• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tzv. Kosovo tužilo Srbiju FIFA, sad traže da im se pokloni stadion!

Autor Dragan Šutvić

Kako javljaju inostrani mediji najveću šansu da im bude poklonjen stadion 974 ima "Kosovo". Ovaj stadion je sagrađen od kontejnera, a na njemu će jedan svoj meč odigrati i tim Srbije.

 kosovo želi da im katar pokloni stadion Izvor: YouTube/Road to 2022/Printscreen/Twitter/@AlejoGustavo

Stadion 974, jedan od domaćina Mundijala, izgrađen je od limenih kontejnera, a po završetku prvenstva biće poklonjen nekoj od država članica FIFA. Kandidata da im bude poklonjeno ovo zdanje je mnogo, a kako javljaju inostrani mediji prvi prenosivi stadion na svijetu dobiće "Fudbalski savez Kosova"!

Ovaj savez je od FIFA zatražio da mu stadion bude poklonjen nakon Mundijala, a prema riječima predsjednika "FS Kosova" šanse da stadion bude poslat Kosovu su velike baš zbog dobrih odnosa sa Fudbalskim savezom Katara.

Srbija će upravo na ovom stadionu 2. decembra odigrati meč trećeg kola protiv reprezentacije Švajcarske, reprezentacije koja u svom sastavu ima nekoliko igrača porijeklom sa Kosova. Svi se dobro sjećamo Svetskog prvenstva 2018. godine i utakmice Švajcarska Srbija (2:1) kao i proslave golova dva igrača koji imaju poreklo sa Kosova. Tada su Đerdan Šaćiri i Granit Džaka ponosno pokazivali dvoglavog orla, aludirajući na grb "Velike Albanije". 

Ova vijest dolazi nakon vijesti da je FIFA otvorila istragu protiv Fudbalskog saveza Srbije zbog zastave koja se našla u svlačionici srpskog tima, a na kojoj se vidi Kosovo i Metohija kao dio Srbije.

Na zastavi je pisalo "Nema predaje" i teritorija Kosova je bila obojena u boje srpske trobojke, a zahtjev za istragu protiv Fudblskog saveza Srbije pokrenuli su Fudbalski savez takvozvanog Kosova i Olimpijski komitet te samoproglašene države.

"Dok se Evropa i svijet susreću sa tako velikom krizom kao što je neisprovocirana agresija Rusije u Ukrajni, tako veliko takmičenje kao Svjetsko prvenstvo bi treblalo da bude mjesto na kome mir treba da prevlada, a ne da se koristi kako bi se potpaljivala mržnja među narodima. Kosovo je nezavisna i demokratska država sa maksimalnim poštovanjem ljudskih prava prepoznatim od stane najmoćnijih država svijeta i nastaviće svoj put bez obzira na ovakve provokacije. Kako god, neprihvatljivo je da ovo prođe u tišini, zato tražimo od FIFA da strogo implementira svoja pravila i da kazni Fudbalski savez Srbije zbog ove agresivne poruke", navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza takozvane države Kosovo, a saopštenje je izdao i Olimpijski komitet te paradržavne tvorevine.

"Olimpijski komitet Kosova je sa velikom brigom čekao sljedeći potez Srbije koja se ponovo ponijela sramno u svojim aktivnostima u sferi politike i sporta. Ovoga puta gest dolazi ne samo od navijača već od reprezentacije Srbije u fudbalu i to na najvećem fudbalskom događaju, Svjetskom prvenstvu koje se igra u Kataru. Lideru Fudbalskog saveza su dozvolili zastavu na kome se vidi mapa "Republike Kosovo" u bojama srpske zastave, kao i poruku mržnje "Nema predaje" da bude u svlačionici prije, tokom i poslije meča sa Brazilom. Sramotno je kako su čelni ljudi FSS dozvolili takve ksenofobne i genocidne poruke mržnje protiv države koja ima jednaka prava u Međunarodnom olimpijskom komitetu FIFA i UEFA", navodi se u njihovom saopštenju.

Stadion 974 koji FS Kosova želi da preseli na svoju terituroiju je podignut 20. novembra 2021. godine, a deset dana kasnije odigran je prvi meč na njemu. Ime je dobio po broju kontejnera od kojih je sagrađen (974), kapacitet ovog stadiona je 44.000 sjedećih mjesta, a trenutno se nalazi u Dohi. Inače, on se nalazi na samo nekoliko metara od hotela u kojem je Srbija i vidi se iz soba srpskih reprezentativaca. Pogledajte:

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC