• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

On i Benzema kapiteni na debiju u Primeri! Banjalučanin (sa)čuvao Francuza, ali Real je Real: Modrić kad je ušao...

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Srđan Babić sa kapitenskom trakom na ruci predvodio Almeriju na svom debiju u španskoj Primeri.

 Srđan Babić debi Primera kapiten protivnik Real Madrid i Benzema Izvor: EPA/Carlos Barba

Sjajno veče u Andaluziji i gotovo do posljednjeg mjesta ispunjen Estadio de los Juegos Mediterráneos na povratničkoj utakmici Almerije u španskoj La Ligi.

Protivnik najjači mogući - Real Madrid, a čast da kao kapiten izvede crveno-bijele na njihovu prvu utakmicu u Primeri poslije sedam godina imao je Banjalučanin  - Srđan Babić.

Prije isto toliko godina obreo se u Španiji, kada je iz Vojvodine prešao u Real Sosijedad, ali nije uspio da se izbori za mjesto u ekipi i nakon pozajmice u Reusu, potom povratka u Crvenu zvezdu te dvije sezone u Portugalu, konačno je upisao svoj debi u Primeri, i to kao kapiten svoje ekipe.

"Iako sam iskreno znao prije početka prvenstva da ću biti kapiten, osjećaj je fenomenalan, ne znam šta bih rekao, čast i odgovornost! Da bude zanimljivije, mene su zbog nekih problema registrovali dva dana pred utakmicu. Bilo je natezanja i oko registracije i ovih nekih što su bili tu prošle godine. Čast mi je biti kapiten u ekipi gdje su momci tu već četiri, pet godina, ja sam tu 11 mjeseci. Dobiti traku stvarno je čast za mene", istakao je Babić na početku razgovora za MONDO.

Sudbina je htjela da Almerija počne sezonu, a on svoju karijeru u Primeri, duelom protiv najjačeg mogućeg protivnika – prvaka Evrope, prvaka Španije, osvajača UEFA Superkupa Evrope i španskog Superkupa.

"I bolje je tako. Da odmah vidimo gdje smo i da li možemo. A vidjeli smo sinoć da možemo, sad će biti dobra godina. Ovo je za mene zaista ostvarenje sna. Rekao sam ti i kada smo ulazili u ligu, trebao sam dosta ranije da igram Primeru, još kad sam prvi put došao. Tada se nisu poklopile kockice, sada jesu. Sad mora da se gazi", rekao je Babić.

Njegova ekipa je pokazala zube Realu, vodila do 61. minuta, a do 15 minuta pred kraj imala bod u ruci...

"Od početka priprema imali smo problema, doveli smo dosta igrača, ali klub još nije uspio da ih registruje. Barsa i ostale ekipe su uspjeli da registruju većinu igrača, mi nismo. Ostala je ekipa cijela od prošle godine i pokazali smo zube i sa tom ekipom. Pokazali smo da možemo da se borimo i takmičimo i protiv najvećih. Nije samo da izađemo formalno na teren, već stvarno da se takmičimo. Do tog slobodnjaka Alabe (gol za 2:1, op.a.) sve je bilo otvoreno...

Almerija je konačno poklekla u 75. minutu. Samo nekoliko sekundi nakon što je ušao sa klupe David Alaba je fantastičnim pogotkom iz slobodnog udarca riješio meč u Andaluziji. I to svojim prvim dodirom s loptom.

"Što je najgore, Alaba nije ni trebao da izvodi slobodnjak, nego mu je Benzema poklonio loptu. I Anćeloti je poslije utakmice rekao zna se hijerahija – Benzema, Kros pa ostali. Odlučili su da daju Alabi i eto – prvi dodir s loptom. Iznenadio sam se, ono gdje je on pogodio se ne brani. Ne možeš tu ništa da uradiš. Razočaran si naravno, ali ništa ne možeš osim da čestitaš tom koji je tako pogodio. Rezultat je i realan, imali su više od igre. Mi smo se trudili da sačuvamo našu mrežu, uspjeli smo da se držimo do egala do tog slobodnjaka...“

Nije međutim samo pogodak Alabe odlučio meč. Iskusni Karlo Anćeloti malo je promiješao karte i ostavio Modrića na klupi, međutim, već nakon pauze fantastični veznjak bio je na terenu.

"Po meni je utakmicu promijenio Modrić kada je ušao u igru. Da su ostali Čuameni i Kamavinga to bi bilo do kraja 1:0. Kad je ušao Modrić skroz se igra promijenila. Sa Kamavingom i ovim nismo imali problema, nisu gurali loptu unutra, nisu uspjevali da nađu prostor jer smo dobro stajali, ali kad je on ušao poremetio nas je. Benzema i Vinisijus na jednoj strani onda uđe Modrić, tu je i Kros iza. U prvom poluvremenu dosta smo pažnju obratili na Krosa, a onda kad je ušao Modrić, onda moraš to nekako da podijeliš, nije ti isto više da braniš. Pripremali smo se za prvo kolo, znali smo da napadaju po lijevoj strani i da se Benzema izvlači na bok, tu je i Kros. Sve je išlo po toj strani. Duplirali smo Benzemu i Vinisijusa, ja i ovaj štoper smo stali više uz Benzemu, a desni i bek Tamo kod Vinisijusa, dobro je to izgledalo dok nije ušao Luka, a onda moraš da spustiš pažnju sa ovih i paziš na sve", rekao je Babić.

Luka je pravi profesionalac i veliki čovjek!

"Pričali smo par minuta poslije utakmice, peželjeli jedan drugom sreću, kao da smo igrali deset puta jedan protiv drugog, a ne prvi put. Luka je stvarno i profesionalac i odličan čovjek. Čestitao mi je na partiji, ja njemu na pobjedi i poželjeli smo jedan drugom sreću u nastavku sezone".

 Već u svom prvom nastupu u Primeri dobio je zadatak da zajedno sa kolegama iz odbrane zaustavi ni manje ni više nego Karima Benzemu. Utisci su upravo onakvi kakve je očekivao.

"Imam poštovanje prema svim napadačima, ali Benzema je trenutno prvi napadač svijeta ili drugi, sa Levandovskim. A imaću priliku ove godine i da čuvam i jednog i drugog. Igrao sam i protiv Liverpula i Pariza i Napolija, ima dosta drugih vrhunskih napadača, ali ne zavisi toliko od njih, ovdje se zaista dosta toga vrti oko Benzeme. Sinoć smo ga recimo dosta dobro zatvorili, i možeš da imaš egal neki kad ne uspjeva da ulazi tako lako u prilike. Prošle godine sam je izbacio i Pariz i Čelsi i Siti, šta reći više o njemu? A Real je Real“, istakao je nekadašnji defanzivac Crvene zvezde.

Sa Benzemom se osim duela na terenu nije previše "družio".

"Prije utakmice pitali su nas samo da li hoćemo da napravimo onaj špalir za prvaka Evrope, pošto to možeš da odbiješ. Mi smo rekli naravno, pokazaćemo poštovanje prema vama. Oduševili su se prvo tu kad su vidjeli da ćemo ih ispoštovati, vjerovatno dosta ekipa to neće da uradi. Imao sam sinoć i nekoliko izjava i ponoviću i sada da je Real definitivno najveći favorit za novu titulu u prvenstvu“.

Dok Real bude vodio bitku za trofeje Almerija ima cilj da obezbijedi opstanak u povratničkoj sezoni.

"Borimo se za opstanak, prvo kolo nismo uspjeli da osvojimo bod protiv Reala, ali već drugo kolo moramo da gledamo i bodove, ne samo igru i oduševljenje. Zaista su pozitivni komentari ljudi, niko nije očekivao da ćemo se tako oduprijeti Realu. Ali sada već od Elčea moramo da uzimamo bodove, to su nam direktni konkurenti u borbi za opstanak, a ne vidim stvarno razlog zašto ne bismo mogli da ostvarimo to. Biće naravno teško, svaka ekipa se bori za bodove", zaključio je Babić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC