• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pelea u vječnost ispratilo 160.000 na Marakani! "Kralj fudbala" je imao posljednju želju - Jugoslaviju!

Autor Haris Krhalić

Pele je preminuo, a kada se opraštao od fudbala uradio je to protiv Jugoslavije.

 Pele posljednja utakmica Jugoslavija Izvor: MN PRESS

Najtužnije moguće vijesti - nešto više od dvije godine nakon što nas je napustio Maradona, oprostili smo se i od Pelea. Veliki Edson Arantes do Nasimento Pele otišao je u vječnost, a cijeli fudbalski svijet ga sada žali.

Prvi put kada je fudbalski svijet plakao zbog njegovog odlaska bilo je 18. jula 1971. godine kada se opraštao od aktivnog igranja fudbala i to na "Marakani" protiv Jugoslavije!

Zvanično najbolji igrač svijeta u XX veku, a ako pitate Brazilce najbolji ikada i dalje oprostio se pred 160.000 ljudi na meču Brazila i "evropskih Brazilaca". Da je volio Jugoslaviju i da ju je posjećivao često nije tajna, a te 1971. godine baš je Jugoslaviji pripala čast da ga isprati u penziju.

Na prijateljskoj utakmici je bilo 2:2, a prvi gol na meču dao je Dragan Džajić u 35. minutu. Potom su Rivelinjo i Žerson pogocima u 60. i 65. preokrenuli, a zatim je Jure Jerković pogodio u 70, minutu za konačnih 2:2. Koliko je cijenio Jugoslaviju govori i to da je sam Pele zajedno sa FS Brazila insistirao da igra protiv Jugoslavije.

Reprezentacija Jugoslavije nastupila je u sastavu: Radomir Vukčević, Mladen Ramljak (od 46. Zoran Antonijević), Dragoslav Stepanović, Miroslav Pavlović, Blagoje Paunović, Dragan Holcer, Ilija Petković (od 46. Nenad Bjeković), Brane Oblak, Zoran Filipović (od 46. Jure Jerković), Jovan Aćimović i Dragan Džajić.

Desetak minuta prije kraja sve je stalo, a Pele je podigao obje ruke i optrčao počasni krug oko "Marakane". Kao i sada i tada je cijeli Brazil plakao.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC