• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pjevaju himnu jer se plaše za porodicu: Otkriveni šok detalji - evo zašto bojkot nije uspio!

Autor Haris Krhalić

Fudbalski reprezentativci Irana prvo dobili prvo dobili ponudu za poklone, zatim prijetnje i ucjene!

 Iranci pjevali himnu zbog prijetnji Izvor: Anadolia/Mustafa Yalçın

Jedan od najvećih skandala na dosadašnjem Svjetskom prvenstvu vezan je za reprezentaciju Irana. Selekcija koja je u prvom kolu deklasirana od Engleske (6:2), a zatim savladala Vels (2:0) imala je dva potpuno različita uvoda u te mečeve. Na prvom su reprezentativci ćutali dok je išla himna, ali su pred drugi pjevali zajedno sa navijačima koji su plakali na tribinama.

Kako tvrde američki mediji, razlog za promjenu njihove odluke da bojkotuju himnu su prijetnje! Navodno, iranske vlasti su preko svojih službi stupile u kontakt sa fudbalerima, kojima je predočeno da bi njihove porodice u rodnoj zemlji mogle da budu u opasnosti ukoliko ne otpjevaju himnu prije meča sa Velšanima.

U prilog ovim tvrdnjama novinari navode i da je selektor Karlos Keiroš imao sastanak sa oficirima Iranske revolucionarne garde, ali se ne navodi šta je bila glavna tema njihovog sastanka. Kao jedna od verzija pojavljuje se teorija o smirivanju stranu na relaciji fudbaleri - vlast, u kojoj je presudnu ulogu odigrao iskusni trener. Pogledjate navijače na mečevima Irana:

Novinar Sem Kili koji radi za CNN istakao je da su predstavnici iranskih vlasti i prije prvog meča na turniru pokušali da podmite igrače. Nuđeni su im automobili i drugi pokloni, ali kada to nije prošlo počele su prijetnje. Navodno, članovi porodica reprezentativaca mogli su da budu uhapšeni i mučeni nakon što fudbaleri odbiju postavljene uslove, što je promenilo njihovu odluku. Zabrinuti za budućnost svojih porodica koje žive u Iranu, reprezentativci su odlučili da na sljedećem i na svim narednim mečevima pjevaju himnu zemlje u kojoj protesti traju već mjesecima.

Podsjećamo, neredi na ulicama iranskih gradova počeli su nakon ubistva Mahse Amini (22), djevojke kojoj kosa nije bila pokrivena tkaninom. Po informacijama boraca za ljudska prava iz Irana, od septembra je u toj zemlji ubijeno preko 450 ljudi, dok je gotovo 2.000 uhapšeno zbog protesta protiv aktuelne vlasti.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC