• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pele igrao u četiri jugoslovenska grada! Spektakl protiv Zvezde, meč protiv Želje i majstorije najboljeg ikad! (FOTO)

Autor Haris Krhalić

Legendarni brazilski fudbaler Pele odigrao je čak četiri meča u bivšoj Jugoslaviji, od toga jedan u BiH.

 Pele igrao u četiri grada Jugoslavije Izvor: arhiva MN Press/T. Mihajlović

Svjetski fudbal je izgubio jednog od najvećih - preminuo je legendarni Pele. Čuveni Brazilac blistave fudbalske karijere izgubio je borbu koju je vodio prethodnih dana i tako čitavu planetu zavio u crno. 

Pokazao je to i kada mu je na oproštaju zaigrala reprezentacija Jugoslavije - pred 160.000 fanatičnih Brazilaca. Epski meč nije bio prvi susret Pelea i Jugoslavije. Tačnije, Pele je dva puta posjetio Beograd, a jedan od tih boravaka bio je dio turneje na kojoj je njegov Santos odigrao četiri meča u državi koja više ne postoji.

Prva je bila 10. septembra protiv Crvene zvezde i završena je remijem (3:3), baš kao i preostala tri meča koja su odigrana. Tri dana kasnije Santos je igrao protiv Dinama u Zagrebu (1:1), pa 16. septembra protiv Radničkog u Kragujevcu (4:4) i na kraju 19. septembra protiv Željezničara u Sarajevu (1:1). Pogledajte detalje sa meča u Beogradu:

Zvanični podaci kažu da je za meč u Beogradu prodato nešto više od 67.000 karata, ali ko će tome vjerovati... Izvještaji sa lica mjesta, pisani iz pera najboljih jugoslovenskih novinara tog doba, kažu da je na stadionu bilo preko 75.000 ljudi željnih da vide čovjeka koji se u godinama smatrao najboljim igračem svih vremena.

Santos je u prvom dijelu meča očitao lekciju Crvenoj zvezdi (3:1), ali je domaćin u nastavku meča uspio da se vrati. Preko raspoloženog Vojina Lazarevića koji je mreže tresao nakon centaršuteva Dragana Džajića beogradski tim je poravnao rezultat. Naravno, na drugoj strani terena dominirali su Pele i dvostruki strijelac Edu, tada "druga violina" Santosa.

Samo nekoliko dana kasnije, igralo se i u Kragujevcu. Još jedan spektakularan meč, sa više golova nego onaj u Beogradu. Ponovo je Edu bio izuzetno efikasan, postigao je tri gola za brazilski tim, a Pele je iskoristio sam finiš meča da pokaže kakav je majstor. Postigao je gol za 4:4 i tako postavio konačan rezultat meča koji uopšte nije bio u planu da se odigra.

Zapravo, Kragujevčani su nekoliko dana ranije u Beogradu savladali Partizan (4:1), a pošto su fudbaleri Santosa gledali taj susret, odlučili su da igraju i protiv momaka u crvenim dresovima. Do meča protiv Partizana nikada nije došlo, a Brazilci su otputovali u Kragujevac gdje je cijeli tim posjetio i Šumarice, mjesto stradanja Kragujevčana u Drugom svjetskom ratu.

Što se tiče utakmice protiv Željezničara, sarajevski tim je slavio svoj 48. rođendan, te poveo pogotkom Josipa Bukala, a upravo Pele je izjednačio.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC