• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FS BiH promijenio selektora: Faruk Hadžibegić nasljednik Ivajla Peteva!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je potvrdio da Ivajlo Petev više neće biti selektor "zmajeva" i da će umjesto Bugarina uskočiti Faruk Hadžibegić!

 faruk hadžibegić Izvor: Anadolija/Adel Omeragić

Ono što se spekulisalo posljednjih desetak dana danas je dobilo zvaničnu potvrdu.

Faruk Hadžibegić novi je selektor fudbalske reprezentacije BiH, odlučio je FS BiH, a potvrđeno je MONDU!

Bosanskohercegovački trener, posljednjih decenija sa stalnom adresom prebivališta u Francuskoj, na klupi "zmajeva" naslijedio je Bugarina Ivajla Peteva, kojem su članovi IO FS BiH odbili da produže ugovor i pored toga što je sa nacionalnim timom BiH prošle godine izborio plasman u elitnu UEFA Ligu nacija.

Hadžibegiću će ovo biti drugi mandat na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine. Selektor "zmajeva" bio je od 11. marta do 9. oktobra 1999. godine. U sedam utakmica sa Bosnom i Hercegovinom tada je zabilježio dva trijumfa, isto toliko remija i tri poraza, uz gol razliku 9:9.

Nekada proslavljen fudbaler Sarajeva i reprezentacije bivše SFR Jugoslavije u dugogodišnjoj trenerskoj karijeri, između ostalog, bio je šef stručnog štaba Sošoa, Troe, Dižona, Valensijena (Francuska), Real Betisa (Španija), Gazijantepa, Dijarbakira, Denizlija (Turkska).

Bio je i selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore od 25. jula 2019. do 28. decembra 2020. godine te napravio uspjeh ostvarivši sa državnim timom ove zemlje plasman u B UEFA Ligu nacija.

Hadžibegić je kao igrač sa Sarajevom osvojio šampionsku titulu u Jugoslaviji 1985. godine, a igrao je još za Real Betis, Sošo i Tuluz. Za selekciju bivše države nastupio je na 61 meču. 

Hadžibegić će kao novi selektor BiH debitovati u martu na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. "Zmajevi" su smješteni u grupu s Portugalom, Slovačkom, Luksemburgom, Islandom i Lihtenštajnom.

Selekcija BiH će kvalifikacije početi 23. marta u Zenici protiv Islanda, a tri dana kasnije na rasporedu je gostovanje kod Slovačke. Vrijedi istaći da je "zmajevima" već osiguran eventualni baraž zbog prve pozicije u Ligi nacija.

S druge strane, Petev je na klupu bh. reprezentacije stigao u januaru 2021. godine, a u 20 utakmica je upisao šest pobjeda, te po sedam remija i poraza uz gol-razliku 19:24. Iza sebe ima neuspješnije kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, dok je utisak popravio u Ligi nacija, gdje su bh. fudbaleri uspjeli da se vrate u elitnu A diviziju.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC