• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSS dobija predsjednika - VIDIĆ ILI DŽAJIĆ? Svi detalji tajnog glasanja - legende predstavile timove, držaće i govor!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Nemanja Vidić i Dragan Džajić su kandidati za predsjednika Fudbalskog saveza Srbije. Na sjednici Skupštine koja je zakazana za 14. mart u 14 časova trebalo bi da saznamo ko je novi prvi čovjek srpskog fudbala.

 Fudbalski savez Srbije izbori Dragan Džajić ili Nemanja Vidić Izvor: MN Press/ATA Images/Antonio Ahel

Fudbalski savez Srbije (FSS) trebalo bi da dobije novog predsjednika poslije dvije godine. Poslije ostavke Slaviše Kokeze još u martu 2021, Savez su vodili Marko Pantelić, pa Nenad Bjeković. Djelovalo je da će Bjeković sa mjesta vršioca dužnosti postati prvi čovjek srpskog fudbala uoči Svjetskog prvenstva u Kataru, ali nakon što nije bilo kvoruma na Skupštini - raspisani su novi izbori na kojima imamo dva kandidata, što je prvi slučaj još od 2008. godine i tadašnje pobjede Tomislava Karadžića nad Draganom Bulićem.

Jedini kandidati su ujedno i dvije legende jugoslovenskog i srpskog fudbala - Dragan Džajić i Nemanja Vidić. Za njih će sutra glasati delegati (ukupno ih je 85), a za pobjedu je potrebna prosta većina, odnosno od 50 odsto plus jedan glas će biti dovoljan da se proglasi novi predsjednik FSS.

Sjednica izborne Skuštine FSS počinje u 14 časova, a na njoj će biti 11 tačaka. Otvoriće je zamjenik predsjednika FSS Nenad Bjeković, nakon čega će biti formirana radna tijela Skupštine (radno predsjedništvo, verifikaciona komisija, zapisničar, ovjerači zapisnika i brojač glasova), zatim slijede tačke o poslovanju Saveza, potom iznošenje plana i programa predsjedničkih kandidata (ne duže od 15 minuta), dok je tek pod tačkom devet izbor predsjednika FSS i članova Izvršnog odbora.

Ako Dragan Džajić bude izglasan za mjesto prvog čovjeka FSS, njegovi potpredsjednici će biti bivši ministar vlade Srbije Branislav Nedimović, prvi čovjek TSC-a Janoš Žemberi, predsjednica ženskog fudbalskog kluba Crvena zvezda Sandra Sremčević i privrednik Branko Zečević. Takođe, Džajićev izvršni odbor imaće još 10 članova - predstavnike četiri fudbalska podsaveza: Dragan Simović (Vojvodina), Marko Zdravković (Beograd), Nebojša Živanović (Zapad) i Zoran Ignjatović (Istok). Takođe, tu će biti i predsjednik kruševačkog Trajala Vladan Gašić, predsjednik strukovnog udruženja sudija Dejan Delević, predsjednik Javora i predsjednik Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Dragomir Lazović, kao i Aleksandar Mihajlović, privrednik. Takođe, spekuliše se da će u Izvršnom odboru biti i bivši selektori Srbije Vladimir Petrović Pižon i Ljubiša Tumbaković.

Ako Nemanja Vidić bude izglasan za mjesto prvog čovjeka FSS, potpredsjednička mjesta povjerena su Branku Milutinoviću koji je prvi čovjek kompanije "Nordeus", nekadašnjem sudiji Miloradu Mažiću, prvom čovjeku RBA banke Petru Jovanoviću i Slavoljubu Muslinu, nekadašnjem treneru Zvezde i selektoru koji je Srbije odveo na Mundijal u Rusiji 2018. godine. Kada su u pitanju ostali saradnici, Vidić je naveo sljedeća imena: Dragoljub Vukadinović, Milan Jovanović, prof. Veroljub Dugalić, Danko Lazović, Jovana Damnjanović, Branko Babić, dr Vladimir Dugalić, Dragomir Stanković, Ivan Karapetrović i Rade Todorović.

Očekuje se da će sjednica u "Kući fudbala" u Staroj Pazovi trajati najmanje tri sata, a glasanje je tajno. Mandat predsjednika FSS traje četiri godine.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC