• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bufon KONAČNO prelomio - ide u penziju sa 45 godina

Autor Dragan Šutvić

Đanluiđi Bufon će vrlo brzo i zvanično da ode u penziju.

 bufon završava karijeru Izvor: Profimedia

Došlo je vrijeme i da Đanluiđi Bufon ode u penziju. U januaru je napunio 45 godina i sada je riješio da stavi tačku na svoju dugu karijeru. Započeo je 1995. godine, a završava je 2023. Ovu informaciju prennio je poznati italijanski novinar Fabricio Romano i dodao "da će u narednih nekoliko dana to postati i zvanično".

Prošao je jedan od najboljih golmana ikada školu Parme i upravo je za taj tim debitovao 19. novembra 1995. godine protiv Milana. Imao je tada 17 godina i 295 dana, a Nevio Skala mu je prvi dao šansu. Odmah su svi vidjeli da ga čeka blistava karijera, pošto je na tom meču odbranio udarce Roberta Bađa i Džordža Vee. "Nikada nisam vidio da neko ovako odigra na debiju", izjavio je tada Dino Zof. Već naredne godine postao je Điđi startni golman "mljekadžija".

Zadržao se u Parmi sa kojom je osvojio i Kup UEFA 1999. godine, a onda je dvije godine kasnije prešao u Juventus. Sa timom iz Torina osvojio je 10 titula u Seriji A, pet Kupova, a bio je u klubu i za vrijeme čuvene afere "Kalčopoli" kada je tim prebačen u Seriju B zbog namještanja mečeva. Ostao je u timu, osvojio drugi rang takmičenja i vratio se u elitu. Međutim, jedan trofej nikako nije mogao da osvoji - Ligu šampiona. Tri puta igrao je u finalu, Milan, Barselona i Real Madrid su ga zaustavili na tom putu.

Zato je odlučio da pređe u PSŽ 2018. godine i da konačno dođe do "ušatog pehara", htio je u "supertim", da proba da se domogne tog trofeja. Nije uspio, osvojio je francuski šampionat i poslije toga se vratio u Juventus, a onda je od 2021. do sada igrao u Parmi, klubu u kom je sve krenulo.

Kada je reprezentacija Italije u pitanju, prošao je sve mlađe kategorije, a debi u seniorskom timu imao je 29. oktobra 1997. godine kada je zamijenio povrijeđenog Đanluku Paljuku u duelu sa Rusijom. Najveći uspjeh sa "azurima" svakako je osvajanje Svjetskog prvenstva 2006. godine u čuvenom meču protiv Francuza kada je Zinedin Zidan udario Marka Materacija, dok je na Evropskom prvenstvu došao do finala 2012. i tada je izgubio od Španaca. Poslije karijere u kojoj je odigrao ukupno 1.151 meč za klub i reprezentaciju 29 trofeja, najviše žali zbog jednog - zbog Lige šampiona... Nikada je nije osvojio...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC