• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je novi dres Srbije! Simboli Obrenovića, Nemanjića i zlatne generacije na opremi za Katar (FOTO)

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Zvanično je predstavljen dres u kojem će Srbija nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

 Predstavljen novi dres Srbije za Katar Izvor: Fudbalski savez Srbije

U ponedjeljak ujutru, zvanično je predstavljen dres u kojem će reprezentacija Srbije nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru u novembru. U saradnji sa Fudbalskim savezom Srbije, proizvođač opreme "Puma" napravio je dizajn dresa inspirisan zlatnom generacijom "orlića" iz 2015, koja je postala prvak svijeta na Novom Zelandu i osvojila planetu pobjedom nad Brazilom u finalu. Upravo zato se na novom dresu nalaze zlatni detalji.

"Dres predstavlja korijene i sjećanje na vanvremenski uspjeh generacije igrača od kojih mnogi danas nose dres najboljeg nacionalnog tima Srbije. Podsjećamo da su i dresovi u kojima je igrala generacija rođena 1995. i 1996. godine, takođe bili u kombinaciji crvene i zlatne boje", objašnjeno je iz Saveza,

Takođe, želja pri dizajniranju dresa bila je da simbolično predstavlja strast i način igre kako je igrala/igra Srbija i predstavlja inspiraciju za nadolazeće generacije. "Na dresu je i specifična, crvena nijansa, karakteristična za našu reprezentaciju, ustanovljena je još prije dvije godine prilikom izrade prethodnog dresa. U moru 'crvenih' reprezentacija dobili smo svoju nijansu".

Kada je u pitanju ćirilično slovo "b" u ispisu "Serbia", ono takođe postoji već dve godine na dresu srpske reprezentacije. "Ono simbolizuje naše pismo, ali i detalj koji nas sve čini ponosnim, jer smo jedan od naroda koji ima u upotrebi dva pisma",objašnjeno je.

Kada je u pitanju gostujući, beli dres, Puma je za sve nacionalne federacije kojima je tehnički partner u najnovijoj garnituri gostujućeg bijelog dresa usvojila isti koncept dizajna tako da se na sredini dresa sa prednje strane nalazi jedna vrsta rama, odnosno oblika koji za svaki savez predstavlja određeni simbol. Što se tiče dresa reprezentacije Srbije, geometrijski oblik okvira na sredini dresa odgovara konturama centralnog dela novog grba nacionalnih fudbalskih selekcija Srbije.

"PUMA je učinila maksimalan profesionalni napor da novim, u nekim oblastima revolucionarnim dizajnom, reinterpretira nacionalne motive iz fudbala, kulture i prirode, spajajući ih na način da svaki dres učini bliskim za narod i nacionalni tim. Brojevi i prezimena igrača trebalo je da budu zlatne boje, ali zbog FIFA pravilnika, kontrasta koji se zahtjeva, boja će biti 'peacock' plava, istovjetna kao na prethodnoj bijeloj garnituri. Na poleđini kragne nalazi se prvi put ćirilični natpis ‘Orlovi’, objašnjeno je.

ZAJEDNIČKO ZA OBA DRESA

Izvor: Fudbalski savez Srbije

"Oba dresa imaju isti "ULTRAWEAVE" performanse" i "dryCELL" tehnologiju, čineći dres najlakšim i najudobnijim koji je PUMA ikada napravila. Četiri godine je rađeno na testiranju i izradi dresa koji je težak svega 72 grama. Vodilo se računa o svakom gramu, jer je u fokusu bio igrač koji na utakmici pretrči između 10 i 13 kilometara. Učinjeno je sve da ovom revolucionarnom izradom igraču olakša svoje kretanje na terenu. Dres je napravljen od 100 odsto recikliranih materijala", navedeno je iz FSS.

O "RAZDVAJANJU" GRBOVA

Izvor: Fudbalski savez Srbije


"Razdvajanje institucionalnog grba od reprezentativnog je praksa koja se već sprovodi u Savezima (Belgija, Holandija, Francuska, Italija…). Nacionalni savez, kao krovna institucija, treba da bude predstavljen kao moderna i autoritativna organizacija čija je misija sveobuhvatna briga o fudbalu. Sa druge strane, grb koji će ubuduće krasiti dres nacionalnih selekcija simbolizuje i sadrži više vrijednosti: tradiciju, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost. Inspirisan je tradicionalnim motivima, simbolima naše zemlje kroz istoriju i istorijsko nasleđe", rečeno je u Fudbalskom savezu Srbije.

"Ideja je bila da se kreira jedinstveni oblik koji iako nema heraldičku, ima simboličku vrijednost. Centralni dio grba inspirisan je štitom koji se nalazi na spomeniku Knezu Mihailu Obrenoviću, simbolu grada Beograda, ali i simbolu nove Srbije, nastale junačkim oslobodjenjem od Otomanskog carstva (podignut je 1882. iste godine kada se Srbija uzdigla iz kneževine u kraljevinu, prvi put u novom veku, a iste godine zajedno upotrebljeni kao državni simbol štit sa ocilima i dvoglavi orao)", takođe je objašnjeno.

"Spomenik je glavno mjesto okupljanja kako Beograđana, tako i ostalih građana, ali i brojnih turista, koji dolaze u našu prijestonicu. Štit predstavlja jedinstvo kako našeg naroda tako i našeg nacionalnog tima. Dvoglavi orao je nacionalni simbol koji za naš narod ima veliku simboličku i emotivnu vrijednost. Osnovna inspiracija je orao raširenih krila dinastije Nemanjić. Grb Nemanjića je izvorno srebrni na crvenoj pozadini, što je bio motiv da Orlovi na grbu reprezentacije imaju srebrne detalje. Orao raširenih krila je simbol hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstva".

"Krin (ljiljani) su jedni od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac). Identični krinovi sa grba reprezentacije nalaze se na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije".

Iz FSS-a je poručeno i da su tehničku izradu grba radili najbolji grafički dizajneri PUME na osnovu smjernica Fudbalskog saveza Srbije motivisanih vrijednostima koje su gore navedene."U cijelom ovom procesu veoma je važno naglasiti podršku UEFA koja kao krovna organizacija ohrabruje saveze, pruža asistenciju i aktivno se uključuje u cijeli proces sa logistikom, kako bi to, uslovno rečeno razdvajanje, postalo standard", poruka je iz Saveza.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC