• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Navijači očekuju puno, Hadžibegić malo manje: Nismo favoriti protiv Islanda!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

"Stalno se provlači pitanje i konstatacija s kojom se ne slažem, da je Island danas slabiji nego prije pet godina", rekao je Faruk Hadžibegić.

 Faruk Hadžibegić najava BIH - Island Izvor: Anadolija/Esmir Šabić

Reprezentacija BIH kreće u novi kvalifikacioni ciklus, a u borbu za EURO 2024 "zmajevi" kreću sa novim selektorom.

Faruk Hadžibegić naslijedio je Ivajla Peteva na klupi BIH, na kojoj će debitovati u četvrtak u 20.45h protiv Islanda, a tri dana kasnije "zmajevi" će gostovati u Bratislavi protiv Slovačke.

Navijači mnogo očekuju od reprezentacije BIH na startu kvalifikacija protiv Islanda koji je bio hit Evropskog prvenstva 2016. godine, potom učestvovao na narednom Mundijalu 2018. U Rusiji.

Islanđani su propustili naredna dva velika takmičenja, a od ekipe koja je oduševila fudbalsku Evropu svojim igrama, ali i proslavama sa navijačima uz pljeskanje dlanovima I čuvenim uzvikom “HU” sa tribina samo su četvorica ostala u reprezentaciji.

Uprkos tome, Hadžibegić je prilično oprezan pred start novih kvalifikacija i svoj debi.

"Ne bih se složio da smo mi favoriti. Reći ću vam da smo favoriti kada ih i ako pobijedimo. Imam poštovanje prema kolegama i svima koji rade. Kada govorimo o Islandu od prije 15 godina, govorili bi drugim terminima. Imam respekt prema toj ekipi. Želim skrenuti pažnju publici i mojim momcima na važnost meča i rezultata", rekao je selektor BIH na konferenciji za novinara.

On je dodao da želi pa prvo mjesto u grupi sa maksimalnim učinkom, ali da ne može da garantuje trijumf protiv Islanđana.

"Želja nam je svima da odemo na EP, imamo mogućnost prvo i drugo mjesto, imamo i taj baraž, a ja namjerno uzimam taj rizik i govorim da želimo da budemo prvi s deset pobjeda, ali ni u jednom momentu ne kažem da ćemo ih pobijediti. Mi možemo imati želje, ima i protivnik želje. Oni su imali prijateljske utakmice u januaru i februaru kada mi nismo imali što dovoljno govori o tome da su oni ozbiljno ovo shvatili".

Po svemu sudeći novi selektor “zmajeva” neće mnogo mijenjati u postavci igre u odnosu na prethodnike.

"Nema tajni. Naša reprezentacija je igrala u više sistema, s tri nazad, četiri nazad, pet u sredini, jednim ili dva centarfora. Poslije ove pres konferencije imamo posljednji trening gdje ću definitivno odlučiti ko će igrati. Ima ih 25, a 23 mogu na listu. Jako dobro rade, žele dobar rezultat i toga sam ja svjestan. Pokušaćemo igrati ofanzivno koliko nam protivnik dozvoli s ciljem da odigramo na rezultat. Što kaže Edin, najbolje bi bilo krenuti pobjedom zbog morala i svega, ali i u slučaju pobjede nije sve završeno. Vi znate ekipu, ne možemo tu nešto mnogo izmisliti", poručio je Hadžibegić.

Izvor: Anadolija/ Esmir Šabić

On je još jednom ponovio da Island nije slabiji nego ranije.

"Stalno se provlači pitanje i konstatacija s kojom se ne slažem, da je Island danas slabiji nego prije pet godina. Nisu bili na velikim takmičenjima tako davno. Svaka generacija donosi nešto novo. Nova selekcija, novi elan, nova volja, nova motivacija, ako je bilo nekih trauma, ako tako smijem da kažem, danas ih nemaju".

Selektor BiH je istakao da bi najviše želio da “zmajevi” počnu kvalifikacije pobjedom.

"Vidjećemo do kraja dok definitivno ne odemo, ne bi trebalo donositi zaključke. Ako sutra dođemo do pobjede, a mislim da možemo, biće lakše gledati taj horizont. Mi ćemo pokušati da pobijedimo, znači da ćemo ih napasti, pa koliko i oni dozvole", kazao je Hadžibegić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC