• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CRVENA ZVEZDA JE PRIJE 32 GODINE POSTALA ŠAMPION EVROPE! Bari se nikad neće zaboraviti

Današnji dan je vrlo poseban za Crvenu zvezdu pošto je prije 32 godine u Bariju postala prvak Evrope.

 Na današnji dan prije 32 godine Crvena zvezda postala šampion Evrope Izvor: MN PRESS

Na današnji dan prije 32 godine Crvena zvezda se popela na krov Evrope. U finalu Kupa evropskih šampiona (KEŠ) na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju, Crvena zvezda je pobijedila Olimpik Marsej poslije boljeg izvođenja penala. U regularnom dijelu utakmice nije bilo pobjednika (0:0), nije ih bilo ni u produžecima, da bi u ludoj penal seriji junak domaćeg tima bio golman Stevan Stojanović koji je odbranio šut Manuela Amorosa.

Redom su za Crvenu zvezdu, koja je i došla s planom da "na penale" osvoji trofej, pogađali Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev, a do dana današnjeg to je ostao najveći uspjeh srpskog i uopšte jugoslovenskog fudbala i zato je 29. maj poseban u srcu navijača crveno-bijelih.

Na putu do finala, Crvena zvezda je prvo izbacila švajcarskog prvaka Grashopers protiv koga je odigrala možda i najslabiji meč u kampanji. U Beogradu je bilo 1:1, da bi na gostovanju u Cirihu morali da se "vade" i uspjeli su preko Pančeva, Radinovića i Prosinečkog za 4:1. Mnogo teži protivnik, na papiru, bio je skupocjeni Rendžers, međutim već u prvom meču je Zvezda slavila 3:0 preko Prosinečkog i Pančeva, da bi Makedonac u revanšu "makazicama" potvrdio prolaz (1:1).

Zvezda je u četvrtfinalu izbacila Dinamo iz Drezdena, tadašnjeg prvaka Istočne Njemačke. Opet je u Beogradu bilo 3:0 golovima Binića, Savićevića i Prosinečkog, da bi u revanšu slavili 2:1 golovima Savićevića i Pančeva, međutim meč je na kraju registrovan službenim rezultatom (3:0) zbog prekida.

Uslijedilo je čuveno polufinale protiv Bajerna iz Minhena, tadašnjeg favorita za osvajanje titule prvaka Evrope. Crvena zvezda je gubila golom Volfarta u Minhenu, da bi Pančev izjednačio krajem prvog poluvremena kada je došlo do jednog od najboljih golova iz kontre u istoriji fudbala. Zvezda je osvojila loptu na svojoj polovini, "izbačen" je Binić po desnoj strani, prošao je kao metak i asistirao Pančevu za 1:1. U nastavku je Zvezda uspjela da dođe do preokreta preko Savićevića, koji je takođe u kontri matirao golmana Bajerna, dok se mnogo toga nije promijenilo ni u revanšu. Zvezda je bila bolja i vodila 1:0, da bi na kraju pretrnula poslije preokreta Nijemaca i pogođene stative, ali te noći neke više sile su bile uz nju...

Darko Pančev gol protiv Marseja
Izvor: YouTube/Dejan CZBG

"Siniša Mihajlović u sredinu.... Gol, 2:2! Crvena zvezda je u finalu Kupa evropskih šampiona!", vikao je tada Milojko Pantić uz nezaboravnu konstataciju da se "nebo otvorilo", a tek se otvorilo 29. maja kada je podignut "ušati" pehar koji i tri decenije kasnije krasi muzej na stadionu "Rajko Mitić".

Tu je da podsjeti nove generacije crveno-bijelih, možda baš ovu koju će preuzeti izraelski trener Barak Bahar koji je od Miloša Milojevića naslijedio tim koji se direktno plasirao u grupnu fazu Lige šampiona i tamo će biti u trećem šeširu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC