• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Haos oko JEDNOG pravila u FS BiH! Da li igrač može igrati za dva kluba u Kupu u jednoj sezoni?

Autor Dragan Šutvić

Na sajtu Saveza objavljeno je nekoliko različitih Pravilnika o registraciji, statusu i transferu igrača. Sudeći prema izjavama, ni treneri nisu načisto kojem da vjeruju, već čekaju "najsvježije" oglašavanje iz bh. kuće fudbala.

 da li igrač može da igra za dva kluba u kupu bih Izvor: MONDO/Samir Cacan

Utakmicama osmine finala Kupa BiH, predstojećeg vikenda počinje proljećna fudbalska polusezona u Bosni i Hercegovini.

Pred njihovo odigravanje, pažnju trenera, osim taktičkih zamisli, odvlači i jedno pravilo Fudbalskog saveza BiH, koje je, sudeći prema izjavama na pres-konferencijama, i dalje nejasno...

Naime, dugo je važilo pravilo da igrač koji tokom jesenje polusezone nastupi za jedan klub u Kupu BiH nema pravo nastupa za drugi u istom takmičenju u proljećnom dijelu ukoliko u njega pređe.

Jedan od takvih primjera je i novajlija u dresu Željezničara Andrija Drljo, za kojeg trener Edis Mulalić, kako je i rekao u obraćanju "sedmoj sili", ne zna da li može da istrči na teren protiv Leotara s obzirom na to da je u jesenjem dijelu sezone igrao u Kupu BiH u dresu mostarskih "plemića".

Izvor: Anadolija/Samir Jordamović

A sve to iz razloga jer najnovijih informacija iz FS BiH po tom pitanju – nema.

"Dijete je nastupalo za Zrinjski. Čekamo danas tu potvrdu. Od ove godine navodno može nastupati, Drljo je igrao za Zrinjski, ali ako ne dobijem potvrdu, neću ga staviti jer neću da se kockam. Još čekamo odluku. Dijete je tu već dugo, a koliko se kod nas čekaju neke stvari, treba sutra da mu kažem da ne igra. Hoću papir da svi vide", rekao je strateg "plavih" u najavi meča sa Trebinjcima.

Kako je za MONDO u kratkom razgovoru istakao predsjednik Takmičarske komisije FS BiH Ivan Frljić, sporno pravilo ukinuto je "prošle godine", ali nije sve tako jednostavno, sudeći prema dokumentima dostupnim medijima.

Naime, na zvaničnom sajtu Fudbalskog saveza BiH objavljen je, između ostalog, Pravilnik o registraciji, statusu i transferu igrača iz juna 2012. godine, a u Članu 53 navedeno je da "igrač nema pravo nastupa za novi klub u istom ciklusu kup takmičenja za čiju organizaciju je nadležan jedan savez".

Međutim, na sajtu bh. kuće fudbala nalazi se još jedan sličan dokument, i to iz avgusta 2021. godine.

U Članu 12, stavka 15, pod sekcijom "III Registracija igrača" piše da "igrač ne smije igrati službene utakmice za više od dva kluba koja se takmiče u istom prvenstvenom ili kup takmičenju u toku iste sezone."

Sudeći prema današnjem redovnom obraćanju novinarima, ni Mulalić nije načisto kojem da vjeruje, čekajući "apdejt" Pravilnika, s obzirom na to da isti još uvijek nije dostupan na sajtu FS BiH...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC