• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sramotan tekst iz Zagreba pred meč Dinamo - AEK! Sjetili se Partizana, bombi, granata i "zgaženog opuška"!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Dok fudbalska Evropa pokušava da smiri tenzije, hrvatski mediji podsjećaju na pobjedu Dinama nad Partizanom 1997. godine i dižu tenzije.

 Hrvatski novinari prisjetili se utakmice Dinamo Zagreb Partizan Izvor: MN Press/arhiva

Fudbaleri zagrebačkog Dinama i AEK-a iz Atine odigraće prvo revanš meč u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a zatim će u Grčkoj igrati meč koji je prvi bio na rasporedu. Promjene su nastale nakon strašnih nereda koje su izazvali huligani na ulicama oko stadiona AEK-a, a tokom kobne noći ubijen je Mihalis (29) zbog čega je uhapšeno preko 100 osoba. Brojni hrvatski huligani trenutno su po grčkim zatvorima, a u zagrebačkim medijima ti detalji koriste se za motivaciju - ni manje ni više nego poređenjem sa Partizanom i dvomečom iz 1997. godine.

Dok roditelji uhapšenih huligana traže da njihova djeca treba da budu puštena, a jedan otac tvrdi da momci iz Hrvatske nisu ubice u medijima se pojavila i izjava predsjednika Zorana Milanovića. I on je govorio o uslovima u zatvoru, ali nisu svi u Hrvatskoj posvećeni situaciji u Grčkoj. Postoje i oni koji stvaraju pogrešnu atmosferu, pa tako dvije i po decenije kasnije pišu o Partizanu, bombama, granatama i nečemu "većem od fudbala".

"Sudari Dinama i AEK-a neodoljivo nas podsjećaju na one utakmice koje su 'modri' 1997. godine igrali protiv Partizana, protiv prvaka države koja nas je bombama i granatama zavijala u crno. Ti beogradski i zagrebački sudari bili su više od fudbala, igrani su pod neviđenim pritiskom, igralo se ne samo za pobjedu, već i za nacionalni ponos, pritisak je bio ogroman.

Slična je situacija i ovoga puta. Prvaci Grčke su Dinamo proglasili neprijateljskim klubom, ne žele nikakvu komunikaciju, odbili su i 'ljubazni poziv' na zajedničku večeru dan prije utakmice, napravili su sve da se dvije fudbalske utakmice pretvore u rat. Te 1997. godine Partizan je bio na koljenima, nestao je pod kopitima plave konjice, nakon poraza u Beogradu s minimalnih 0:1 Dinamo je zgazio Beograđane u Zagrebu kao opušak, bilo je 5:0. Partizan je izgledao kao provincijska momčad, nestao je, ugasio se pred naletima Silvija Marića, Igora Cvitanovića, Marka Viduke, Roberta Prosinečkog... Bila je to čarobna zagrebačka veče, nikad zaboravljena. I svakako jedan od najvećih trijumfa. 

Igrao je Dinamo veće utakmice kad su na suprotnoj strani stajale veće ekipe i neosporno veći igrači. Ali, nikad Maksimir nije bio svjedok veće, ljepše i slađe pobjede. Bez obzira na Totenhem, Seltik, Arsenal, Atalantu i još poneku veliku. Bila je jedna od najvećih, ne zbog kvaliteta tadašnjeg Partizana, već zbog činjenice da je izvojevana u igri koja je bila više od fudbalske igre. Spletom okolnosti, eto, i ovi okršaji s AEK-om spadaju u tu kategoriju 'više od fudbala'. AEK je dosad i najveći trenerski ispit Igora Bišćana otkako je preuzeo Dinamovu klupu. Mora pronaći svoje Mariće, Cvitanoviće, Viduke, Ladiće, kao što ih je te 1997. godine pronašao Marijan Vlak", navodi se u tekstu na sajtu "Sportske novosti", odnosno podsajtu "Jutarnjeg".

Autor teksta Davorin Olivaru u nastavku podsjeća i na loš učinak koji posljednjih godina hrvatski šampion ima protiv grčkih timova, ali smatra da je vrijeme za prekid tog niza. Po njegovim riječima, ukoliko Dinamo bude imao "ekipu sa mu*ima" i bude odigrao protiv AEK-a kao što je protiv Partizana prije više od 25 godina, neće biti problema.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC