• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpuni krah - gasi se klub sa dvije Lige šampiona: Vodio ih Lipi, Srbinu dali milione, a sad idu u drugu ligu!

Autor Dragan Šutvić

Klub koji je dijelio novac šakom i kapom i dominirao u domaćem fudbalu poslije kraha svog sponzora ispada iz elitnog ranga!

 gasi se gvangžu evergrande  Izvor: Profimedia

Imali su milione, dovodili zvijezde iz Evrope, a sada su pred gašenjem! U vrijeme uzleta kineske lige Gvangdžou Evergrande je bio tim koji je basnoslovno plaćao fudbalere, a kada je Evergrande, građeviska firma koja je tim sponzorisala, upala u finansijske probleme sve je otišlo dođavola!

Nakon samo tri pobjede u 33 utakmice i niza bez pobjede od avgusta ovaj klub je ispao iz prve lige u Kini i sada mu najvjerovatnije slijedi gašenje! Poslije osam titula prvaka Kine od 2011. do 2019. godine sada je klub na niskim granama jer je poslije dugova od 250.000.000 evra Evergrande bankrotirao.

Tim koji su trenuiralli Marćelo Lipi, Luis Felipe Skolari i Fabio Kanavaro sada nema nijednog stranog fudbalera i teško da će uspjeti da se takmiči i u drugoj ligi sa sadašnjim igračkim kadrom. Osvojili su u svojoj istoriji i dvije azijske Lige šampiona, što nije ni čudo jer su jedno vrijeme imali trećeg najplaćenijeg fudbalera svijeta Darija Konku! Ovaj Argentinac je te 2011. godine nedjeljno dobijao 200.000 evra da igra za ovaj kineski klub. 

Za ovu ekipu je jednu sezonu odigrao i Nemanja Gudelj, a najveća imena su bila Paulinjo i Džekson Martinez koji su plaćeni po 42.000.000 evra, kao i Brazilac Taliska koga su u vrijeme kada je stigao tražili brojni evropski velikani. Iskusni italijanski napadači Alberto Đilardino i Alesandro Dijamanti su nastupali za ovaj klub, kao i zvijezde poput Lukasa Bariosa i Robinja.

Da nesreća po Gvangdžou Evergrande bude veća, klub je u aprilu 2020. godine krenuo da pravi stadion vrijedan 1.900.000. 000 evra sa 100.000 mesta i to je trebalo da bude najveći fudbalski stadion na svijetu u tom momentu. Od toga na kraju neće biti ništa...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC