• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će naslijediti Lalatovića u Borcu? Marinović prvi favorit, u opticaju još nekoliko imena!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Treći put ove godine Banjalučani su u potrazi za novim trenerom.

 Ko će naslijediti Lalatovića u Borcu? Marinović prvi favorit Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Banjalučki Borac ostao je u petak bez bodova protiv Leotara, ali i bez trenera.

Nakon poraza 1:0 na stadionu Mlakve u Novom Gradu trener Nenad Lalatović osuo je paljbu po igračima, rekao da ih treba sve otjeratii da niko uključujući i njega ne traba da dobije platu, a nedugo zatim u razgovoru zatim podnio ostavku – ovaj put neopozivu.

Upravi Borca nije preostalo ništa drugo nego da ju prihvati, a osim toga kažnjeni su i igrači sa 30 odsto plate.

Možda će vas zanimati

Lalatović i njegov stručni štab tako su napustili klub poslije samo dva i po mjeseca, a srpski stručnjak i pomoćnici odlaze bez ikakvih potraživanja, odnosno Borac neće morati da im isplati ostatak ugovora, što nije bio čest slučaj sa trenerima koji su napuštali Gradski stadion.

Banjalučki klub nakon svega mora treći put ove godine u potragu za novim trenerom, prvi put bilo je to nakon odlaska Nemanje Miljanovića, a drugi put pred početak ove sezone kada je sa klupe otišao Tomislav Ivković kojem je istekao ugovor.

I ovog puta Borac ima ista ili bar slična trenerska imena u opticaju, a prvi favorit da naslijedi Lalatovića je Vinko Marinović.

On je na klupi Borca bio na 30 utakmica, od čega pet u kupu (4 pobjede i poraz), dok je u prvenstvu upisao 11 pobjeda, pet remija i devet poraza. Nakon Borca vodio je Zrinjski, mladu selekciju BIH, a potom Sarajevo u kojem je radio do maja prošle godina od kada je bez angažmana.

Marinović je i nakon odlaska Ivkovića bio prvi favorit, ali se uprava tada ipak odlučila za jedno iznenađenje.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Od dostupnih trenera tu je i dalje Vule Trivunović, koji je slobodan još od ljeta 2020. kada je napustio GOŠK iz Gabele. Trivunović je imao fantastičan učinak na klupi Borca u sezoni 2016/17, kada su crveno-plavi igrali Prvu ligu RS i borili se za povratak u Premijer ligu BIH. Na 19 mečeva upisao je 17 pobjeda i samo dva poraza, ali je napustio klupu nakon neslaganja sa tadašnjom upravom kluba.

On je pregovarao ljetos sa Slobodom, ali nije se uspio dogovoriti sa klubom iz Tuzle.

Dio navijača rado bi vidio ponovo na klupi Marka Maksimovića, koji je u sezoni 2020/21. sa Borcem osvojio šampionsku titulu, a onda na početku sezone 2021/22 podnio ostavku, ali je pitanje kolike su šanse da se sada ponovo nađe na mjestu trenera Borca.

Domaći treneri su prvi izbor većine klubova pa i Borca, a ukoliko bi se crveno-plavi odlučili za „stranca“ ime koje se pominje je Savo Milošević.

Nekadašnji fudbaler i trener Partizana posljednji trenerski angažman imao je u ljubljanskoj Olimpiji, koju je napustio u oktobru 2021, poslije samo četiri mjeseca na klupi „zmajčeka“. Milošević se nedavno pominjao i kao jedan od glavnih kandidata za trenera Partizana nakon odlaska Aleksandra Stanojevića, ali je na klupu crno-bijelih ipak sjeo Gordan Petrić.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Uprava Borca ima prilično težak zadatak, jer mora ne samo brzo pronaći rješenje za upražnjenu klupu, već ovog puta mora voditi računa da to bude dugoročno rješenje, kako bi se prekinuo kontinuitet promjene trenera koji traje već sedam godina.

Podsjetimo, u ovih sedam godina Borac je promijenio čak 20 trenera, od kojih su neki, poput Vlade Jagodića, Željka Vranješa i Zorana kize Milinkovića tu funkciju obavljali u više navrata.

Niz trenera izgledao je ovako: Vlado Jagodić, Petar Kurćubić, Željko Vranješ, Aleksandar Janjić, Borče Sredojević, Zoran Dragišić, Vlado Jagodić, Vule Trivunović, Marko Tešić (v.d.), Željko Vranješ, Zoran Milinković, Igor Janković, Darko Vojvodić, Branislav Krunić, Vlado Jagodić, Marko Maksimović, Zoran Milinković, Nemanja Miljanović, Tomislav Ivković i Nenad Lalatović.

Ove česte promjene trenera koje su za posljedicu imale i česte promjene u igračkom kadru u drugi plan su stavile uspjehe kluba na finansijskom, infrastrukturnom, pa i takmičarskom planu koji su u međuvremenu ostvareni.

Izgradnjom pomoćnog terena sa vještačkom travom klub je donekle riješio gorući problem, izvršena je sanacija reflektora na Gradskom stadionu, a očekuje se uskoro i završetak izgradnje novog terena sa hibridnom podlogom.

I na sportskom planu ostvareni su zapaženi rezultati, u prethodne tri sezone osvojena je jedna titula šampiona BIH i obezbjeđen nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a po jednom su se crveno-plavi izborili za nastup u kvalifikacijama za Ligu Evrope i Konferencijsku ligu.

Dodatak tome je i šampionska titula juniora u Omladinskoj ligi BIH, kojom su izborili nastup u Omladinskoj Ligi šampiona.

Sve ove sezone su, međutim, bile prilično turbulentne zbog već nabrojanih promjena trenera, tako da je Borcu potrebno kvalitetno i dugoročno rješenje, uz dovoljno strpljenja, kako uprave kluba tako i navijača.

Za koga će se uprava odlučiti saznaćemo vrlo brzo, pošto crveno-plave već u srijedu (16.30) očekuje sljedeći ispit, i to derbi protiv Zrinjskog u Novom Gradu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC