• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je Ivan Provedel, junak Lacija? Do 15. godine bio napadač, deda služio u sovjetskoj vojsci sa legendarnim golmanom!

Autor Dragan Šutvić

Ovo je priča o čovjeku o kojem danas priča svaki navijač Lacija!

 Lacio, Ivan Provedel Izvor: EPA/EMILIANO GRILLOTTI/ANSA

O golmanu Lacija Ivanu Provedelu priča fudbalska Evropa.

Italijanski čuvar mreže, rođen 1994. godine, dospio je u centar pažnje nakon sinoćnjeg okršaja njegovog tima sa madridskim Atletikom u prvom kolu grupne faze Lige šampiona.

"Jorgandžije" su do nadoknade drugog poluvremena bile u rezultatskoj prednosti, a onda se pred njihovim golom ukazao Provedel i udarcem glavom "zakucao" loptu u mrežu.

Ivan Provedel, gol
Izvor: TV Arena sport

Poput klasičnog napadača, što je Provedel bio sve do 15. godine života, kada je odlučio da zaduži rukavice i stane između stativa! Ipak, ljubav prema golmanskom poslu pojavila se mnogo ranije. Naime, Provedel se "zaljubio" u golmansku poziciju još kao šestogodišnjak, gledajući EURO 2000 i odbrane Frančeska Tolda protiv Holandije.

"Igrao sam kao napadač dok sam bio dijete ali sam u jednom trenutku pomislio 'Prestaću da se bavim ovim ako ne mogu da nastavim kao golman'. Klub u blizini mog rodnog grada mi je pružio tu priliku, iako su pojedini govorili da je prekasno za promjenu i da neću uspjeti", pričao je Provedel u jednom od ranijih intervjua za italijanske medije.

Imao je priliku kasnije i da sarađuje sa Toldom, s obzirom na to da je proslavljeni italijanski golman jedno vrijeme bio selektor nacionalnog tima do 20 godina.

A čovjek koji mu je pružio šansu da stane među stative bio je Renco Zanet, u lokalnom klubu Liapijave. Godinu dana kasnije prešao je u Udineze, nakon čega su se, prije dolaska u Lacio, u kojem je želio da ga vidi sadašnji trener Rimljana Mauricio Sari, nizali Kjevo, Piza, Peruđa, Modena, Pro Verćeli, Empoli, Juve Stabija i Specija.

Najzanimljivije stvari vezane su za njegovu biografiju. Ivanov otac Venancio preminuo je 2016. godini u 82. godini, dok mu je majka Elena Ruskinja, te je predavala engleski jezik u Moskvi. Provedelovi baka i deda živjeli su blizu kuće proslavljenog ruskog golmana Lava Jašina, a Ivanov deda je čak služio u sovjetskoj vojsci sa legendarnim golmanom!

Možda će vas zanimati

"Znali su se veoma dobro. Činjenica da vam je blizak član porodice prijatelj sa jedinim golmanom koji je osvojio Zlatnu loptu čini vas srećnim i ponosnim", govorio je Ivan prije dvije godine za Gazetu delo sport.

Provedel je, inače, završio srednju naučnu školu, a iz hobija svira klavir.

Pažnju, takođe, privlače i njegove tetovaže na desnoj ruci, a među brojnima je i ona na kojoj je naslikana šaka njegovog dvogodišnjeg sina, koja prikazuje pozdrav koji Ivan upućuje prijateljima i navijačima nakon pobjedničkih proslava na utakmicama.

"Srastao" je sa dresom sa brojem 94, koji simbolizuje godinu rođenja – ali, kako kaže, i minut kad se nađe u protivničkom šesnaestercu u želji da postigne pogodak.

Madridski Atletiko je sinoć osjetio kako to izgleda...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

(mondo.ba)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC