• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crvena zvezda mjesec dana čuvala snagu, a ostala bez nje: Kad imaš Ferari moraš da juriš, a ne da ga "garažiraš"!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

U pokušaju da sačuva snagu za evropske mečeve, Crvena zvezda je odlagala utakmice u Superligi koje bi joj možda bile od velike koristi pred meč godine sa Makabijem. Umjesto toga, "garažiranje" je doprinijelo da se izgubi ritam...

 Crvena zvezda odlagasla mečeva pa ostala bez snage Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Crvena zvezda bolno je izgubila u dvomeču protiv Makabija i autogolom Milana Pavkova u završnici meča ostala bez Lige šampiona. U tim trenucima, crveno-bijeli su vidno ostali i bez snage za borbu protiv fizički definitivno jačeg protivnika.

Bez obzira na želju kapitena Zvezde Milana Borjana da ulije energiju ekipi pokretanjem kontre u završnici, sa željom da crveno-bijeli napadnu preko Mirka Ivanića, taj pokušaj ubrzavanja energetski palih saigrača završen je katastrofalno po srpski tim. Ivanić nije uspio da uradi šta je Borjan htio, izgubio je loptu, napravio je faul, a Milan Pavkov je iz tog prekida poslao loptu u Zvezdinu mrežu i tu je bio kraj.

Dok se meč bližio kraju, bilo je očigledno da je igračima Zvezde nestajalo snage koju su čuvali za ove kvalifikacije praktično mjesec dana. Tačnije rečeno, za 31 dan za nama, crveno-bijeli su odigrali samo jedan superligaški meč – protiv Voždovca na "Marakani" 13. avgusta. U međuvremenu su odlučili da čuvaju energiju za evropske mečeve protiv Pjunika i Makabija, zbog toga odlagali utakmice protiv Vojvodine i Čukaričkog, ali viđeno u utorak na stadionu Rajko Mitić nije dokazalo da je to bio pravi potez.

Iako su u avgustu bili usredsređeni isključivo na evropske kvalifikacije i iako će za 26 dana ovog mjeseca u Superligi odigrati samo navedeni meč protiv Voždovca (do meča protiv Javora u nedjelju), to se nije pokazalo kao previše korisno za formu igrača, njihovu uigranost ili spremnost da duže izdrže na terenu – mada treba ukazati i na to da su prinudnim izmjenama doprinijele i povrede pojedinaca, koje sedmicama prate Stankovićevu ekipu.

"Bile su prinudne izmjene, vidjeli ste... Imali smo problem sa Sanogom prije utakmice, pa smo nekako uspjeli da zaliječimo. Problem je imao i Pešić koji je preskočio jednu utakmicu u prvenstvu usljed povrede lože. Rodić je bio rovit, ali je igrao. To su sve bile prinudne izmjene. Kada se ne napravi rezultat, otvaraju se mnoga pitanja, da li sam za klupu Crvene zvezde, da li smo fizički spremni, da li dobro trčimo i igramo, koliko smo uigrani. To su pitanja koja ću dobiti u narednom periodu, ali kao što sam rekao i pred utakmicu, ako je ovo ogroman neuspjeh - spreman sam da podnesem konsekvence onoga što klub odluči i navijači kažu. Spreman sam, jer sam ja jedan od njih i nemam problem da prihvatim bilo kakvu odluku od srca, jer sam dao cijelog sebe", rekao je Stanković poslije meča.

Kao što je i Stanković zaključio slegnutih ramena, neuspjeh će otvoriti niz pitanja o neuspješnim kvalifikacijama ovog ljeta, započetim u kasnijoj fazi u odnosu na prethodne godine. Uprkos tome što je Zvezda i pored produženog "evropskog odmora" uletjela u dvomeč protiv Pjunika na turbo-pogon Osmana Bukarija, dvomeč protiv Makabija nagovestio je da bi Zvezdin Ferari možda bolje jurio u utorak da nije bio garažiran između evropskih utakmica.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Da li bi ta dva zahtjevna superligaška gostovanja nadomjestila crveno-bijelima preskočen evropski dvomeč? Teško je reći, ali je lako konstruisati za šta je tih dvestotinak minuta fudbala moglo da bude korisno. Možda bi u nekoj od tih utakmica Stankovićevi igrači, pri mirnoj bodovnoj udaljenosti od Partizana, bar sticali rutinu i navikavali se jedni na druge, pa bi i rezervista Ibrahim Mustafa u utorak zamijenio iscrpljenog i "rovitog" Rodića sa više fudbala u nogama od samo 35 minuta, koliko je ukupno nastupio od kraja jula. Kao što bi i Stanković imao više prostora da testira tu "rokadu", ali i druge varijante viđene u revanšu protiv Makabija.

Posmatrajući i Kingsa Kangvu, koji je prošlog mjeseca komandovao i "letio" po terenu, a u utorak bio jedva primjetan kada je Zvezdi bilo potrebno da je neko povuče, teško je zaključiti da je i njemu pomoglo to što je gledao fudbal na TV-u u vikendima u kojima je većina učesnika plej-ofa za Ligu šampiona bila na terenu i zaista igrala u ritmu od dva meča sedmično. Taj režim utorak - subota i srijeda - nedjelja, o kojem beogradski "vječiti" rivali često govore, ovog ljeta praktično nije ni postojao za njih dok su trajale kvalifikacije.

Možda će ovosezonsko iskustvo poslužiti Zvezdi da sljedeći put proba drugačije kada se nađe u kvalifikacijama, a na "Marakani" čvrsto vjeruju da se to neće dogoditi prije 2024. godine jer će narednog ljeta srpski šampion direktno u grupnu fazu Lige šampiona. Poslije tri neuspješna pokušaja da se pod Stankovićem domognu elite, taj direktni plasman postaće osnovni i najvažniji cilj crveno-bijelih već od ovog, bolnog jutra nakon eliminacije protiv Makabija.

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čova buraz

Sad svi znaju sve o fudbalskoj taktici, fizičkoj spremi, kvalitetima igrača....a da je Zvezda kojim slučajem prošla,a realno je mogla i trebala, sve bi bilo u zlato okivano....ajmo biti malo realni u sportskoj priči....

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC