• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Taj dan pamtiću dok sam živ": Kako su pašenozi donijeli crno-bijelima istorijski uspjeh?

Autor Dragan Šutvić

Ova srijeda, 30. novembar, veliki je dan u Partizanovoj istoriji.

 kako je partizan osvojio prvu duplu krunu u istoriji Izvor: Youtube/FK Partizan Beograd

FK Partizan podsjetio je na veliki dan u svojoj istoriji - osvajanje prve duple krune.

Na današnji dan prije 75 godina FK Partizan je osvojio svoj prvi kup tadašnje FNRJ i time je bio i prvi klub koji je osvojio duplu krunu, pošto je prije toga već postao i prvi šampion tadašnje države (13. jula 1947), podsjetili su crno-bijeli.

Možda će vas zanimati

Fudbalski kup Jugoslavije (sada Srbije) je najmasovnije takmičenje od svog osnivanja daleke 1947. godine. Njegov pokrovitelj po osnivanju bio je predsjednik FNRJ maršal Tito, čiji izaslanici su i dodjeljivali veliki srebrni pehar sve do 1991. godine, kada ga je posljednji put, prije raspada stare države, osvojio Hajduk i trajno zadržao u svojim vitrinama. Taj pehar je bio napravljen od čistog srebra visine 47 sm i težine 16,8 kg, a izradio ga je akademski slikar Branko Šotra (on je autor i grba Partizana).

Draž kup takmičenja je što se igra na ispadanje i što do skoro nije bilo povlašćenih timova.

"Međutim, neko pametan se sjetio da postoje timovi koji po nekom zadatom kriterijumu ne mogu da se sastanu prije polufinala, čime je ubijena draž ovog takmičenja", poruka je crno-bijelih. Dešavalo se prvih godina u kup takmičenjima da se mnogi favoriti sastanu već u prvom kolu, a to su godinama koristili autsajderi, pa su mnogi od njih dolazili do finala, a neki čak i osvajali pehar (Vardar, Varteks, Borac Banjaluka, Sevojno, Zemun, Napredak, Obilić, Smederevo, Spartak, Železnik, Budućnost (Banatski dvor), Jagodina, Javor, Čukarički…).

Prve godine po osnivanju kupa (1947.) učestvovalo je preko 4000 fudbalera iz 341 kluba. Kao što je naprijed napomenuto, već u prvom kupu je bilo puno iznenađenja, pa su tako Dinamo i Hajduk ispali već u osmini finala, a Crvena zvezda u četvrtfinalu od Partizana.

Polufinale i finale je igrano 29. i 30. novembra na sadašnjem stadionu Partizana, tadašnjem stadionu CDJA (stari stadion BSK-a), kako se zvao prije nego je 1949. dobio ime stadion JNA. U prvom polufinalu 29. novembra igrali su Sarajevo i tim vazduhoplovstva Naša krila iz Zemuna, a rezultat je i poslije produžetaka od dva puta po 15 minuta bio 0:0, da bi žrijebom Naša krila ušla u finale.

U drugom polufinalu istog dana Partizan je pobijedio novosadsku Slogu (Vojvodinu) sa 4:0 (Boba Mihajlović 2, Jezerkić i Simonovski). Finalni meč je igran samo dan kasnije, 30. novembra 1947. pred 10.000 gledalaca, a sudio je Milenko Podubski iz Zagreba.

Partizan je meč riješio sa 2:0 u samo tri minuta i pobedio golovima Jezerkića u 20. i Simonovskog u 23. minutu. Zanimljivo je da su strijelci oba gola, Jovan Jezerkić i Kiril Simonovski bili pašenozi, tj oženjeni dvijema rođenim sestrama.

Do finala Partizan je pobijedio Proleter iz Prištine sa 2:0 (1/8 finala), C. Zvezdu 2:1 (1/4 finale) i novosadsku Slogu 4:0 (1/2 finale).

Sastavi finalista:

  • Partizan: Šoštarić, Brozović, Čolić, Palfi, Jovanović, Atanacković, Mihajlović, Bobek, Jezerkić, Radunović i Simonovski. Trener je bio Ilješ Špic.
  • Naša krila: Popadić, Lazić, Filipović, Grčić, Brnjevarac, Lokošek, Panić, Pečenčić, Zlatković, Damjanović, Borović. Trener je bio Negoslav Radosavljević.

Poslije meča kapitenu crno-bijelih Miroslavu Brozoviću veliki srebrni pehar uručio je izaslanik maršala Tita, general-major Radomir Babić.

"Imao sam u dugogodišnjoj karijeri mnogo radosnih trenutaka, osvojio sam kasnije sa timom Sarajeva i prvu šampionsku titulu, ali taj dan, 30.11.1947. pamtiću dok sam živ. To je bio događaj i svečanost za sve nas, pred kojim blijede sve ostale sportske uspomene", prisjetio se svojevremeno tadašnji kapiten Partizana Meho Brozović.

"Kakvu sam čast tada doživio kao kapiten Partizana! Igrali smo sa utrostručenim žarom nakon što smo saznali da je drug Tito odlučio da pobjedniku ovog takmičenja pokloni lični dar. Još mi u ušima odzvanjaju riječi pozdravnog govora, koji sam čitao u ime mojih drugova i svih učesnika finala. Kad sam izašao pred mikrofon, imao sam veću tremu nego na terenu, ali je ubrzo sve to nestalo u opštem slavlju: 'Pehar našeg vrhovnog komandanta, koji smo osvojili, je najveće priznanje za naš tim i svakog pojedinca. Svjesni toga, mi smo se za njega oštro borili i ponosni smo i srećni što smo ga osvojili. Naša armija je škola kadrova, a isto tako i fiskulturnika. Naša pobjeda poslije niza oštrih borbi bila je to u tom smislu i najveće priznanje fiskulturnicima naše armije što nas čini srećnima. Ova pobjeda je ponos i sreća za sve nas za našu armiju. Živio vrhovni komandant, maršal Jugoslavije Josip Broz Tito'".

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC