• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dušan Tadić je najbolji igrač 21. vijeka u Holandiji! Ikona Ajaksa i tamošnjeg fudbala, ovakvog nisu imali od Kajta!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Srpski as ušao je u istoriju holandskog fudbala prema još jednom kriterijumu - on je MVP tamošnje lige u 21. vijeku.

 Dušan Tadić MVP najbolji igrač Holandije u 21. vijeku Izvor: Profimedia/ANP JEROEN PUTMANS /ANP/Sipa USA

Srpski vezista Dušan Tadić (33) asistirao je za gol u pobjedi svog Ajaksa protiv Fortune Sitard (3:2) u gostima, na otvaranju holandskog prvenstva. Tim potezom, koji je mladi napadač Brajan Brobi (20) pretvorio u gol za nedostižnih 3:1, Dušan je zvanično postao "MVP vijeka" u holandskom prvenstvu.

Subotnjom asistencijom, on je sabrao 108 golova i 118 asistencija, čime je u ukupnom zbiru prestigao dosadašnjeg "MVP-a", Dirka Kajta (225), legendarnog napadača holandske reprezentacije, Liverpula, Fejnorda. Tadić je rekord obarao i kao igrač Groningena, u koji je 2010. otišao iz matične Vojvodine, kao i u opremi Tventea, za koji je igrao od 2012. do 2014. i iz kojeg je otišao u Sautempton.

Izvor: Profimedia

Nakon epizode u Engleskoj, Dušan je počeo da piše istoriju u Ajaksu, čiji je kapiten i jedna od najvećih legendi u novijoj istoriji kluba.

Pored ogromnih evropskih uspjeha i nezaboravnog eliminisanja Real Madrida u Ligi šampiona, Tadić je u Amsterdamu sa saigračima podigao tri titule prvaka Holandije i dva trofeja Kupa. Četiri sezone u nizu uz to je najbolji asistent tamošnjeg prvenstva, a 2019. je bio i jedan od dvojice najboljih strijelaca, zajedno sa Lukom De Jongom.

Koliko Tadiću prija Holandina moglo se vidjeti čim je došao u Groningen, jer je u svojoj prvoj sezoni u inostranstvu proglašen za najboljeg asistenta holandske lige i tako je skrenuo pažnju Tventea, koji ga je kupio za 5,5 miliona evra. U prve četiri sezone u Erediviziji Tadić je dao 42 gola, a 57 namjestio i zato ga je Sautempton kupio za 14 miliona evra. A onda, poslije uspona i padova u Engleskoj, napravio je potez karijere.

Tadašnji pomoćni trener Ajaksa Alfred Šrojder predložio je ljudima u klubu da vrate Dušana Tadića. Tadašnji direktor Mark Overmars je brzo reagovao i ubijedio rukovodstvo da za Srbina vrijedi dati 17,1 milion evra. I isplatio se svaki cent! Zajedno sa Hakimom Ziješom odmah je donio "duplu krunu" na Johan Krojf arenu.

"Tadić je jedna od najboljih Ajaksovih kupovina u klupskoj istoriji", rekao je tad Šrojder i apsolutno bio u pravu, jer je u kultnom bijelo-crvenom dresu zaigrao novi lider tima i živa legenda holandskog fudbala.

Tadić uživa u Ajaksu, ima ugovor do ljeta 2024, a zauvijek će ostati upamćeno da je prvi na "MVP" listi holandske lige, ispred ovih asova:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC