klubovima pokazali da navijači u Srbiji treba da budu optimistični!

Samo da se riješi taj najveći problem.

Štoperi, glavobolja čitave države

Izvor: MN PRESS

Dragan Stojković je često isticao kako je njegov način fudbala ofanzivan i kako niko ne gleda mečeve da bi uživao u odbranama nekog tima, ali Srbija mora čvršće u defanzivi. To se prije svega odnosi na štoperske pozicije, gdje ni nakon više od godinu dana Piksijevog mandata nisu pronađene prave opcije.

Zbog problema sa bekovima u reprezentaciji odlučeno je da se igra sa tri centralna defanzivca, ali sada i na tim pozicijama imamo problem. Bolji od ostalih je Nikola Milenković koji je odigrao sva četiri meča u junu, a za preostala dva mjesta ima previše kandidata...

Strahinja Pavlović redovno dobija priliku na lijevoj strani, a tokom ovog okupljanja nacionalnog tima nije bio u impresivnoj formi. Na to utiče i njegova minutaža u Bazelu gdje je bio na pozajmici iz Monaka. Od kako je prije dvije godine napustio Partizan, Strahinja je odigrao samo 34 meča uz ne baš impresivnu minutažu. U međuvremenu je nosio dres Monaka, Serkl Briža i Bazela, a pitanje je da li ga klub iz Kneževine vidi u timu za narednu sezonu.

Piksi mu vjeruje, a to je često bitnije od uloge koju ima u klubu. Ipak, i sa njim na terenu, Srbija ima problem. Za mjesto trećeg štopera konkurišu Stefan Mitrović, Miloš Veljković i Matija Nastasić, pozive su dobili Erhan Mašović i Strahinja Eraković, a u teoriji bi mjesta moglo da bude za Uroša Spajića (ako se oporavi), Nikolu Maraša, Nemanju Milunovića, Srđana Babića...

Proširenje spiska fudbalera koji putuju u Katar sa 23 na 26 igrača sigurno će uticati i na selektorovu odluku o broju štopera, ali je pitanje koga će Stojković povesti i ko može da stvori bedem pred golmanom Srbije.

Uloga za Sergeja, Piksi zna da je nađe

Izvor: MN PRESS

Iako je već godinama jedan od najboljih igrača Serije A, uticaj Sergeja Milinković-Savića na igru nacionalnog tima često ne može ni da se poredi sa onim koji ima u Laciju. Kod Slavoljuba Muslina bio je višak, kod Krstajića i Tumbakovića tek na momente pokazivao klasu, a djeluje da Dragan Stojković ima najviše vjere u njegov magični dodir.

Bez obzira na dio terena na kojem se nalazi, SMS danas dobija mnogo više podrške selektora nego kod Piksijevih prethodnika, što je velika stvar za ofanzivca. Povjerenje koje se gradi na relaciji selektor - vezni fudbaler ogleda se i u tome što Sergej više ne mora da igra samo iza napadača. Kada se pomjeri nešto defanzivnije i sa sredine terena počne da diriguje igrom Srbije, "prodiše" i Dušan Tadić, a nacionalni tim postane brži i efektniji.

Ljeto za traženje klubova, sad ne smije da se pogriješi!

Specifičan termin Svjetskog prvenstva u Kataru ukazuje da će na ovom turniru više nego bilo kada ranije biti važno za koga igraju reprezentativci. Svi fudbaleri najboljih svjetskih selekcija stižu na Mundijal pravo iz klupskih sezona, pa vremena za prilagođavanje neće biti mnogo - na Svjetskom prvenstvu će samo nastaviti u formi koju su prikazivali prethodnih mjeseci.

To znači da će fudbaleri koji ovog ljeta mijenjaju sredinu morati da razmišljaju i o Kataru. Srbija ima nekoliko fudbalera koji će morati da budu obazrivi. Iako su u nacionalnom timu pokazali selektoru da na njih može da računa čak i kada ne igraju u klubovima, za Srbiju će biti mnogo korisnije ako pronađu pravo rješenje za svoju karijeru.

Ovo se odnosi na Vanju Milinković-Savića, Strahinju Pavlovića, Nemanju Radonjića, Luku Jovića... Oni nisu mogli da se pohvale impresivnom minutažom u prethodnoj sezoni. Golman Torina je "kupio" Piksija, ali izgubio mjesto u Torinu, Radonjiću ni pozajmica u Benfiku nije pomogla, a Jović je i dalje u sjenci Karima Benzeme.

Nove klubove bi tokom ljeta mogli da nađu i igrači poput Marka Grujića, Filipa Kostića, Ivana Ilića...  Veoma je bitno da u novim sredinama brzo stignu do startne postave!

Ko je prvi golman reprezentacije?

Izvor: MN PRESS

A kad smo već pomenuli Vanju, da vidimo i šta je sa kolegama među stativama. Milinković-Savić je branio na dve utakmice u junu i trenutno djeluje kao da on ima pol-poziciju za mjesto na golu nacionalnog tima. Iako više nije prvi golman Torina, u reprezentaciji je branio sasvim korektno, pa su nešto iskusniji Marko Dmitrović i Predrag Rajković izgubili primat među stativama.

Djeluje da će u izboru golmana za Mundijal mnogo toga zavisiti i od komunikacije sa štoperima. Kao što smo već rekli, tamo su najveći problemi Srbije, pa za gol treba izabrati čovjeka koji će sa njima najbolje funkcionisati.

Kao alternative nameću se Mile Svilar i Marko Ilić, ali je u ovom trenutku teško očekivati da će neko od njih dvojice dobiti poziv da bude putnik na Svjetsko prvenstvo. 

Luka Jović - Rešeta čim mu vjerujete!

Izvor: MN PRESS

Bez obzira na to što je pomenut u pasusu o traženju kluba tokom predstojećeg ljeta, o Luki Joviću mora još malo da se priča.

Nakon frustrirajuće sezone u Real Madridu došao je na okupljanje i pronašao svoju golgetersku formu. Pogodio je protiv Slovenaca u Beogradu, zatim donio trijumf i golom Šveđanima na gostovanju, a to je bilo dovoljno da mu "otvori oči".

Postalo je jasno Luki Joviću koliko mu vjeruje Dragan Stojković. Zaprijetio je selektor da će zvati Anćelotija da mu kaže šta sve Luka može, ali napadač iz Bijeljine vjerovatno ne treba da čeka taj poziv. Prelazni rok pred nama idealna je situacija da se Jović preseli u klub koji će mu dati minute, ulogu i šansu da rešeta protivničke golmane.

Znamo da to može kada mu se vjeruje... Samo formu iz dresa Srbije treba da prenese i u onaj koji će nositi naredne sezone.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC