• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đanluiđi Bufon je tri puta branio u Beogradu: Gobeljić mu dao gol, a reprezentaciju nije pobijedio! (VIDEO)

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Slavni italijanski golman Điđi Bufon objavio je kraj karijere koja je trajala skoro tri decenije.

 Đanluiđi Bufon tokom karijere tri puta nastupio u Beogradu Izvor: MN PRESS

Slavni italijanski golman golman Đanluiđi "Điđi" Bufon konačno je odlučio da je dosta - u 45. godini okačio je rukavice o klin i proglasio kraj bogate karijere. Nakon gotovo tri decenije karijere jedan od najboljih čuvara mreže svih vremena se penzionisao, a to je prava prilika da se prisjetimo sva tri gostovanja u Beogradu golmana kojeg mnogi smatraju za neprikosnovenog.

Nekadašnji čuvar mreže Parme, Juventusa i Pari Sen Žermena debitovao je u profesionalnom fudbalu sa 17 godina i 295 dana, kada je dobio priliku da u dresu Parme brani na meču Serije A. Zbog svega što je tim u kojem je ponikao uradio za njega odlučio je da nakon bogate karijere završi fudbalsku priču baš tamo gdje je sve počelo i gdje je branio sve dok se nije preselio u Juventus...

Tada je postao najskuplji igrač u klupskoj istoriji crno-bijelih iz Torina i rekord je držao sve do dolaska Gonzala Iguaina, a ubrzo su počela i njegova gostovanja u Srbiji. Zapravo, prvo u Srbiji i Crnoj Gori, kako se tada zvala državna zajednica.

SCG - ITALIJA 1:1, kvalifikacije za EP, 2003. godine

Legendarni Đanluiđi Bufon se tokom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2002. godine izborio za poziciju startnog golmana Italije, a već u narednom ciklusu put ga je doveo u Beograd. Tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2004. godine u Portugalu Srbija i Crna Gora je bila smještena u istu grupu sa Italijanima, a beogradski meč zakazan je za pretposljednje kolo.

Meč kvalifiakcija za Evropsko prvenstvo.
Izvor: Youtube/FIGC Vivo Azzurro - Nazionale Italiana Calcio

SCG je užasnim rezultatima protiv Azerbejdžana  (2:2 u Podgorici, 2:1 u Bakuu) i porazom od Finske (3:0 u Helsinkiju) sebe dovela u katastrofalan položaj. Protiv Italijana bila im je neophodna pobjeda, ali je meč pred 25.000 navijača završen bez pobjednika. Filipo Inzagi je pogodio u 22. minutu, Saša Ilić poravnao u 82. minutu i reprezentaciji dao nadu, ali... Ni pobjeda u Kardifu nad Velsom u posljednjem kolu nije bila dovoljna da se ode na veliki turnir.

SRBIJA - ITALIJA 1:1, kvalifikacije za EP, 2011. godine

Rekorder Italije po broju nastupa u dresu državnog tima - ima ih čak 40 više od Fabija Kanavara - čekao je osam godina na sljedeći poslovni put u Beograd. Ovog puta je gostovao samo Srbiji, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine koje su ostale zapamćene i zbog velikih incidenata koje su navijači priredili tokom meča u Đenovi.

Ponovo su Srbija i Italija igrale na samom kraju kvalifikacija, a u pretposljednjem kolu rezultat je bio isti kao i osam godina ranije. Klaudio Markizio je pogodio već u prvom minutu, Bane Ivanović poravnao u 26. minutu i produžio nadu koja je trajala samo do posljednje utakmice. Srbija je porazom u Sloveniji, uz promašen penal Nemanje Vidića i bizaran gol koji je primio Bojan Jorgačević prepustila drugo mjesto u grupi Estoncima.

CRVENA ZVEZDA - PSŽ 1:4, grupna faza LŠ, 2018. godine

Na kraju, šteta bi bilo da Beograd nije vidio Đanluiđija Bufona i na klupskom nivou. Tokom grupne faze Lige šampiona u sezoni 2017/18 italijanski golman je bio standardan na golu pariskog tima, a to je uključivalo i gostovanje u Beogradu! Navijači Crvene zvezde ispunili su stadion i napravili sjajnu atmosferu, ali njihov tim nije bio ni blizu da se ozbiljnije suprotstavi bogatom francuskom klubu.

Ipak, pamtiće se sa tog meča da je Zvezda uspjela da postigne gol. U trenucima njene najbolje igre, tokom perioda u kojem  je najbolje parirala favorizovanom rivalu, mrežu gostiju zatresao je Marko Gobeljić. Pri prednosti 2:0 za francuski tim desni bek srpskog šampiona se ubacio u kazneni prostor rivala, sačekao grešku i na drugoj stativi dočekao loptu, koju je snažnim udarcem poslao iza leđa italijanskog golmana.

Pogledajte sve detalje sa meča na sljedećem snimku:

Detalji sa meča u Ligi šampiona.
Izvor: Youtube/UEFA

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC