• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA promijenila pravila i fudbal više nikad neće biti isti: Velika odluka pred Mundijal

Autor Haris Krhalić

Velika promjena za Svjetsko prvenstvo u Kataru odnosi se na ofsajd pozicije, a sada će tehnologija više uticati.

 Promjena pravila pred Svjetsko prvenstvo u Kataru Izvor: Twitter/fifa_bryan/printscreen

Fudbal više nikada neće biti isti, FIFA je riješila da ga promijeni iz korijena!

Već od Svjetskog prvenstva koje se igra u Kataru krajem ove godine gledaćemo nešto potpuno drugačije. Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu FIFA, odluka o ofsajdima na Mundijalu biće "poluautomatska".

Krupna i veoma značajna promjena uticaće na mnoge aspekte igre, a očekuje se da najviše doprinese dinamičnosti. Zbog poluautomatskog donošenja odluka o ofsajdu fudbal bi trebalo da bude brži, a glavnim i pomoćnim sudijama olakšan posao u specifičnim situacijama.

Ovaj korak je nastavak razvoja VAR tehnologije koja se na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine pokazala kao pun pogodak. Od tada je FIFA razvijala tehnologiju u različitim pravcima, a kao jedan od plodova tih novina stvoren je poluautomatski sistem koji će u trenutku procijenjivati ofsajd pozicije!

Pogledajte kako će to izgledati:

Nova tehnologija koristiće 12 specijalno postavljenih kamera koje će bilježiti 50 kadrova u sekundi. One će biti fokusirane na čak 29 tačaka na tijelu igrača - odnosno na dijelovima tijela kojima sve da dodiruje loptu. Sistem će svaki od tih tačaka posebno analizirati, odnosno određivati da li se nalazi u ofsajdu ili ne.

Takođe, za tehnologiju će biti veoma važna i Adidasova lopta "Al Rihla", koja će u sebi imati specijalan senzor. Čip koji bude postavljen unutar fudbalske lopte bilježiće 500 situacija u sekundi i u kontrolnu sobu slati podatke o trenucima kada je ostvaren kontakt nekog igrača. Taj detalj bi, kao i kamere instalirane na stadionu, trebalo da ima presudnu ulogu u analiziranju svih sportnih situacija na mečevima Svjetskog prvenstva.

Prema očekivanjima FIFA, nova tehnologija će doprinijeti da se odluke o ofsajd pozicijama donose u roku od samo nekoliko sekundi!

Naravno, implementiranje ove tehnologije ne znači potpuno isključivanje ljudskog faktora. Linijske sudije će i dalje imati svoju ulogu, a u kontrolnoj sobi će ljudi upravljati tehnologijom koja odlučuje o ofsajdima.

Ovo nije prvo pravilo koje FIFA mijenja pred Katar. Podsjećamo, broj igrača za Svjetsko prvenstvo već je povećan na 26, a selektori će imati i više izmena na raspolaganju.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC