• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kandidat za klupu Sarajeva stidi se srpskog porijekla: U Engleskoj zbog "IĆ" dva puta mijenjao prezime

Nekada talentovani stručnjak Nestor El Maestro mogao bi da dobije priliku u BiH.

 Nestor El Maestro Sarajevo prezime Izvor: Profimedia/Seskimphoto

Burna dešavanja na početku sezone izazvala su temeljne promjene na svim nivoima u fudbalskom klubu Sarajevo, a na užarenu i upražnjenu klupu mogao bi da sjedne rođeni Beograđanin. Nestor El Maestro, fudbalski stručnjak koji je dva puta mijenjao prezime jer se stidio srpskog porijekla, prvi je kandidat za novog šefa struke na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Nestor je posljednji angažman imao u Turskoj, gdje je kao trener radio u Gestepeu. Nakon samo pola godine i šest uzastopnih poraza dobio je otkaz, a već više od godinu dana nije pronašao novi angažman i klub u kojem bi pokazivao svoj trenerski talenat - iako se svojevremeno pisalo i pričalo da je među najperspektivnijima u Evropi.

Inače, Nestor El Maestro je rođen kao Nestor Jevtić u Beogradu 1983. godine. Sa osam godina se njegova porodica preselila u Englesku, a on je u toj zemlji dva puta mijenjao identitet. Prvo u "Džon Smit", a zatim u "Nestor El Maestro", koje koristi već veoma dugo.

"Htio sam da se riješim onog 'ić'. Nakon toliko godina u Engleskoj osjećao sam se kao Britanac, a bilo me je i sram što sam iz Srbije koja je tada u svijetu bila poznata kao agresor. Tiraninu Slobodanu Miloševiću, čije prezime se završavalo kao moje, sudilo se za ratne zločine", rekao je Nestor u jednom intervjuu za "Gardijan". U međuvremenu je naučio da živi sa novim identitetom, pa svoje srpsko porijeklo rijetko pominje...

Trenersku karijeru je počeo u Engleskoj u amaterima, pisao je treninge i slao ih klubovima širom Evrope. Dobio je odgovor od Vest Hema, tačnije njihove akademije. Zatim je uslijedio poziv Austrije iz Beča. U Šalkeu je postao najmlađi asistent u istoriji Bundeslige. Radio je u Hanoveru, Hamburgeru... Zatim je uslijedio poziv Spartaka iz Trnave da dođe na mjesto glavnog trenera. Prihvatio je izazov i sa slovačkim klubom uspio da osvoji istorijsku titulu šampiona. Kasnije je vodio CSKA iz Sofije, Šturm iz Graca, Al - Tavun i Gestepe.

Njegov rođeni brat Nikon El Maestro se nakon neuspješne igračke karijere penzionisao već sa 23 godine, a u Spartaku iz Trnave, CSKA iz sofije i Šturmu radio je kao pomoćnik svom starijem bratu.

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Србин

Такви као он су срамота за српски народ

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC