• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" se okupljaju u Zenici: U kakvoj su formi naši fudbaleri i šta najviše muči Hadžibegića?

Autor Haris Krhalić

Reprezentacija BiH juče je krenula u misiju EURO 2024. Selektor Faruk Hadžibegić najviše problema ima u defanzivnom dijelu dok će dodatni problem predstavljati izostanak Miralema Pjanića.

 faruk hadžibegić Izvor: Promo/Fudbalski savez BiH

Fudbalska reprezentacija BiH juče je započela pripreme za prve dvije kvalifikacione utakmice za EURO 2024 protiv Islanda i Slovačke. Na prvom treningu u Trening centru FS BiH prisustvovalo je 10 igrača, dok se danas očekuje dolazak ostatka ekipe.

Od ranije je poznato kako selektor Faruk Hadžibegić neće moći računati na Miralema Pjanića i Muhameda Bešića, dok se u međuvremenu povrijedio i Sead Kolašinac te je njegov nastup pod velikim upitnikom.

Odbrana

U odnosu na prethodna okupljanja reprezentacije Bosne i Hercegovine, na spisku nema većih promjena. Radi se o istom kosturu ekipe uz dva nova imena.

Ukoliko ne bude nekog iznenađenja, među stativama bi se od prve minute, za meč protiv Islanda, trebao naći golman Konjaspora Ibrahim Šehić. Naš reprezentativac je standardan u turskom klubu, a u prošlom kolu bio je jedan od zaslužnijih za trijumf svoje ekipe nad Galatasarajem. Pored Šehića poziv je dobio i Nikola Vasilj koji je u fantastičnoj formi, a njegov Sent Pauli ima osam pobjeda u isto toliko utakmici u drugom dijelu sezone.

I treći golman, Kenan Pirić standardan je u svom klubu

Siguran starter trebao bi biti i štoper Šefilda Anel Ahmedhodžić koji je u posljednjih 10 dana odigrao 270 minuta za svoj tim (Čempionšip i FA Kup). Na poziciji desnog beka gledaćemo Amara Dedića koji je već pokazao da se na njega može ozbiljno računati. Njegov Salzburg je sinoć odigrao neriješeno sa Altahom dok on nije nastupio zbog suspenzije. Selektor Hadžibegić bi mogao imati probleme prilikom izbora drugog štopera.

Možda će vas zanimati

Dennis Hadžikadunić je posljednju utakmicu odigrao još u novembru. Siniša Saničanin nije standardan u Partizanu, a posljednju utakmicu je odigrao prije mjesec dana protiv Šerifa u Konferencijskoj ligi.

Na spisku se još nalaze fudbaler Ferencvaroša Adnan Kovačević te štoper AEK-a iz Larnake Hrvoje Miličević te će najvjerovatnije jedan od njih dvojice sa Ahmedhodžićem činiti štoperski par. Povreda Kolašinca zakomplikovala je stvar na lijevoj strani pa bi od prve minute na teren mogao fudbaler Šturma iz Graca Jusuf Gazibegović koji primarno igra na poziciji desnog beka.

Vezni red

Kao što smo već rekli Hadžibegić u veznom redu neće moći računati na Pjanića i Bešića. Nedostatak „dirigenta“ našeg veznog reda bi mogao biti ozbiljan problem za „zmajeve“, posebno ako uzmemo u obzir koliko bitnu ulogu igra Pjanić u kreiranju naše igre te prenosu lopte od zadnje linije do protivničkog gola, bez napucavanja i preskakanja „sredine“.

Izvjesno je da će Rade Krunić i Amir Hadžiahmetović morati preuzeti veću odgovornost u kreiranju igre. Za krilne pozicije konkurisaće Haris Duljević, koji je sinoć odigrao 16 minuta za Hansu i upisao asistenciju, te Miroslav Stevanović koji je standardan u Švajcarskoj.

Najvjerovatnije da će selektor pomjeriti Ermedina Demirovića na lijevo krilo, što se u prošlosti pokazalo kao odličan potez. Tu su još Amer Gojak, Sanjin Prcić, Gojko Cimirot i Benjamin Tahirović.

Talentovani Tahirović je jedini debitant na ovom spisku, a fudbaler Rome nakon što je dobio priliku u nekoliko utakmicu u januaru „ispao“ je iz sastava te od 1. februara nije upisao nastup za „vučicu“.

Napad

Poučeni dosadašnjim iskustvom, za očekivati je kako će i Faruk Hadžibegić utakmice započinjati sa samo jednim fudbalerom u vrhu napada. To mjesto je rezervisano za Edina Džeku koji je upao u golgetersku krizu, a posljednji put je bio strijelac za Inter u gradskom derbiju protiv Milana odigranom polovinom januara.

Priliku sa klupe će tražiti najbolji strijelac u istoriji Premijer lige BiH, Nemanja Bilbija kao i Smail Prevljak, Kenan Kodro te Jasmin Mešanović za kojeg je seletor takođe rekao da bi ga mogao koristiti na krilinim pozicijama.

Podsjećamo, BiH kvalifikacije otvara utakmicom protiv Islanda u Zenici (23.03), a nakon toga gostujemo u Slovačkoj (26.03). Pored ove dvije reprezentacije „zmajevi“ će igrati još protiv Portugala, Luksemburga i Lihtenštajna. Prve dvije ekipe će se direktno plasirati na EURO 2024.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC