• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOSANAC BIO ZAMJENA ZA ŽIRUA, A DANAS JE IZA REŠETAKA: Francuz igra polufinale Mundijala dok Mustafa "robija"!

Autor Haris Krhalić

Olivije Žiru, Valid Regragui, Zoran Rendulić, Milivoje Vitakić, i Miloš Dimitrijević su pod trenerskom palicom Mehmeda Bažadarevića dijelili svlačionicu, a među njima se našao i jedan Bosanac kojeg je život odveo na "pogrešnu stranu".

 Kučuković, Žiru Izvor: Youtube/VietDuc/Screenshot/Profimedia

Svjetsko prvenstvo u Kataru ulazi u samu završnicu. Večeras je na rasporedu prva utakmicu u kojoj će Argentina odmjeriti snage sa Hrvatskom. Drugi polufinalni par čine aktuelni šampion, reprezentacija Francuske i najveće iznenađenje turnira – Maroko.

Francuzi su se dolaskom u Katar suočili sa mnogobrojnim problemima, a najteže im je pala povreda Karima Benzeme. Ovogodišnji osvajač "Zlatne lopte" se morao vratiti kući, a njegovu ulogu je, više nego uspješno, preuzeo napadač Milana Olivije Žiru (36).

I dok Žiru bude igrao polufinalnu utakmicu jedan fudbaler iz BiH, koji je stigao kao njegova svojevrsna zamjena u francuskom klubu, ovaj meč će gledati u zatvorskoj ćeliji.

Napadač Francuske je ponikao u Grenoblu i u njemu je 2005. postao profesionalac, mada je prvu sezonu proveo u petoj ligi, među amaterima. Žiru se u Grenoblu zadržao do 2008. godine kada ga Mehmed Baždarević, koji je tada vodio ekipu, "otjerao" iz kluba pravdajući tada svoj potez riječima kako ovaj napadač "ne može da igra na elitnom nivou". O ovom periodu za Mondo je govorio bivši štoper Zvezde Zoran Rendulić koji je tada nosio dres francuske ekipe.

Žiru rekorder

Golom protiv Poljske u osmini finala Svjetskog prvenstva, Žiru postao je najbolji strijelac u istoriji svoje reprezentacije. Na vječnoj listi prestigao je legendarnog Tijerija Anrija. U 118 utakmica za "trikolore" postigao je čak 53 gola, a niko nije moga da pretpostavi da će postati legenda kada je počeo karijeru, prije 18 godina.

Nekoliko mjeseci kasnije u Grenobl stiže Mustafa Kučuković.

Fudbaler rođen u Novom Gradu je prije desetak godina važio za veliku nadu bh. fudbala. Još kao tinejdžer debitovao je za HSV u Bundesligi, igrao je sa fudbalerima kao što su Nojer, Kedira i Humels.

Pričalo se kako bi ovaj Novljanin mogao obući i dres reprezentacije BiH. Odigrao je i 17 utakmica za mlađe kategorije reprezentacije Njemačke u kojima je postigao osam golova.

U izjavama za medije iz 2006. godine, Kučuković je potvrdio da je spreman da obuče dres BiH.

"Imao sam obavezu prema Uli Štilikeu koji je bio selektor, ali on u budućnosti neće voditi ekipu. Odlučio sam da više neću igrati za njemačke juniore. Spreman sam za razgovor s čelnicima reprezentacije BiH", rekao je ovaj bivši napadač.

Ipak, Kučuković nije opravdao očekivanja u Njemačkoj, a karijeru je pokušao oživjeti u Francuskoj. Međutim, u Grenoblu se zadržao nešto više od godinu dana, a nakon toga je promijenio mnoštvo klubova. Konačno zbogom fudbalu rekao je 2017. godine.

Tada započinje njegova druga "karijera" zbog koje će par godina kasnije završiti u zatvoru.

U martu 2021. godine uhapšen je zbog prodaje gotovo 230 kilograma marihuane, oko 30 kilograma hašiša i 50 kilograma kokaina. Ove godine Okružni sud u Hamburgu osudio ga je na četiri i po godine zatvora zbog trgovine drogom. Na sudu je, prema pisanju Bild, djelomično priznao organizovanje prodaje marihuane, dok mu se trgovina kokainom nije mogla dokazati.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC