• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Naričete nad huliganima, a oni hoće da vješaju srpsku djecu!" Brutalan tekst Hrvata: Važe li za Srbe ljudska prava?

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Brutalno i bez zadrške hrvatski novinar Tomislav Klauški napao je sve one koji nakon ubistva grčkog navijača u Atini brane navijače Dinama iz Zagreba.

 Hrvatski novinar napao sve koji brane huligane Dinama iz Zagreba Izvor: Profimedia

Nakon tragedije u Atini kada je ubijen navijačAEK-a Mihalis Kacuris glavna tema u javnosti Hrvatske je upravo huliganizam i sudbina navijača Dinama iz Zagreba koji su osumnjičeni za ubistvo 29-godišnjeg Grka pred meč kvalifikacija za Ligu šampiona. 

Sada se povodom cijele situacije oglasio novinar hrvatskog portala "24 sata Tomislav Klauški koji je u autorskom tekstu istakao da se hrvatska javnost sada probudila zbog tretmana navijača u grčkim zatvorima, a uglavnom ćuti kada je tretman manjinskih grupa u Hrvatskoj u pitanju. Kada se ugnjetavaju Srbi, žene, pripadnici gej populacije, migranti - to prolazi nezapaženo...

"Impresivno je na primjeru uhapšenih huligana u Grčkoj pratiti sve veću posvećenost hrvatskih građana, pa i dijela političke scene, ljudskim pravima, vladavini prava, poštenom sudskom sistemu, taktičnom postupanju policije… Posvećenost kakvu nije bilo moguće vidjeti u mnogim drugim slučajevima. Pogotovo kod onih društvenih grupa koje ti isti huligani napadaju, kojima prijete, protiv kojih huškaju, s kojima se obračunavaju. Nažalost, u previše navrata imali smo prilike na javnoj sceni, na utakmicama, na transparentima, na društvenim mrežama, vidjeti kako ti pripadnici 'Bed blu bojsa', ali i drugih navijačkih grupa, gledaju na ljudska prava Srba, pa čak i 'srpske djece', kojima prijete i na čije vješanje pozivaju", navodi se u tekstu Klauškog. 

Istakao je da nema povika na ljudska prava kada se govori o pravima migranata, kao i stranih radnika, a pomenuo je i hrvatsku političku desnicu koja se sada oglasila. 

"Koliko se sada pozivaju ljudska prava u slučaju hrvatskih zatvorenika, toliko se iz tih istih političkih i društvenih krugova ne mogu čuti apeli za ljudska prava nacionalnih manjina, seksualnih manjina, prava migranata i stranih radnika u Hrvatskoj, za prava žena u hrvatskom društvu, a onda i za ljudska prava onih koji su ideološki na suprotnoj strani. Roditelji uhapšenih huligana, naravno, učiniće sve što mogu kako bi se izborili za povratak svoje djece iz grčkog zatvora. Ali ova grčka avantura natjerala je brojne saveznike i podržavaoce navijačkih grupa i huligana da posegnu za vrijednostima koje im inače nisu visoko na listi prioriteta. Radi se, naravno, o političkoj desnici koja govori o ljudskim pravima kad su 'naši dečki' u pitanju, pa makar se radilo o momcima koji su sijali nasilje po Atini, ali nikada o grupama koje su žrtve tih huligana", naveo je on. 

Dotakao se i sve češćeg i brutalnijeg nasilja nad ženama i mnogim vrijednostima koje oni koji se sada bore za prava uhapšenih huligana promovišu. 

"Recimo, o ženama na koje je praktično otvorena 'sezona lova' kroz klečatelje koji muškarce pozivaju na 'muževnost', a žene na pokornost, što onda rezultira nasiljem nad ženama: kroz šamaranje konobarice od strane HDZ-ovog načelnika ili prebijanje radnice koja je od šefa tražila povišicu. Ili kroz ubistvo žene u Gradačcu za koju su mnogi spremni utvrditi da je velikim dijelom sama kriva za to što ju je snašlo", dodaje u tekstu, a onda se dodatno dotiče prava Srba u Hrvatskoj.

"Nadalje, iz krugova koji brane ljudska prava BBB-a ne govori se o pravima Srba, o pravima migranata koje je premlaćivala hrvatska policija i na koje su huškali desničarski mediji, niti o pravima Nepalaca koji su sve češće meta rasističkih i huliganskih napada. A nije se ustajalo ni u odbranu ljudskih prava Hrvata u Zambiji za koje se tvrdilo da su transrodne osobe i kroz priču o 'švercovanju djece' zapravo zamjeralo što u hrvatsku državu dovode afričku djecu."

Povukao je Tomislav Klauški i paralelu sa hrvatskim haškim osuđenicima, tj. bolje je reći optuženicima, pošto je jako malo generala i političara iz Tuđmanovog državnog aparata na kraju osuđeno. 

"Nad fudbalskim huliganima nariče se kao i svojevremeno nad hrvatskim optuženicima u Haškom sudu, kao i pred hrvatskim sudovima, a da se pritom nikada nisu spominjale njihove žrtve. Ni civili, ni starci, ni žene, ni djeca, a ni ratni zarobljenici koje je jedan od hrvatskih osuđenika zavezane postrijeljao na Koranskom mostu. Naprotiv, često su optuženici promovisani u žrtve. I kao što se govorilo da hrvatski vojnik ne može počiniti ratni zločin, tako se sada kreira stav da hrvatski huligani ne mogu biti krivi za krvavi obračun s grčkim suparnicima. Njih takođe predstavljaju kao žrtve. Žrtve grčkih huligana, žrtve grčke policije, žrtve grčkog pravosuđa, grčkih sudova, grčkih 'ekstremista i dilera' u njihovim zatvorima. Čak je i predsjednik Zoran Milanović dobio packu od grčkih tužitelja i sudija zato što je doveo u pitanje pravičnost i pravednost grčkog pravosudnog sistema."

Nije mogao da ostavi po strani i "Torcidu", navijačku grupu Hajduka iz Splita koja je stala u odbranu navijača Dinama iz Zagreba!

"I tako, sva pitanja, sve teme i svi problemi koji muče hrvatsko društvo, a na koje dio građana, politike i javnosti uporno ostaje indiferentan, sada su odjednom zauzeli središnje mjesto i postali strahovito bitni kod zaštite uhapšenih hrvatskih huligana. A važan je i vladajućoj politici: ipak huligana na predstojećim izborima ima više nego uhapšenih iz Zambije. Nakon svega, bilo bi zaista korisno da svi oni koji danas pozivaju ljudska prava BBB-a to isto učine i u zaštitu onih koje BBB napadaju i kojima prijete. Ali i da to učine u zaštitu svih drugih društvenih grupa čija ljudska prava se ugrožavaju, dovode u pitanje ili naprosto ignorišu. Isto vrijedi i za promociju naše vladavine prava, našeg sudstva, naše policije, naših institucija, u trenutku dok se izražava velika zabrinutost za stanje tih vrijednosti u Grčkoj. Možda ova borba za huligane i njihova prava izazove makar neki dobar efekat na domaćem planu. Poput, recimo, izraza solidarnosti Torcide uhapšenim Bed Blu Bojsima. Pa neka zajednički ubuduće promovišu ljudska prava svih, a ne samo njih“, zaključio je autor teksta.

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC