• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maradonu tjerali da igra u Zagrebu usred rata! Dijego htio da ostavi fudbal, a onda je vidio Draženov grob...

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

U ljeto 1994. godine, dok je rat još uvijek bjesnio u Hrvatskoj, Dijego Armando Maradona je natjeran da igra fudbal u Zagrebu!

 Dijego Maradona i Argentina igrali u Zagrebu usred rata Izvor: YouTube/screenshot/ArchivoDiChiara2

Hrvatska i Argentina od 20 časova igraju svoj meč polufinala Mundijala, a ovo će im biti šesti međusobni susret u istoriji. Do sada imaju po dvije pobede, jedan meč je završen bez golova, a upravo ta utakmica je istorijska. Odigrana je 1994. godine, kada je rat u Hrvatskoj još bio u punom jeku, a u Zagreb je stigao i veliki Dijego Armando Maradona!

Hrvati su već u Zagrebu 1990. godine kao Hrvatska odigrali meč sa SAD koji im je prvi u istoriji, ako se ne računaju nastupi fudbalskog tima NDH, koje u mnogim statistikama čak i računaju kao prve zvanične mečeve reprezentacije. Kao FIFA član odigrali su prvi duel 1992. sa Švajcarskoj, a u junu 1994, godine pred 38.000 gledalaca na Maksimiru Dijego Armando Maradona je zaigrao protiv Hrvatske.

Meč je završen sa 0:0, mnogi su govorili i da je "namješten", tj. da je dogovoreno da se "ne zapinje" puno i da se utakmica završi bez golova. A taj meč je mnogo naljutio velikog Dijega koji 13 dana pred početak Mundijala u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine nije htio da putuje u Zagreb. Bio je jako umoran i prijetio je da neće da zaigra u Americi ako bude morao da ide u Zagreb, a poslije dugog putovanja autobusom u prestonicu Hrvatske Dijego se obratio novinarima i rekao: "Ako se ovako nastavi, odlazim i neću igrati Svjetsko prvenstvo!" Putovao je prije i po nekoliko sati iz Beča do Zagreba autobusom i bio jako ljut, a meč je bio prava farsa. Igrači su se šetali po terenu i jedva čekali da se duel završi, ali je publika uživala. 

Za Argentinu su igrali Gabrijel Batistuta, Fernando Redondo, Dijego Simeone, Klaudio Kaniđa, a sa druge strane su bili Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Davor Šuker... Upravo je bivši fudbaler Reala i Arsenala nakon meča odveo legendarnog Maradonu na grob Dražena Petrovića gdje se Dijego upoznao sa Biserkom, Draženovom majkom. Pogledajte te scene:

Susret je bio dirljiv, rekao je veliki Dijego tada majci preminulog Dražena da ne brine i da će "Draženov genij uvijek biti živ", a tom prilikom joj je poklonio svoj dres sa brojem 10 koji se i sada nalazi u Muzeju Dražena Petrovića u Zagrebu. A da je meč zaista bio potpuna farsa potvrdio je legendarni Oskar Ruđeri 2020. godine.

"Sjećam se jedne utakmice Argentine s Hrvatskom, bilo je 0:0. Igrali su Boban, Šuker, Bilić i Prosinečki, imali su odličan tim. I došli smo mrtvi sa puta i morali smo da igramo sutradan. Izašli smo na teren, a Dijego je poznavao Šukera jer su igrali zajedno u Sevilji. Sastanci su bili svuda, sve dok nismo rekli: 'Nemojte da se napadamo, ako smo mrtvi". I dogovorili smo se da ne napadamo. Hronike tog vremena govore o prećutnom sporazumu", otkrio je Ruđeri. 

Meč je odigran 4. juna 1994. godine, a dan kasnije Argentinci su napustili Hrvatsku i iz Švajcarske odletjeli za Boston gdje su bili smješteni za Svjetsko prvenstvo. Dijego Maradona je zablistao na svoja prva dva meča na Mundijalu 1994. godine, a onda je pao na doping testu i završio svoju karijeru na Mundijalima.  Pogledajte kako danas izgleda njegov dres u Muzeju Dražena Petrovića:

Sada će sa Hrvatima igrati Lionel Mesi u meču koji nikako neće biti "prijateljski" i u kome će se itekako "napadati". Jedva čekamo 20 časova!  

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC