• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolje da primimo pet nego šest golova! Dan kada je srpski fudbal potonuo na dno, a selektor je prijetio Bergkampu!

Autor 000

Na današnji dan prije 22 godine desio se najubjedljiviji poraz srpske reprezentacije na Euru. A ujedno i njen posljednji meč!

 Na današnji dan Holandija zabila 6 golova Jugoslaviji Izvor: MN PRESS

"Neću ja ništa da mijenjam, nema potrebe", rekao je prije 22 godine Vujadin Boškov. A bilo je potrebe, itekako!

Prije tačno 22 godine srpski nacionalni tim odigrao je svoj posljednji meč na Evropskim prvenstvima i poražen je sa nevjerovatnih 6:1 od domaćina turnira Holandije. Kasnije će se ispostaviti ono što tada niko nije mogao ni da pomisli – da duže od dvije decenije neće odigrati novi meč na Euru!

Reprezentacija tadašnje Jugoslavije bila je predvođena Draganom Stojkovićem Piksijem, ali i prvim strijelcem turnira Savom Miloševićem, Predragom Mijatovićem. Vladimirom Jugovićem, Sinišom Mihajlovićem, mladim Dejanom Stankovićem... I mnogo se očekivalo!

Samo dvije godine ranije na Svjetskom prvenstvu 1998. godine u osmini finala u Tuluzu Holanđani su se "provukli" i dobili 2:1.

"Opet se poslije prvog kruga sastajemo s Holanđanima, koji su prije dvije godine imali više sreće i izbacili nas u osmini finala. Očekujem da sada sreća pogleda nas, da ćemo igrati mnogo pametnije, bez katastrofalnih grešaka, a to opet znači da bismo stigli, u tom slučaju, u polufinale", rekao je pred meč Vladimir Jugović, ali jedna druga izjava se ispostavila kao mnogo tačnija!

Prva zvijezda Holandije Denis Bergkamp rekao je pred meč:

"Jugoslavija nam je ostala dužna, treba joj dati pet golova!", na šta je na konferenciji za štampu pred meč "plavih" i "lala" tadašnji selektor Vujadin Boškov reagovao može se reći proročki:

"Bolje pet nego šest!"

Ipak, ta šala se na kraju pretvorila u zbilju – Holandija je zaista dala šest golova Ivici Kralju, što je bio najubjedljivji trijumf u 40 godina istorije Eura. Takođe Euro do tada, a ni do danas nije vidio četiri gola jednog igrača za 30 minuta, koliko je Patrik Klajvert postigao na tom meču!

Boškov zaprijetio Bergkampu

"I Bergkamp i svi Holanđani morali bi da shvate da Jugoslavija ima daleko veće igrače nego oni. Njihov adut je što igraju pred domaćom publikom, a mi se nadamo da će sudija biti super", rekao je Boškov pred meč.

Bilo je velikih problema sa povredama Đorovića i Jugovića pred taj meč, kao i sa suspenzijama za Kežmana i Jokanovića, ali ipak javnost je očekivala makar snažan otpor. Ispostaviće se da je u lučkom Roterdamu jugoslovenski brod potonuo na dno i više se nikada sa tog dna nije izdigao.

VIŠE SREĆE DRUGI PUT... ALI DRUGOG PUTA JOŠ NEMA!

Izvor: MN PRESS

Od tog meča na kome je prvo eksplodirao Patrik Klajvert sa četiri, a "dokrajčio" Mark Overmars sa dva gola, Jugoslavija, Srbija i Crna Gora i na kraju Srbija nije nastupila na Euru.

Posljednju šansu Srbija je prokockala protiv Škota na "Marakani", pa smo tako srpski tim gledali na Mundijalima, ali nikada više na Euru. A poslije meča koga se sjećamo mnoge je selektor Boškov dodatno šokirao svojom izjavom!

"Holanđani su igrali odlično, ali su imali i sreće. Prvu gol šansu smo imali mi, ali na nesreću nismo je iskoristili. Šta sada mogu da uradim? Mogu da Holanđanima uputim sve komplimente i da im čestitam. Igrati protiv "lala" na njihovom terenu, pred njihovim navijačima nije lako. Bili su bolji, ali ipak, imali su i sreće", rekao je iskusni stručnjak, a uz to naglasio da je zadovoljan nastupom na Euru.

"Smatram da smo bili uspješni na Evropskom prvenstvu. Tehnički i taktički mi smo osma ekipa Evrope", konstatovao je Boškov.

Tada je poraz doživljen kao katastrofa i smatrano je da ne može gore. Sada, 22 godine kasnije znamo da može, ali sa Piksijem pored klupe vjerujemo da će poslije 24 godine čekanja 2024. godine srpski tim zaigrati na Euru!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC