• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Održana redovna sjednica Skupštine FS BiH: Zajedno za sutra - naša misija, vizija i vrijednosti (VIDEO)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Redovna sjednica Generalne Skupštine Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine održana je u četvrtak u hotelu „Hils“ na Ilidži.

 Održana sjednica Skupštine FS BiH Vico zeljković izjava Izvor: FS BiH, nfsbih.ba

Sjednica je počela minutom ćutanja u čast počasnog predsjednika FS BiH Ivice Osima i svih članova fudbalske organizacije koji su preminuli u proteklih godinu dana.

Predsjednik FS BiH Vico Zeljković je pozdravio prisutne i zahvalio predstavnicima FIFA i UEFA na podršci u aktivnostima Saveza, te je istakao da svi zajedno radimo na razvoju i prosperitetu fudbala.

Zeljković je između ostalog rekao:

"Ono što želim da istaknem da sam ponosan na činjenicu da predstavnici svih struktura FS BiH dišu kao jedno i da se sve konstruktivne ideje u interesu fudbala u Bosni i Hercegovini jednoglasno usvajaju i sprovode na ponos svih nas koji učestvujemo u tim aktivnostima. Ideja vodilja, i naša misija je da stvorimo najbolje moguće okruženje za razvoj svih aspekata fudbalske igre, te da promovišemo istu kako bi svaki građanin uživao u čarima koje fudbal pruža. Vrijednosti koje baštinimo na putu razvoja i prosperiteta su jedinstvo, ponos, jednakost, inkluzija, a naša ideja vodilja je u prethodnoj godini kroz saradnju sa stručnjacima UEFA uobličena u Strategiju razvoja FS BiH za period 2022-2026. Ono što smo prošle godine na redovnoj skupštini obećali, to smo i ispunili, a u tri riječi koje su ujedno i naziv ovog strateškog dokumenta stalo je sve ono što, ustvari predstavlja našu misiju, viziju i vrijednosti. Te riječi su ZAJEDNO ZA SUTRA", prenio je zvanični sajt FS BiH.

Predsjednik Zeljković je još dodao:

"Zajedno za sutra je svojevrsni vodič, staza kojem će Savez hrabro koračati u narednom periodu. FS BiH kao organizacija po prvi put ima jasno definisan budući pravac djelovanja, koji je sa UEFA kao strateškim partnerom u potpunosti pozicionirao naš Savez kao jednu od ključnih komponenti na evropskoj fudbalskoj mapi. Još jednom se zahvaljujem svim saradnicima kako internim, tako i eksternim koji su predano radili na Strategiji, a na nama je da maksimalno upotrebimo sve raspoloživo vrijeme, trud i resurse kako bi sve snove pretvorili u stvarnost, te kroz najbolju evropsku i svjetsku praksu stvorili bolju budućnost za razvoj fudbala. U ovoj godini krećemo i sa izradom strategije razvoja ženskog fudbala koja će zasigurno doprinijeti boljoj organizaciji, a samim tim i razvoju ovog segmenta fudbala u Bosni i Hercegovini".

Vico Zeljković se osvrnuo i na infrastrukturne projekte.

"Unapređenje infrastrukture na fudbalskim stadionima u Bosni i Hercegovini je bio poseban izazov, pogotovo jer su se pojavljivale objektivne okolnosti koje su dodatno otežavale ovaj veliki projekat. Ono što je bilo nezamislivo, uz punu podršku UEFA i FIFA polako postaje realnost. I kao što smo na prethodnoj skupštini obećali postajemo svjedoci najvećeg infrastrukturnog pomaka koji je FS BiH ostvario u svojoj višedecenijskoj istoriji, a tiče se direktnog ulaganja u klubove i klupsku infrastrukturu širom Bosne i Hercegovine. Stadioni FK Velež, FK Sarajevo, FK Sloboda, FK Tuzla siti i FK Borac omogućavaju odigravanje fudbalskih priredbi na izuzetno visokom nivou, te su se stvorili uslovi za kvalitetan rad svih klupskih selekcija i razvoj „grassroots“ bazičnih programa".

Čelni čovjek Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine govorio je i o edukaciji i nacionalnim selekcijama.

"Moram da istaknem da smo kroz usklađivanje programa edukacionog centra sa UEFA i uvođenjem novih programa edukacije u prethodnoj godini edukovali prvu generaciju od skoro 150 trenera sa UEFA C licencom, osposobljenih za rad sa najmlađim kategorijama. Takođe je iškolavana i prva generacija trenera kroz UEFA A elite youth program, koji će dodatno poboljšati rad u elitnim omladinskim selekcijama, a koji će u konačnici podići i kvalitet fudbalera za sve reprezentativne selekcije.

Trinaest reprezentativnih selekcija svih uzrasta je branilo boje BiH širom Evrope i svijeta, te uzelo aktivno učešće kako u kvalifikacionim, tako i prijateljskim mečevima. Ženska „A“ reprezentacija je ostvarila plasman u baraž za Svjetsko prvenstvo u fudbalu za žene koje se održava u Australiji i Novom Zelandu, ali je nažalost izostao taj posljednji korak. Muška „A“ reprezentacija BiH je u prethodnoj godini na zadovoljstvo svih ostvarila plasman u elitnu A grupu UEFA Lige nacija, te kroz ovo takmičenje i prvo mjesto obezbijedila i baraž za UEFA Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024, koje se nadam se neće biti potrebno".

Zeljković još dodaje:

"Ono što smo prethodne godine najavili da će BiH po prvi put u svojoj istoriji biti domaćin jednog takmičenja pod okriljem UEFA je takođe postalo realnost. UEFA Evropsko prvenstvo za žene U-17 je uspješno organizovano i od strane UEFA smo dobili najveće pohvale za organizaciju i posvećenost, te je navedeno takmičenje bilo najposjećenije do sada. Naše opredjeljenje da ovo ne bude samo „ad hoc“ situacija iskazali smo i slanjem aplikacije za organizaciju UEFA Evropskog prvenstva za muškarce ili žene U-19 koje bi se ukoliko dobijemo organizaciju održalo u BiH 2026. godine.“

Sjednici su prisustvovali član FIFA odjela za nacionalne selekcije Lorenco Kavaljari i UEFA savjetnik za nacionalne asocijacije Jozef Kliment koji su istakli da svjetska i evropska krovna kuća fudbala podržavaju rad Saveza i da će kroz različite projekte nastaviti da ulažu u razvoj fudbala u Bosni i Hercegovini. Oni su takođe čestitali predsjedniku Vici Zeljkoviću i članovima Izvršnog odbora FS BiH na realizaciji različitih infrastrukturnih projekata u prethodnoj godini, te na uspješnoj organizaciji Evropskog prvenstva za kadetkinje. Gost na sjednici bio je i generalni sekretar Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini Tarik Trbić.

Poslije izbora radnih tijela Izborna komisija je konstatovala da je sjednici prisustvovalo 58 delegata, tako da je Skupština imala potrebni kvorum za rad i donošenje odluka.

Nakon prikazanih prezentacija delegati Skupštine su usvojili:

Odluku o Izmjenama i dopunama statuta FS BiH;
Odluku o prestanku rada Odbora za savjetovanje i posredovanje i prestanku svojstva počasnog predsjednika.
Izvještaj o radu FS BiH za 2022. godinu;
Izvještaj o izvršenju plana prihoda i rashoda FS BiH za 2022. godinu;
Revizorski izvještaj FS BiH za 2022. godinu;
Plan rada FS BiH za 2023. godinu;
Plan prihoda i rashoda NS/FS BiH za 2023. godinu.

U okviru izmjena i dopuna Statuta FS BiH, između ostalog usvojena je i odluka o ukidanju odredbe iz člana 17. kojim je bilo regulisano pitanje osnivanja, nadležnosti i rada Odbora za savjetovanje i posredovanje NS/FS BiH, kao i uloga počasnog predsjednika NS/FS BiH. Budući da je Generalna Skupština usvojila odluku o izmjenama i dopunama statuta kojom je između ostalog odlučeno da više ne postoji potreba za postojanjem Odbora za savjetovanje i posredovanje i djelovanjem počasnog predsjednika FS BiH, time prestaju sva dalja prava i obaveze po tom osnovu.

Skupština je nakon usvojenih odluka prema dnevnom redu današnjeg zasjedanja uspješno okončala svoj današnji rad.

Poslušajte izjavu predsjednika FS BiH Vice Zeljkovića po završetku sjednice.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC