• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3000 kilometara i 90 minuta za istoriju – Juniori Borca otputovali u Izrael!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Borčevi juniori krenuli na dalek put u Izrael gdje će prvi put u istoriji nastupati u Omladinskoj Ligi šampiona.

 borac juniori Izvor: MONDO/Goran Arbutina

Kada je žrijeb UEFA Omladinske Lige šampiona 31. avgusta spojio Borac i Ašdod bilo je razloga iz za zadovoljstvo, ali i za brigu.

Crveno-plavi su izbjegli ekipe poput Galatasaraja i Panatinaikosa, ali su s druge strane izvukli vrlo kvalitetnu ekipu Ašdoda, aktuelnog šampiona juniorskog Izraela, te zakazali dug put od preko 3.000 kilometara.

Možda će vas zanimati

 Bilo kako bilo, juniori Borca ispisaće istoriju premijernim nastupom u Omladinskoj Ligi šampiona u srijedu 14. septembra od 18 časova, a prve od oko 3.000 kilometara crveno-plavi već gaze, pošto su u ponedjeljak u ranim jutarnjim časovima krenuli na put ka Izraelu.

Ekspedicija Borca oko 13.30 časova u dobrom raspoloženju krenula je ka Zagrebu, odakle u ponedjeljak uveče leti ka Istanbulu, a zatim će novim letom ka Tel Avivu.

Konačna destinacija, grad Ašdod u kojem će igrati protiv istoimenog domaćina, nalazi se nešto više od 30 kilometara južno od Tel Aviva prema pojasu Gaze, a pozicija na obali Mediterana odredila mu je ulogu najveće izraelske luke, kojom se prometuje oko 60 odsto robe koja se uvozi u zemlju.

Prvo naselje na području Ašdoda postojala su u 17. vijeku prije nove ere, to je jedan od pet filistejskih gradova koji su postojali u 13. p.n.e. ali savremeni Ašdod izgrađen je 1956. godine i od tada je broj stanovnika rastao iz decenije u deceniju do sadašnjih 230.000 stanovnika.

Izvor: ABIR SULTAN/EPA

Ašdod je izgrađen planski na obali Mediterana i podijeljen je na 17 uređenih kvartova od po 10-15.000 stanovnika, a fudbalski klub Ašdod i stadion "Jud-Alef", na kojem će u srijedu igrati mladi Borčevi fudbaleri nalazi se u kvartu 1, praktično na sjeveru grada.

Tu će fudbaleri Borca pokušati da u svom premijernom nastupu u Omladinskoj Ligi šampiona ostvare dobar rezultat pred revanš u Banjaluci, na kojem će se odlučiti putnik u naredno kolo na duel protiv pobjednika dvomeča između mađarske Budimpešte i Jelgave iz Letonije.

Trener juniorca Borca Zoran Dragišić podsjetio je da je Ašdod šampion juniorske lige Izraela, o čijoj kvaliteti govori i pobjeda omladinaca Makabija Haife protiv Benfike prije nekoliko dana, kao i da ima nešto stariju ekipu, što zan da bude značajno u omladinskom fudbalu.

Ekipa Borca čeka let za Istanbul...

Juniorska ekipa Borca prošle sezone osvojila je titulu šampiona BIH, ali je tokom ljeta doživjela brojne promjene, tako da je u sadašnjoj ekipi tek nekoliko igrača iz te šampionske generacije.

Nekolicina igrača je napustila klub ili su pozajmljeni poput Luke Damjanovića, Davida Vukovića i Filipa Račića, Bore Erića, dok Enver Kulašin, Dejan Popara i Ivan Grgić nemaju pravo nastupa u Omladinskoj Ligi šampiona, s obzirom da su manje od dvije godine u Borcu.

Spisak za Omladinsku Ligu šampiona

GOLMANI: Đorđe Vojvodić, Vuk Nikolić, Aleksa Despot i Nemanja Ćetojević.

ODBRAMBENI: Nemanja Rendić, Danilo Moconja, Bojan Makarić, Benjamin Delkić, Savo Šušić, Đorđe Burnjaković i Damjan Grujičić.

VEZNI: Vinko Žuljević, Janko Nikolić, Filip Sarić, Кristijan Janković, Nemanja Stjepanović, Andrej Cvjetanović, Petar Samardžija, Luka Divljak, Milijan Кovačević, Asim Skalić, Sergej Peulja i Pavle Gajić.

NAPADAČI: Srđan Beuk, Sergej Damjanić, Milan Radović, Stefan Marčetić, Sergej Bogdanić, Pavle Đajić.

Ekipa Borca je u međuvremenu podmlađena i za razliku od nešto starijeg protivnika iz Izraela gro ekipe čine momci rođeni 2005. godine, ali uprkos tome crveno-plavi ovog ljeta pokazuju da imaju izuzetan potencijal.

Osim tri vezane pobjede na startu prvenstva BIH, juniori Borca su to dokazali i osvajanjem vrlo kvalitetnog turnira "Football friends" u Foči, na kojem su rušili redom beogradsku Crvenu zvezdu, Sutjesku iz Foče i Akademiju Pandev.

Pogotke za pobjedu 2:0 u finalu protiv ekipe Akademiju Pandev u kojoj se nalazi veliki broj U19 reprezentativaca Sjeverne Makedonije postigli su Filip Sarić i Sergej Bogdanić, a Borčev defanzivac Savo Šušić proglašen je za najboljeg fudbalera turnira.

Upravo Bogdanić i Šušić su pred polazak poručili da Borac ima kvalitetnu ekipu i da u Izrael idu po pozitivan rezultat.

"Za ovo smo se spremali cijelo ljeto, ne vidim razlog zašto ne bismo ostvarili dobar rezultat", bila je njihova poruka pred polazak u izraelski Ašdod i 90 minuta kojim će ispisati istoriju!

Reporter MONDA otputovao je sa ekspedicijom Borca, tako da sve najnovije informacije, foto i video sadržaje iz Izraela možete da pratite na našem portalu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC