• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA MOŽE OPET DIREKTNO U LIGU ŠAMPIONA! Promijenjena pravila, postoje dva uslova i gleda se specijalna lista

Autor Milutin Vujičić

Prvi uslov je da Crvena zvezda bude šampion Srbije, a potom da navija protiv pet klubova koje su ispred nje na specijalnoj listi. Evo kako može do direktnog mjesta u Ligi šampiona...

 Crvena zvezda i naredne sezone može u Ligu šampiona Izvor: MN Press/UEFA Rankings/Screenshot

Crvena zvezda je kao šampion Srbije obezbijedila direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona i spokojno čeka žrijeb zakazan za 31. avgust, međutim već sljedeće sezone srpski fudbal neće imati ovakve benefite. Ne samo da je Srbija pala na UEFA rang-listi, nego se menjaju i pravila zbog novog formata Lige šampiona, tako da 11. mjesto, na kome je Srbija bila uoči 2023/24, ne donosi više direktan plasman u elitu.

Prema novim pravilima, direktan plasman ne dobija šampion 11. lige Evrope, nego isključivo klub sa najboljim klupskim koeficijentom koji se nije direktno plasirao u Ligu šampiona. Dakle, gleda se plasman šampiona svih liga koje su ispod desetog mjesta na UEFA rang-listi, a onaj koji je u prethodnih pet sezona obezbijedio najbolji koeficijent - ide direktno u elitu. Takođe, jedini uslov je da u prethodnoj sezoni Lige šampiona osvajač "ušatog" pehara i kroz svoje prvenstvo obezbijedi direktan plasman u elitu, što se gotovo uvijek i dešava, pa se tako otvara pomenuto slobodno mjesto.

Srbija će i naredne sezone imati dva predstavnika u Ligi šampiona, ali najvjerovatnije oba u kvalifikacijama. Ako se ne ispuni uslov o kome govorimo u tekstu, šampion bi igrao u plej-ofu Lige šampiona, a vicešampion na "stazi ligaša" od drugog kola.

Ako uzmemo u obzir koeficijente naših klubova, šansu da se direktno plasira u Ligu šampiona - i to ne pretjerano veliku - ima samo Crvena zvezda, pod uslovom da bude prvak Srbije. Na tabeli za sljedeću sezonu, Crvena zvezda ima koeficijent 39.000, što je daleko više od Partizana (25.000), dok ostale srpske klubove, koji su ponovo imali vrlo loša izdanja u kvalifikacijama, ne možemo ni da uzmemo za ozbiljno na ovoj listi.

Crvena zvezda će inače kroz grupnu fazu Lige šampiona moći da popravi svoj učinak, ali je loša vijest da je tokom ove nedjelje "pala na listi" najbolje rangiranih klubova iz zemalja ispod 11. mjesta na UEFA listi. Zvezdu je prestigao Kopenhagen, što će reći da je sada šesta na ovoj listi!


Preciznije, ako bi Crvena zvezda bila šampion Srbije, morala bi da navija da niko od pet bolje plasiranih timova od nje ne bude šampion svoje zemlje. Ili da neke od njih preskoči na listi popravljanjen koeficijenta... Tako su ispred Zvezde sledeći timovi: Kopenhagen (39.500, Danska), Slavija Prag (40.500, Češka), Dinamo Zagreb (43.500, Hrvatska), Bazel (52.000, Švajcarska) i Šahtjor (57.000, Ukrajina).

Dobra vijest za Zvezdu je da je Bazel u krizi, već je eliminisan iz Evrope i malo je vjerovatno da će biti prvak svoje zemlje, da se ne proslavlja ni Dinamo, koji bi mogao da ispadne iz Lige šampiona i kao nikada do sada im se "drma tron" u Hrvatskoj, ali to neće biti dovoljno. Potrebno je da svi od pomenutih pet klubova budu iza njih ili ne budu prvaci svojih zemalja.

Podsjetimo, od sledeće sezone Liga šampiona se igra u promijenjenom formatu sa 36 klubova, dakle četiri više nego ranije, dok će se takođe igrati po "švajcarskom" modelu bez podjele u grupe kao do sada.

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nole

Piše "Ako" i igra u Ligi Šampiona. Piše Partizan ima manje bodova. Bolje lepo pročitaj, nego odma ograda što igrate loše. U basketu ste bolji jel treba mi da kukamo u napred

Veran ledja ti ne okrecem

A sto bas zvezda? Jel to prvo mesto rezervisano za nju?

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC