• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Luis Ibanjez, bivši fudbaler Dinama i Crvene zvezde: Zrinjski mi je ostao u divnoj uspomeni

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

"Zrinjski je u svakom smislu riječi najozbiljniji i najorganizovaniji klub u Bosni i Hercegovini", rekao je u razgovoru za Anadoliju Argentinac Luis Ibanjez.

 Luis Ibanjez o boravku u Zrinjskom iz Mostara Izvor: Anadolija/Nebojša Petrović

Osvajanjem titule svjetskog prvaka u Kataru, Lionel Mesi je definitivno zaslužio mjesto među besmrtnima i privilegiju da stane rame uz rame sa Dijegom Armandom Maradonom. O tome ko je od njih dvojice veće božanstvo u Argentini, pravi odgovor može da se dobije isključivo od nekog autentičnog ”gaučosa”.

"Maradona je 'bog' u svakom smislu riječi, ali je Mesi zahvaljujući uspjesima sa reprezentacijom u posljednje dvije-tri godine zauvijek ušao u srca argentinske nacije. Počelo je trijumfom u Kupu Amerike protiv Brazila, a kulminiralo pobjedom u finalu Mundijala protiv Francuske. Sada svi pričaju o Leu, kao što su nekada pričali o Dijegu. Cijeli svijet mu se klanja i smatra ga najboljim fudbalerom svih vremena. Evo, putovao sam nedavno sa ekipom Grafičara na pripreme u Tursku, prvo što me je carinik pitao kada je vidio argentinski pasoš, bilo je da li poznajem Mesija. Ako se ne varam, fali mu još trofej u Kupu Libertadores pa da postane prvi igrač u istoriji fudbala koji je osvojio sve što se može osvojiti“, rekao je za Anadoliju nekadašnji fudbaler zagrebačkog Dinama i beogradske Crvene zvezde Argentinac Luis Ibanjez i dodaje da je vjerovao u momke Lionela Skalonija čak i poslije startnog poraza od Saudijske Arabije:

Izvor: Anadolija/Nebojša Petrović

"Nisam smio da se zakunem da će osvojiti Mundijal, ali sam bio ubijeđen da će u preostale dvije utakmice dokazati kvalitet i bez problema izboriti plasman u drugi krug šampionata. Vidjelo se da je atmosfera u ekipi na visokom nivou. Dobar sam sa Paredesom, igrao sam sa De Polom u Rasingu, veliki smo prijatelji i pratio sam šta kače na društvenim mrežama uoči i za vrijeme Svjetskog prvenstva. Radovali su se kao djeca svakoj pobjedi, svakom osvojenom bodu u kvalifikacijama. Proveli su 40 dana za vrijeme Kupa Amerike u trening-kampu, smijali se, šalili, uživali. Bilo je očigledno da svi zajedno žive za dan kada će Argentina postati svjetski prvak. To se posebno odnosi na Mesija koji je Mundijal u Kataru shvatio kao misiju života i najvažniji turnir u karijeri.“

Luis Ibanjez je poslije Dinama i Crvene zvezde, nosio dres mostarskog Zrinjskog, ali su ga povrede spriječile da ostavi dublji trag u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

"Na stranu fizički problemi, Mostar mi je ostao u prelijepoj uspomeni. Zrinjski je u svakom smislu riječi najozbiljniji i najorganizovaniji klub u Bosni i Hercegovini. Razgovarao sam sa kolegama iz Željezničara i Sarajeva koji su se žalili da po pet, šest mjeseci nisu primali plate, a kod nas je sve bilo u dan. Lično, sve što sam se dogovorio, to sam i dobio. Predsjednik je ozbiljan čovjek, ulaže svoja sredstva i trudi se da od Zrinjskog napravi uzoran fudbalski kolektiv. Doživio sam i atmosferu derbija sa Veležom, navijači oba kluba su vrlo fanatični, ali respektuju protivničke igrače. Mostar je divan grad, klima je kao stvorena za nas koji dolazimo iz Južne Amerike, sunce od jutra do mraka. Kupao sam se u Neretvi, gledao skokove s mosta i uživao družeći se sa momcima kao što su Mandić, Tičinović, Škrbić, Bilbija...“, istakao je Ibanjez koji po završetku igračke karijere nema namjeru da okrene leđa fudbalu:

Izvor: MONDO/Goran Arbutina

„Završio sam trenersku B licencu, planiram da ostanem u fudbalu, vidjećemo u kojoj ulozi. U kontaktu sam sam mnogim bivšim saigračima poput Maura Kamoranezija, Rodriga De Pola, Uga Vijeire. Ćuo sam se prije par dana sa Rodrigezom koji je sada trener drugog tima Boke, pitao sam ga za jednog lijevog beka. Zapamtite to ime, zove se Valentin Barkos. Ima svega 18 godina i svi kažu da će biti čudo od igrača. Teško je danas naći kvalitetnog lijevog beka, svaki ima neku manu. Ovaj mali nije nešto naročito visok, ali ima izvrsnu tehniku i brzinu. Prije nekoliko godina, jedan Barkos nije uspio u Crvenoj zvezdi, ali je je kasnije eksplodirao u Brazilu, postao legenda Gremija i Palmeirasa i stigao do dresa reprezentacije Argentine. Ovaj Barkos će teško završiti na ovim prostorima jer je skup, traže za njega već sada tri miliona evra. Ali vrijedi svaku paru, vidjećete“, zaključio je Lučo Ibanjez.

(MONDO/Anadolija)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC