• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMA MISTERIJE: ZVEZDA BOLJE IGRA BEZ KANGE! Ljubimac navijača MORA da se mijenja ili je završio kod Bahara

Autor Dragan Šutvić

Crvena zvezda je zaigrala svoj najbolji fudbal bez Gelora Kange na terenu i (za sada) to Barak Bahar ne želi da mijenja. Da li je u pitanju novi greh Gabonca ili je problem strogo fudbalske prirode?

 kad će gelor kanga zaigrati za crvenu zvezdu  Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Od petorice fudbalera sa najvećom minutažom tokom prošle sezone u Crvenoj zvezdi - samo je još Aleksandar Dragović starter. Novi trener Barak Bahar je odlučio da "prokrvi" tim i to je uradio bez trunke rezerve; odrekao se Milana Borjana, pristao da klub proda jednog od najboljih igrača Strahinju Erakovića u Zenit, dok je napravio i tim koji funkcioniše "kao sat" bez dvojice najboljih igrača iz prošle takmičarske godine: Aleksandra Kataija i Gelora Kange.

I dok se sa stadiona "Rajko Mitić" čuju povici da i dalje računaju na Aleksandra Kataija (posebno u špicu), samo da se oporavi od povrede zadobijene na startu priprema, drugačija je situacija sa Gelorom Kangom. Zdrav je i prav, ali još nema nijedan minut u zvaničnim utakmicama za crveno-bijele.

Prirodno, očekivalo se da će Kanga zauzeti mjesto u startnoj postavi ovog vikenda protiv Napretka (4:0) nakon što je postalo jasno da Mirko Ivanić ne može da igra zbog manje povrede, međutim Barak Bahar je imao druge planove. Vratio je Srđana Mijailovića sa štopera na mjesto zadnjeg veznog, pomjerio Milana Rodića sa lijevog beka na štopera, a dosadašnjeg napadača Žana-Filipa Krasoa "spustio" na desetku. Ni u nastavku nije bilo potrebe da Kanga uđe u igru i presjedio je čitav meč na klupi, čega se nismo nagledali u njegova dva mandata u Crvenoj zvezdi, pa je bilo potrebno objašnjenje trenera.

"Kada budem mislio da će biti potrebno da Kanga igra, on će igrati, što važi i za druge igrače", autoritativno je poručio Bahar na konferenciji za medije, pokazavši još jednom da ne dopušta da mu se bilo ko miješa u selekciju igrača, ali će javnost i te kako biti zaintrigirana "slučajem Kanga". Ako postoji naravno...

Izvor: ATA Images/Dušan Milenković

Kontroverzni fudbaler iz Gabona imao je problema i u odnosu sa Vladanom Milojevićem i Dejanom Stankovićem, odnosno samo kod Miloša Milojevića prošle sezone nije bio problematičan, pa su se mnogi po dolasku Baraka Bahara pitali kako će se Kanga nositi sa njegovim autoritetom. Za sada nema nikakvih informacija da je bilo problema između igrača i trenera, odnosno prije će biti da je problem "čisto fudbalske prirode".

Barak Bahar se odlučio da ove sezone uglavnom forsira sistem 3-4-1-2 u kome se očekuje da dvojica centralnih veznih igraju agresivno, brzo, tačno i odlučno, dok istovremeno ne smiju predugo da drže loptu kako ne bi "davili" protok iz zadnje linije. Upravo se Kangi dešavalo da sa polovine terena, nekada i sa svog dijela igrališta, poput "kvoterbeka" dugo čuva loptu i traži odmah konačna rješenja, umjesto da usmjeri loptu i diktira tempo. Takve navike Bahar nije uspio da promijeni kod Kange tokom priprema, a još veći problem predstavljalo je dodatno angažovanje u defanzivnim zadacima.

Tako je Kanga bio najslabija karika Crvene zvezde u prvoj velikoj pobjedi "novog tima" u Sank Peterburgu. Iako je Zvezda slavila protiv Zenita (2:1), upravo je Kanga više puta "ispao" i omogućio kontru ruskom šampionu, dok je usljed njegove krupne greške u 61. minutu Du Kejros postigao i jedini gol na meču.

Izvor: Profimedia

Kanga se nonšalantno vraćao u odbranu i dopustio je da Brazilac osvoji prostor ispred njega prije nego što je neometan sa ivice kaznenog prostora savladao Glazera. Podsjetilo je to na način na koji je Makabi iz Haife prošle godine u ovo vrijeme prijetio Zvezdi, a takve stvari jednostavno Bahar ne želi da se ponove. Minut kasnije iz igre je izveo Kangu, a od tada Gabonac nije bio starter u crveno-bijelom dresu.

Kanga ove sezone još nije nastupio za crveno-bijele, a za Zvezdu je u dva mandata (2016-18, pa od 2020) ukupno odigrao čak 187 utakmica, dao 40 golova i sabrao 57 asistencija

Ulazio je sa klupe protiv Fenerbahčea i Nefčija, dok je prethodno počinjao susrete protiv selekcije Užica, Borca i pomenutog Zenita. Ipak, protiv Fiorentine, TSC-a, Vojvodine i Napretka, nije igrao, odnosno u tri od četiri utakmice nije ga ni bilo u protokolu zbog privatnih razloga.

Poslije smrti bliskog člana porodice otputovao je u rodni Gabon i dobio je produženi odmor od Crvene zvezde, dok mu je nakon toga bilo potrebno malo više vremena da se vrati u ritam. U početku nije trenirao "sto odsto" i može se reći da je najmanje spreman od svih igrača koje Barak ima na raspolaganju, ali ono što više brine za nastavak njegove karijere u Beogradu je to što je možda i najmanje spreman za sistem koji želi da igra Izraelac.

Izvor: ATA Images/Dušan Milenković

Kanga će pod "stare dane" morati da mijenja navike i da se prilagodi timu, što mu je otežavajuća okolnost čitave karijere, ili će u slučaju da ostane drugi igrači iz veznog reda imati veću ulogu. Kings Kangva je već oduševio Bahara, videli smo da je Marko Stamenić postao glavna karika za samo mjesec dana, dok na vrata tima kuca i Jovan Šljivić. Takođe, Srđan Mijailović će igrati i u veznom redu pored zadnje linije, dok su i dalje velika očekivanja od Edmunda Ada.

I pored svega, ne bi bilo iznenađenje da Crvena zvezda do kraja ljeta angažuje još jedno ozbiljno pojačanje na sredini terena, pošto se čini da je u ovom trenutku potrebnije nego u napadu. Posebno ako Luka Jović dođe na pozajmicu, a ostane dovoljno novca da se plati obeštećenje još jednom igraču.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC